2018-06-25 05:16


CO2 reintră în comerţ din vară

 |  21:00
CO2 reintră în comerţ din vară

Attila Korodi, încă ministru al mediului, ne-a declarat că „România şi-a făcut temele în ceea ce priveşte Registrul Naţional al emisiilor de gaze cu efect de seră”. Oficialul speră ca tranzacţionarea certificatelor CO2 să poată fi reluată în vară, după întrunirea Secretariatului Comitetului de Conformare al Protocolului de la Kyoto.

În vara anului trecut, acest Comitet a suspendat tranzacţionarea drepturilor de emisie pentru România din cauza neconformităţilor identificate la nivelul Inventarului Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (INEGES 2010), transmis în anul 2010 de România. Această decizie a avut consecinţe nefavorabile pentru firme, dar şi pentru stat, pentru că nu au mai putut folosi resursele financiare rezultate din comercializarea certificatelor CO2.

„Acum ne-am făcut toate temele şi am transmis documentele cerute. Am predat în avans raportările pe anul 2011, astfel încât la începutul lunii iulie să se reia tranzacţionarea certificatelor CO2. Mai devreme nu se poate, pentru că Secretariatul Comitetului, care trebuie să ia decizia de ridicare a suspendării, nu se întruneşte mai repede”, a spus ministrul.

Cât priveşte „cota de aer curat” a statului, drepturi de emisie cunoscute sub numele de AAU, ministrul spune că trebuie pregătită toată documentaţia pentru tranzacţionare atunci când se întruneşte Secretariatul Comitetului. „Nu vrem să aşteptăm luna iulie. Trebuie să avem toate procedurile pentru valorificarea AAU-urilor”, a spus Korodi. Statul român are la dispoziţie aproximativ 300 milioane de AAU, care pot fi vândute altor state.

POS Mediu poate scăpa de suspendare

Attila Korodi nu crede că vor fi suspendate rambursările din partea Comisiei Europene pentru plăţile făcute în contul proiectelor din POS Mediu. „Mă aştept la corecţii. Cote de 5-10% corecţii sunt normale. Ele vin din procedurile de achiziţii, nu din corupţie”, a precizat ministrul intermar al mediului. Potrivit acestuia, autoritatea de management trebuie să aducă îmbunătăţiri procedurilor, potrivit unei liste făcute în urma unui audit. „Sunt elemente de procedură, care ţin de achiziţii, urmărirea derulării proiectelor şi altele asemenea. Sunt semnale că suntem în termen cu conformarea”, a adăugat oficialul. Potrivit acestuia, autorităţile locale au un rol foarte însemnat în derularea proiectelor finanţate cu fonduri comunitare şi ar trebuie să treacă rapid la implementarea lor. „Altfel, ar putea fi obligate să plătească lucrările din alte resurse, de care nu dispun, de regulă”, a completat Attila Korodi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-08-14

TAGURI: comert, attila korodi

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova