2018-12-10 02:02


CNSAS: Ion Besoiu a colaborat cu Securitatea. Nicolae Breban, despre decizia CNSAS care a cerut C.A. sa constate calitatea sa de colaborator al Securităţii : Nu am semnat niciodată un angajament

 |  10:34
CNSAS: Ion Besoiu a colaborat cu Securitatea. Nicolae Breban, despre decizia CNSAS care a cerut C.A. sa constate calitatea sa de colaborator al Securităţii : Nu am semnat niciodată un angajament

Consiliul Naţionalpentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureştisă constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a actorului IonBesoiu. Surse din CNSAS au declarat că Direcţia de investigaţie a constatat căIon Besoiu a fost colaborator al fostei Securităţi.

Deciziade colaborare în cazul lui Ion Besoiu a fost dată în luna martie, iar dosarulîn care CNSAS cere constatarea calităţii de colaborator al Securităţii aactorului a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia de contenciosadministrativ şi fiscal în 4 aprilie.

Primul termen înprocesul dintre CNSAS şi Ion Besoiu a fost fixat de instanţă pentru 12septembrie.

Contactat de MEDIAFAX,miercuri, Ion Besoiu a declarat: "Nu comentez înainte de pronunţareainstanţei de judecată".

Ion Besoiu, în vârstăde 80 de ani, este unul dintre cei mai talentaţi şi cunoscuţi actori ai sceneişi filmului românesc, care a devenit celebru odată cu rolul din filmul"Toate pânzele sus", de Mircea Mureşan.

Timp de 16 ani, ajucat pe scena Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, după care s-a mutatla Bucureşti, unde a jucat la Teatrul Bulandra şi a fost, ulterior, timp de 12ani, directorul acestui teatru.

Şi activitateacinematografică a lui Ion Besoiu este impresionantă, printre filmele în care ajucat numărându-se "Furtuna", "Neamul Şoimăreştilor","Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul","Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemulpământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste" şi"Lumini şi umbre".

În anul 2001, IonBesoiu a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, în care s-a născut.

Ion Besoiu a primit maimulte distincţii, printre care şi premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER)pentru întreaga carieră, în 2008, dar şi premiul Gopo pentru întreaga carieră,anul acesta.

Scriitorul NicolaeBreban a declarat pentru MEDIAFAX că nu a semnat niciodată un angajament cuSecuritatea, nu a dat nicio informaţie scrisă Securităţii, considerând deciziaCNSAS drept "o lucrătură" a cuiva care vrea să-i murdărească numele.

ConsiliulNaţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de ApelBucureşti să constate .Direcţia de investigaţie a constatat că Nicolae Alexandru Breban a fost colaboratoral fostei Securităţi, au declarat, miercuri, surse din CNSAS.

În schimb, scriitorulNicolae Breban spune că decizia CNSAS nu are niciun fel de fundament.

"Este o lucrăturăa cuiva care vrea să-mi murdărească numele. În perioada aia erau sute descriitori şicanaţi, dar eu niciodată n-am dat vreo informaţie scrisăSecurităţii şi nici nu am semnat niciodată un angajament. Eu am fost unuldintre cei mai atacaţi scriitori în comunism, romanul meu «Bunavestire» a fostfoarte atacat, toată presa de partid m-a atacat", a spus Nicolae Breban.

El a precizat că, înprezent, se află în Spania şi va reveni în România în circa o lună, moment încare va face o conferinţă de presă.

Breban a precizat că arelatat şi în memoriile lui, care "din păcate" nu sunt citite, celedouă anchete culturale în care a fost cercetat de Securitate, anchete la care aparticipat şi fostul general de Securitate Nicolae Pleşiţă.

"Am fost anchetatde două ori de Securitate şi în acele momente l-am cunoscut pe Pleşiţă. Primaanchetă culturală a fost în legătură cu confiscarea manuscrisului romanului meu«Bunavestire» de la Coeckelberghs (editorul René Coeckelberghs, n.r.), careurma să-l publice în Suedia. Romanul meu «Bunavestire» a fost oprit în ţară de la publicare, timp de trei ani, de cătreSecuritate şi doream să îl public în Suedia. Dar Securitatea şi Poliţia defrontieră au confiscat manuscrisul şi eu am fost anchetat de o comisie aSecurităţii. Atunci l-am cunoscut şi pe Pleşiţă. Ei m-au rugat să scriu odeclaraţie în care să spun de ce i-am încredinţat unui editor străinmanuscrisul meu. Eu am explicat că sunt autorul manuscrisului şi proprietarullui şi nu îl dădeam pentru a fi publicat, pentru că nu doream să îl implic peCoeckelberghs. Aceasta este singura declaraţie scrisă pe care am dat-o laSecuritate", a spus Nicolae Breban.

Potrivit lui Breban,cea de-a doua anchetă a avut loc atunci când Securitatea a aflat că a trimismanuscrisul său pentru romanul "Bunavestire" în străinătate, prinintermediul unei ambasade. "M-au anchetat din nou şi atunci l-am întâlnitdin nou pe Pleşiţă", a mai spus Breban.

El a precizat că celedouă anchete ale Securităţii au avut loc înainte de anul 1977. Romanul"Bunavestire" al lui Breban a apărut în 1977, la Iaşi, la Editura Junimea. "Ulterior,romanul meu «Bunavestire» a fost cel mai criticat roman apărut sub comunism.Toată presa de partid m-a atacat", a mai spus Nicolae Breban.

Totodată, Breban aamintit că, în 1971, a protestat faţă de politica regimului comunist într-unmaterial pentru publicaţia franceză Le Monde, când şi-a anunţat şi demisia dela conducerea publicaţiei România literară. "Ulterior s-a propusexcluderea mea din biroul Uniunii Scriitorilor", a mai spus Breban.

Pe de altă parte,Nicolae Breban a spus că în Spania, unde se află în prezent, a finalizat un nouroman - "Jocul şi fuga". Totodată, el a precizat că urmează să îi fiepublicată în curând o nouă carte, "Singura cale".

Decizia de colaborareîn cazul Nicolae Breban a fost dată în martie, iar dosarul în care CNSAS cereconstatarea calităţii de colaborator al Securităţii a scriitorului a fostînregistrat la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia de contencios administrativ şifiscal în 4 aprilie. Primul termen în procesul dintre CNSAS şi NicolaeAlexandru Breban a fost stabilit de instanţă pentru 12 septembrie.

Nicolae Breban, născutîn 1934, la Baia Mare, este romancier şi eseist, precum şi directorul revisteiContemporanul, editată de Fundaţia Culturală Ideea Europeană. El este unuldintre cei mai importanţi şi prolifici prozatori români contemporani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-06-07

Mai multe imagini:
CNSAS: Ion Besoiu a colaborat cu Securitatea. Nicolae Breban, despre decizia CNSAS care a cerut C.A. sa constate calitatea sa de colaborator al Securităţii : Nu am semnat niciodată un angajament
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...