2017-01-19 15:06

SPECIAL


Colectarea selectivă a deşeurilor devine obligatorie în 4 ani

 |  19:34
Colectarea selectivă a deşeurilor devine obligatorie în 4 ani

Până în anul 2015, România este obligată să introducă sistemul de colectare selectivă la nivel naţional, pe minimum patru fracţii: hârtie, metal, plastic şi sticlă. Aceasta este una dintre măsurile impuse de Uniunea Europeană prin Directiva Cadru Deşeuri 2008/98/CE, transpusă în legislaţia românească luna aceasta.

Mai mult, până în anul 2020 România este obligată să recicleze 50% din deşeurile municipale (ambalaje, DEEE-uri, textile, materiale de construcţii, mobilier sau deşeuri biodegradabile, precum resturile de mâncare), în cazul în care, conform datelor Eurostat din 2009, ţara noastră recicla numai 1% din aceste deşeuri.

Cum se va atinge această ţintă?

Infrastructura (pubelele colorate: galben pentru plastic şi metal, albastru pentru hârtie-carton şi verde pentru sticlă) trebuie să fie mărită, astfel încât tot mai mulţi români să aibă acces la sistem. Practic, ar trebui ca fiecare bloc/casă să poată duce deşeurile separat. În prezent, doar 25% din populaţia României are acces la sistemul de colectare selectivă pus la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje.

Totodată, autorităţile locale (primăriile) trebuie să încurajeze colectarea selectivă şi să dea amenzi usturătoare acolo unde nu se face acest lucru, dacă există infrastructura necesară. În acest moment, sistemul de colectare selectivă a fost implementat în peste 160 de localităţi, fiind încheiate parteneriate cu operatorii de salubritate. Legea impune ca fiecare autoritate locală să depună cu 15% mai puţin gunoi pe groapă, iar singura soluţie viabilă în acest sens o reprezintă colectarea selectivă şi, implicit, reciclarea deşeurilor. În caz contrar, autoritatea locală va plăti o amendă de 100 lei/tona de gunoi depusă în plus. Nu în ultimul rând, operatorii de salubritate trebuie să ridice corect deşeurile şi să susţină sistemul de colectare selectivă.

Deşeurile nu înseamnă gunoi

Deşeurile nu mai trebuie privite ca pe „gunoi”, întrucât acestea pot fi valorificate sau reciclate, realizându-se produse noi sau materie primă secundară. Responsabilitatea şi bunul-simţ trebuie să primeze, şi nu pentru a nu fi amendaţi, ci din raţiuni de mediu. În caz contrar, riscăm ca generaţiile viitoare să fie îngropate în gunoaie şi să se creeze adevărate focare de infecţie. În Bucureşti, de pildă, sunt generate, anual, peste 600.000 de tone de gunoi.

În primul semestru din 2011, în România au fost reciclate 165.600 tone de deşeuri de ambalaje, dintre care: 41.500 de tone de plastic, 65.000 tone de hârtie-carton, 30.500 tone de sticlă, 11.600 tone de metal și 17.000 tone de lemn.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image