2017-01-23 04:45


Comoara de sub Peleş

 |  17:52
Comoara de sub Peleş

În anul 1875, în timpul săpăturilor pentruinstalaţia de apă, ce urma să deservească Mănăstirea Sinaia, lucrătorii augăsit peste 100 de plăci din aur inscripţionate într-o limbă necunoscută, darşi mai multe obiecte şi monede de tip Maia şi Sarmis, confecţionate din acelaşimetal. O adevărată comoară.

Ceauşescu aordonat o anchetă

Au existat voci,însă, care au negat cu vehemenţă acest fapt. Cutoate acestea, după mai bine de un secol de la presupusa lor descoperire,povestea tăbliţelor de la Sinaia continuă să înfierbânte mintea căutătorilor decomori, mafioţilor şi chiar a serviciilor secrete. Legenda privitoare lamisteriosul tezaur a fost transmisă din generaţie în generaţie. Istoria lui,începe în anul 1875, odată cu deschiderea lucrărilor de construcţie ale CasteluluiPeleş. Guvernul procarlist, condus de Lascăr Catargi ar fi donat veritabilacomoară Regelui Carol. Acesta, realizând valoarea istorică a materialelor, arfi dispus realizarea unor copii ale plăcuţelor, făcute din plumb, celeoriginale fiind vândute. Operaţiunea s-a desfăşurat în mare secret, subsupravegherea jandarmeriei şi administraţiei locale din vremea aceea. Adepţiiteoriei dau ca sigur faptul că din banii obţinuţi, Regele a finalizat construcţiaCastelului Peleş.

Două dintre repliciledin plumb se găsesc la muzeul Mănăstirii Sinaia, câteva zeci, în depozitulInstitutului de arheologie „Vasile Pârvan”, dar este posibil ca o parte dinplăcuţele originale să se găsească încă la Banca Naţională a României sau să fiîngroşat tezaurul plecat la Moscova. În anii ُ70, chiar Ceauşescu a ordonat o anchetăprin care să se ia urma tezaurului pierdut, dar fără nici un rezultat. Adevăr,sau legendă, cert este că zona din jurul celebrului castel de pe Valea Prahoveia intrat în vizorul căutătorilor de comori şi a turiştilor care au auzit sau aucitit despre acest tezaur.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-05-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image