2017-01-18 16:24

SPECIAL


Chelnerii-roboţi sunt folosiţi în din ce în ce mai multe ţări asiatice

 |  17:17
Chelnerii-roboţi sunt folosiţi în din ce în ce mai multe ţări asiatice

În Asia, chelnerii vor fi în curând înlocuiţi de roboţi. În ultimii treiani, în Japonia, Coreea de Sud, Hong Kong şi China, restaurantele au fostîmpânzite de roboţi care servesc mâncare.

Celmairecent restaurant care a „angajat”chelneri roboţi a fost o cantină japoneză din Bangkok. Restaurantul cunoscutpentru grătare şi sushi, a echipat roboţii cu îmbrăcăminte de samurai şi cusăbii.

Contactaţi de GlobalPost, specialiştii în robotică susţincă lumea trebuie să se pregătească pentru un val de chelneri-roboţi, însăaceştia vor rămâne mai puţin competenţi decât chelnerii umani. Aceştia din urmăvor da dovadă de mai multă rezistenţă în timp, susţine Illah Nourbakhsh,profesor la Institutul de Robotică din cadrul Universităţii Carnegie Mellon.Avantajul acestora este personalitatea, trăsătură ce nu poate fi reprodusă şiaplicată roboţilor.

„Roboţii nu pot glumi cu un client şi nici nu pot spune«Trebuie să comanzi acest desert deoarece eu l-am încercat săptămâna trecută şio să îţi placă la nebunie»”, a afirmat Nourbakhsh. De asemenea, aceştia nu potpurta o conversaţie.

Chelnerii-roboţi ce au fost introduşi în restauranteleasiatice pot interpreta comenzi vocale elementare şi pot aduce tăvi cu mâncare,dar doar pe un traseu fix. Însă costul unui robot este pentru moment mai maredecât al unui chelner uman, mai ales în Asia, unde o tură de 10 ore esteplătită cu 10 dolari. Cei doi roboţi de la Bangkok's Hajime RobotRestaurantau costat în total 930.000 de dolari.

Chiar dacă introducerea roboţilor-chelneri nu va fiaplicată pe scară largă, aceşti paşi preconizează tehnologizarea serviciilordin cadrul industriei restaurantelor.

Deoarece roboţii încă nu pot purta conversaţii, clienţiirestaurantelor care au astfel de chelneri vor da comanda pe un touchscreenmontat pe o masă sau aflat pe burta robotului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image