2017-01-22 14:17

SPECIAL


Comasarea spitalelor, respinsă de medici şi de primari

 |  19:53
Comasarea spitalelor, respinsă de medici şi de primari

Mai mulţi primari,printre care şi cel din oraşul sibian Cisnădie, intenţionează să atace încontencios hotărârea de Guvern prin care se comasează sau se reprofilează 182de spitale din ţară, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Oraşelor dinRomânia (AOR).

"Nuputem opri desfiinţarea spitalelor decât prin forme legale. Nu ne apucăm demitinguri, pentru că degeaba faci mitinguri, sunt căi administrative. Domnulprimar de la Cisnădie (judeţul Sibiu) intenţionează să atace în contencioshotărârea de Guvern, iar acesta nu este un caz unic, mai mulţi colegi mi-aucomunicat că vor face asta, pentru că se încalcă autonomia locală",searată în comunicatul semnat de preşedintele Asociaţiei Oraşelor dinRomânia, Teodor Banciu.

PreşedinteleAORmai afirmă că, prin măsura de reorganizare a sistemului spitalicesc,Guvernul ia decizii în locul autorităţilor locale, ceea ce "este oîncălcare a autonomiei şi pune în pericol descentralizarea mult discutată înultimii ani".

AORva înainta un protest scris ministrului sănătăţii, Cseke Attila, căruia îi vacere să nu desfiinţeze spitalele şi să respecte autonomia locală, se mai aratăîn comunicat.

Unităţile comasatevor deveni secţii exterioare ale altor spitale

Reorganizareaspitalelor în Capitală vizează, printre altele, unirea Institutului Fundeni cuInstitutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C.C.Iliescu" şi a Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta"cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", potrivit MS.

Potrivitproiectului postat pe site-ul MS, în Bucureşti, proiectul prevede comasareadintre Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională "PDDHociota" şi Spitalul Universitar de Urgenţă; Institutul Naţional deDiabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu" şiInstitutul Naţional de Endocrinologie "C.I. Parhon"; InstitutulClinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic, Institutul Clinic de UronefrologieTransplant Renal Fundeni, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare"Prof. dr. C.C. Iliescu" şi Institutul Clinic Fundeni; Institutul dePneumoftiziologie "Marius Nasta" cu Institutul Naţional de BoliInfecţioase "Prof. dr. Matei Balş"; Institutul Naţional de MedicinăComplementară "Prof. dr. Fl. Brătilă" şi Institutul Naţional deRecuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie; Spitalul dePneumoftiziologie "Sf. Ştefan", Spitalul Clinic de Dermatovenerologie"Prof. Dr. Scarlat Longhin" şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şiTropicale "Dr. V. Babeş"; Spitalul de Psihiatrie Titan "Dr.Constantin Gorgos" cu Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. dr.Alexandru Obregia".

ÎnCapitală, singurul spital reprofilat este Spitalul Clinic Caritas care vadeveni centru de îngrijire pentru vârstnici.

Dintrecele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice saucentre de permanenţă.

"SolidaritateaSanitară" îl contrazice pe Cseke

Federaţia"Solidaritatea Sanitară" din România susţine că s-a opusrestructurării sistemului sanitar prin comasarea unor unităţi sanitare şitransformarea altora în cămine spital, contrazicând afirmaţiile ministruluiCseke Attila, conform cărora măsura a avut şi acordul sindicatelor.

Sindicaliştiisusţin că nu au participat la nici o discuţie concretă pe această temă,singurele negocieri cu Ministerul Sănătăţii fiind cele în curs de desfăşurarepentru Contractul colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară, se aratăîntr-un comunicat de marţi al federaţiei.

"Înopinia noastră, dacă există organizaţii sindicale din sectorul sanitar care ausemnat un astfel de acord, înainte de a exista toate datele necesare pentruanaliza efectelor unei astfel de măsuri asupra salariaţilor şi pacienţilor,acestea au greşit, acţionând împotriva interesului membrilor lor de sindicat.Considerăm că o astfel de măsură ar trebui luată numai în urma unui studiu deimpact şi doar după o atentă analiză desfăşurată cu organizaţiile sindicale dinsistemul sanitar, pentru a indentifica nevoile concrete de restructurare şicăile de a o implementa acolo unde s-ar impune", potrivit sursei citate.

Sindicaliştiiatrag atenţia asupra faptului că această restructurare constituie un stressuplimentar asupra sistemului sanitar, amplificând problemele grave generatedeja de măsura de descentralizare a unităţilor sanitare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image