2018-07-18 00:13


Comoară descoperită în insulele Canalului Mânecii după 30 de ani de căutări

 |  08:39
Comoară descoperită în insulele Canalului Mânecii după 30 de ani de căutări

Doi arheologi amatori au descoperit, după 30 de ani de căutări, una dintre cele mai mari comori din istoria europeană. Tezaurul, evaluat de experţi între 5 milioane şi 16,5 milioane de dolari, a fost identificat în insula Jersey din Canalul Mânecii, şi cuprinde monede de aur şi argint ce cântăresc în jur de trei pătrimi de tonă.

Datând aproximativ din anul 50 î.Hr., monedele descoperite se aflau în circulaţia tribului celtic numit Coriosolitae, care trăia în nordul actualei Bretanii, în largul coastei Normandiei.

Insulele Canalului Mânecii fiind locul preferat pentru ascunzători de către triburile care fugeau din calea invadatorilor romani, oamenii de ştiinţă consideră că fabuloasa sumă ar putea să fi fost ascunsă înaintea invaziei romane de la mijlocul secolului I î.Hr.

Deoarece de-a lungul timpului metalul în amestec cu lutul s-a aglutinat într-atât de mult încât a ajuns să semene cu un lingou uriaş, cercetătorii nu au putut încă stabili numărul exact al monedelor.

Cifra poate varia între 30.000 şi 50.000 de monede, colecţionarii estimând că fiecare monedă ar valora 100-200 de lire sterline, conform estimărilor preliminare.

Insula Jersey din Canalul Mânecii se află sub jurisdicţia Regatului Unit, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-04-17

TAGURI: comoară, Canalul_Mânecii, Jersey, monede

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova