2017-01-20 08:12

SPECIAL


Copiii cu o slabă stăpânire de sine, confruntaţi cu riscuri mai mari de eşec la vârsta adultă

 |  19:06
Copiii cu o slabă stăpânire de sine, confruntaţi cu riscuri mai mari de eşec la vârsta adultă

Copiii care dovedesco slabă stăpânire de sine la vârsta de 3 ani se confruntă cuunriscmult mai mare de a înregistra, în jurul vârstei de 32 de ani,o serie de eşecuri majore - probleme de sănătate, dependenţă de droguri,dificultăţi financiare şi cazier judiciar.

Cercetătoriide la Universitatea Duke din statul american Carolina de Nord aumonitorizattimpde 30 de ani peste 1.000 de copii din Noua Zeelandă,care au fost evaluaţi de profesori, părinţi, alţi observatori şi chiar de eiînşişi. Concluziile studiului au fost publicate în revista Proceedings of theNational Academy of Sciences (PNAS).

Printrecriteriile de evaluare se numărăincapacitatea de a-şi stăpâni furia,lipsa perseverenţeiîn atingerea scopurilor,dificultăţi înîndeplinirea sarcinilor primite,hiperactivitate,tendinţa de aacţiona fără a gândi, dificultatea de a-şi aştepta rândul, stare de agitaţie şilipsa de scrupule.

Copiiicare au obţinut celemaimici scoruri în funcţie de aceste criteriiau fost cei mai numeroşi dintre aceia care, ajunşi la o vârstă adultă, sufereaudeprobleme respiratorii, boli sexuale transmisibile, obezitate, oconcentraţie mare de colesterol şi hipertensiune, a declarat psihologul TerrieMoffitt, de la Universitatea Duke, coautor al acestui studiu.

Înplus, impulsivitatea şi incapacitatea unui copil de a gândi pe termen lung,combinate cu o slabă stăpânire de sine, influenţează viitorul acestor persoane,ce întâmpină probleme mari în a-şi administra veniturile - fie că este vorba decapacitatea de a economisi, de a-şi controla banii de pe cărţile de credit saude a-şi achita creditele ipotecare.

Aceiaşicopii se confruntă cu cele mai mari riscuri de deveni părinţi celibatari, de adeveni fumători, alcoolici şi consumatori de canabis sau de droguri maiputernice şi chiar de a avea probleme cu justiţia.

Psihologiiau efectuat un studiu similar pe un eşantion de 500 de perechi de gemeni dinMarea Britanie.

Savanţiiau constatat că acei copii care au obţinut cele mai mici scoruri la testele destăpânire de sine, la vârsta de 5 ani, se confruntau cu un risc considerabil maimare, comparativ cu fraţii/surorile lor, de a deveni fumători, de a obţinerezultate şcolare mai slabe şi de a manifesta un comportament antisocial înjurul vârstei de 12 ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image