2017-01-23 02:37


Conflict în interiorul Pământului. Nucleul Terrei se răceşte şi se topeşte în acelaşi timp

 |  17:18
Conflict în interiorul Pământului. Nucleul Terrei se răceşte şi se topeşte în acelaşi timp

Nucleul Pământului este într-un proces simultan de topire şi întărire dincauza circulaţiei căldurii înspre şi dinspre mantauasolidă,potrivitcercetătorilor. Descoperirea ar putea ajuta oameniide ştiinţă să înţeleagă în ce mod s-aformatnucleul Pământului şi înce fel generează acesta câmpul magnetic al planetei.

Dr. Jon Mound, coautor al unui studiu al Universităţiidin Leeds, susţine că originea câmpului magnetic al Pământului este încă unmister pentru oamenii de ştiinţă,informează Daily Mail.

„Nu putem merge să colectăm mostre din centrulPământului, aşa că trebuie să ne mulţumim cu măsurători de suprafaţă şisimulări pecalculatorpentru a ne explica ce se întâmplă în nucleu”, adeclarat Dr. Mound.

Nucleul Pământului este format din fier solidificat,fiind acum de mărimea aproximativă a Lunii. Această „minge” este înconjurată deun strat foarte dinamic format în cea mai mare parte dintr-un aliaj de nichelşi fier în stare lichidă, urmat de mantaua cu o consistenţă foarte vâscoasă şiscoarţa solidă de la suprafaţă.

De-a lungul a miliarde de ani, Pământul s-a răcit dinspreinterior spre exterior, fapt ce a dus la solidificarea nucleului de fier.Miezul Pământului creşte cu o rată aproximativă de 1 mm pe an.

Dr. Mound spune că un nou model de simulare oferă oexplicaţie destul de simplă pentru unele dintre măsurători care au nedumeritoamenii de ştiinţă timp de ani. „Modelul sugerează că dinamica Pământului estestrâns legată de plăcile tectonice, lucru ce nu poate fi evidenţiat cumăsurători de suprafaţă”, a declarat cercetătorul.

Căldura emanată spre exterior, precum şi răcireanucleului formează un flux dinspre miez spre mantaua Pământului, procescunoscut sub numele de convecţie.

Această energie termică geodinamică împreună cu mişcareade rotaţie se pare că generază câmpul magnetic al Pământului.

Folosind noul model de simulare computerizată, împreunăcu date de seismologie, dr. Mound a ajuns la concluzia că fluxul de căldurădinspre nucleu spre exterior variază în funcţie de structura stratului suprapuspeste manta. În unele regiuni, această variaţie este suficient de mare pentru aforţa căldura să se întoarcă înapoi în nucleu, cauzând topirea în acel loc.

Simularea arată că în regiunile active seismic, cum esteCentura de foc a Pacificului, când plăcile tectonice sunt în curs de subducţie,răceala plăcilor oceanice din partea de jos a manalei trage foarte multăcăldură din nucleu.

În schimb, în regiuni din Africa şi Pacific, unde nivelulde jos al mantalei este mai fierbinte decât media, este degajată mai puţinăcăldură dinspre nucleu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ANDREI
04 Noi 2011

nucleul se afla in centrul P,intre 2900 si 6370 km adincime.El estecompus dintr-un nucleu indern si unul extern.Nucleul intern este molid,dens si are forma unei sfere.Nucleul extern e in stare lichida si acopera pe cel intern.temp.ajunge la3000-4000 C iar presiunile sunt foarte mari.

Adauga un comentariu

Random image