2019-02-21 13:56


Cele mai mari descoperiri ştiinţifice din 2010

 |  19:08
Cele mai mari descoperiri ştiinţifice din 2010

Anul caretocmai s-a sfârşit a fost unul de succes pentru lumea oamenilor de ştiinţă. Dela arheologie, astronomie şi medicină, descoperiri importante au fost realizatepe parcursul celor 12 luni.

Apă pe Lună

În lunamai, NASA anunţa că au fost descoperite cantităţi importante de apă îngheţatăpe suprafaţa Lunii. Mai exact, în apropierea polului sudic, ceea ce dă speranţede realizare a proiectului implantării unei baze la aproape o jumătate de secoldupă misiunea Apollo. "Am găsit apă şi nu doar puţină, ci în cantităţiimportante", a declarat Anthony Colaprete, responsabilul ştiinţific almisiunii LCROSS (Lunar CRater Observation and Sensing Satellite), care a permisaceastă descoperire. NASA a lansat un proiectil de 2,3 tone într-un craterbotezat Cabeus. Proiectilul a fost urmat îndeaproape de sonda LCROSS, ale căreiinstrumente au analizat cu succes materialele prezente în norul de fragmenterezultat în urma impactului. Proiectilul a lăsat un crater de 20-30 de metri."Am găsit acolo echivalentul a cel puţin zece găleţi de câte 7,5 litrifiecare", a precizat Anthony Colaprete, notând că este vorba doar derezultate preliminare.

O planetădin altă galaxie a intrat în Calea Lactee

Astronomiieuropeni care studiază Calea Lactee au descoperit în luna noiembrie primaexoplanetă originară dintr-o altă galaxie decât a noastră, care orbitează înjurul unei stele îndepărtate, aflată spre sfârşitul ciclului ei de viaţă. NumităHIP 13044b, are o masă de 1,5 ori mai mare decât cea a lui Jupiter - cea maimare planetă din sistemul nostru solar. Planeta se învârte în jurul stelei HIP13044, care se află la o distanţă de 2.200 de ani lumină de Terra, în constelaţiaaustrală Fornax (cuptor - în limba latină, n.r.). Această stea a făcut parteiniţial dintr-un grup stelar care aparţinea unei galaxii pitice, ce a fost"devorată" de Calea Lactee, un act de "canibalism galactic"petrecut în urmă cu nouă miliarde de ani. Planeta orbitează la mică distanţă desteaua ei şi din acest motiv este foarte fierbinte. În punctul de pe orbita eieliptică cel mai apropiat, această planetă se află faţă de steaua ei la odistanţă de 10 ori mai mică decât distanţa dintre Terra şi Soare, au declaratautorii acestei descoperiri, al căror studiu a fost publicat în revistaamericană Science. Planeta efectuează o rotaţie completă în jurul stelei saleîn 16,2 zile.

"Aceastădescoperire reprezintă un motiv de mare bucurie, deoarece astronomii au pututîn premieră să detecteze un sistem planetar într-un curent de origineextragalactica", a explicat Rainer Clement, astrofizician la InstitutulMax Planck din Germania, coautor al studiului. Descoperirea a fost realizată cutelescopul Observatorului european austral (ESO), amplasat în localitatea LaSilla din Chile, la o altitudine de 2.400 de metri.

Tabelullui Mendeleev a mai primit un element

Elementul117 descoperit în Rusia a fost observat de şase ori în ultimele luni, pentrucâteva fracţiuni de secundă, după care s-a dezintegrat, câştigându-şi un loc întabelul periodic al elementelor. Noulatom a fost descoperit în timpul unui experiment ce a durat şase luni şi cares-a terminat la sfârşitul lunii februarie, cu eforturile unei echipe formatedin americani şi ruşi. Elementul 117 nu a existat niciodată pe Pământ şiprobabil niciodată în istoria universului, potrivit cercetătorilor. Deşi nu afost încă denumit, elementul 117 este ultimul dintr-o serie de atomi supergreicare au fost sintetizaţi de Joint Institute for Nuclear Research din Dubna,Rusia.

Gena bătrâneţii

Oamenii deştiinţă britanici au descifrat secretele unei gene responsabile de îmbătrânireaorganismului, imunitate şi rezistenţa la boli, în urma unui experiment realizatpe viermi de laborator. Gena, denumită DAF-16, se regăseşte în organismul anumeroase specii de animale, dar şi în organismul uman, precizează un studiupublicat în Public Library of Sciences. Cercetătorii speră că noile descoperirivor deschide calea către dezvoltarea unor metode eficiente care să ajute laîncetinirea procesului de îmbătrânire.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-01-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...