2016-12-08 20:24

SPECIAL


Consumul variat de fructe şi legume diminuează riscul de declanşare a cancerului pulmonar

 |  17:30
Consumul variat de fructe şi legume diminuează riscul de declanşare a cancerului pulmonar

Consumulvariat de fructe şi legume diminuează riscul de declanşare a unor tipuri decancer pulmonar în cazul persoanelor care fumează, potrivit unui studiupublicat în Statele Unite ale Americii.

"Chiardacă renunţarea la fumat reprezintă acţiunea preventivă cea mai importantăîn ceea ce priveşte reducerea riscului de declanşare a cancerului pulmonar,consumul mai multor varietăţi de legume şi fructe poate reduce şi el acestrisc, indiferent de cantitate", a declarat medicul H. BasBueno-de-Mesquita, de la Institutul Naţional pentru Sănătate Publică şi Mediudin Olanda, coordonatorul cercetării. Studiul, publicat în revista CancerEpidemiology, Biomarkers and Prevention, editată de Asociaţia de cercetăriîmpotriva cancerului din SUA, a fost efectuat pe un eşantion de 450.000 deeuropeni, dintre care 1.600 sufereau de cancer pulmonar. Riscul de carcinompulmonar cu celule scuamoase s-a dovedit a fi considerabil mai mic în cazulvoluntarilor care consumau o varietatemare de fructe şi legume. Cercetătorii au studiat efectele consumului a 14soiuri de fructe şi 26 de varietăţi de legume, indiferent dacă acestea erauconsumate în stare proaspătă, uscată sau în conserve. Deşi numeroase lucrăriprecedente au evidenţiat deja influenţa consumului de fructe şi legume asuprariscului de apariţie a cancerului, acesta a fost primul studiu care a reliefatimportanţa avută mai degrabă de varietatea de fructe şi legume consumate şi maipuţin a cantităţii acestora.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638939-12-26



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image