2018-11-19 05:07


Corina Morariu, victorie în tie-break cu leucemia

 |  21:00
Corina Morariu, victorie în tie-break cu leucemia

La 34 de ani, Corina Morariu poate considera că s-a născut pentru a doua oară, chiar dacă viaţa ei s-a schimbat total. În 2001, atunci când era numărul 1 mondial la dublu, tenismana de origine română a descoperit că are leucemie. La un deceniu distanţă, nepoata reputatului chirurg cardiolog Radu Deac trăieşte din nou. S-a căsătorit şi comentează meciurile din circuitul mondial pentru Tennis Channel.

Chiar dacă mulţi dintre cei care au părăsit România înainte de Revoluţie au ales să îşi adapteze numele în funcţie de ţara în care au emigrat, familia Morariu a preferat să păstreze rădăcinile româneşti şi încă menţine tradiţiile ţării unde a locuit până în urmă cu aproape patru decenii. Mircea Morariu a ales să rămână în SUA în 1973, deşi avea doar echivalentul a 10 dolari în buzunar, iar la doi ani distanţă, pesteOceana ajuns şi Rodica, soţia sa. “Sora mea a plecat în 1975 odată cu băiatul, Mircea junior, moment în care soţul Rodicăi lucra la celebrul spital Henry Ford din Detroit. Acum, toţi trei lucrează în neurochirurgie. Pentru a nu fi confundaţi, tatăl este cunoscut acum ca şi Albin”, povesteşte unchiul Corinei, Radu Deac, unul dintre cei mai buni chirurgi cardiologi din România. Corina s-a născut în Detroitpe 26 ianuarie 1978, iar la numai patru ani ţinea deja în mână racheta de tenis de câmp. “A început de foarte mică. Ţin minte că dimineaţa, la ora 6.00, mergea la antrenamente fizice, apoi la ora 8.00 avea şcoală, iar după-amiază se întorcea pe teren pentru pregătire”, adaugă Radu Deac.

A renunţat la şcoală pentru tenis

La 16 ani, în 1994, Corina a făcut marele pas spre circuitul profesionist WTA, în detrimentul studiilor, iar la câteva luni distanţă obţinea primul succes, într-un turneu ITF, care a avut loc la Nicolosi. A urmat o perioadă de ascensiune, ajutată şi de antrenorul ei, Andrew Turcinovich, care ulterior avea să-i devină şi soţ pentru patru ani. 1998 a fost cel mai bun an la simplu, reuşind să ajungă până pe 29 mondial, însă anul următor avea să o consacreze, intrând definitiv în istoria tenisului. Împreună cu Lindsay Davenport avea să câştige Wimbledonîn proba de dublu. Doar Ilie Năstase şi Virginia Ruzici au mai reuşit această performanţă de-a lungul secolului de istorie al turneului londonez.

Primul loc mondial şi boala

Graţie rezultatelor spectaculoase din ultimul an, pe 3 aprilie 2000, sportiva cu origini româneşti a urcat pe primul loc în clasamentul mondial WTA la dublu, însă ulterior, cariera avea să fie ca un tobogan, chiar dacă în ianuarie 2001 mai bifa o finală de Australian Open, tot la dublu, şi câştiga turneul de dublu mix.Boala pusese stăpânire pe corpul ei. “Nu mai avea aceeaşi vlagă. Slăbise mult şi ulterior, la revenirea în SUA, după un turneu în Germania, dacă îmi aduc bine aminte, şi-a făcut un control. Avea leucemie!”, îşi aduce aminte Radu Deac. “L-am sunat pe Andrew (n.r. - soţul şi antrenorul ei din perioada 1999-2003) şi i-am spus. Devenisem isterică, nu mă puteam opri din plâns. Am închis şi m-am aşezat în maşină şi aşteptarea părea o eternitate”, a scris Corina în cartea “Livin trough the Racket”, în care a povestit cu lux de amănunte drama prin care a trecut. Şansa a fost că diagnosticul indica faptul că avea 70% şanse de vindecare.

16 luni de chin

La scurt timp, Corina s-a internat la Jackson Memorial Hospital din Miami şi a început un tratament minuţios. Din cauza chimioterapiei şi-a pierdut podoaba capilară, dar speranţa şi mentalitatea de învingătoare au ajutat-o să treacă peste toate aceste probleme. Asta în condiţiile în care, din cauza efectelor secundare ale tratamentului, timp de o lună s-a aflat în stare critică. Cu patru ani în urmă, bunica din partea mamei murise chiar de leucemie, astfel că apropiaţii erau speriaţi.“Îmi amintesc că am vizitat-o la JacksonMemorialHospital,  la finalul anului 2001, şi purta o bandană pe cap şi nu mai avea păr. Slăbise mult şi parcă nu mai erau speranţe. Dar ea, Corina, era pozitivă, în ciuda a tot ce se întâmplase. Mă şi gândeam că nu voi mai apuca să o văd vreodată. Ea însă era gata de luptă, o luptă grea pe care a şi câştigat-o datorită caracterului puternic”, a scris şi Billie Jean King, fost număr 1 mondial în anii ’70.

Revenire spectaculoasă

În august 2002, la 16 luni după debutul chimioterapiei şi în timp ce se afla sub tratament, Corina avea să apară din nou pe terenul de tenis, chiar pe cimentul de la US Open. A disputat un meci împotriva Serenei Williams. “Nu credeam că voi mai fi din nou aici. Au fost zile în care a fost atât de rău şi toate lucrurile sunt atât de dificile încât nu mai crezi că eşti în stare să ajungi să faci lucrurile ca înainte”, afirma Corina la finalul meciului, al cărui rezultat nici nu mai conta. Era deja o mare campioană. O campioană în lupta cu o boală cruntă pe care a învins-o într-un timp record.

O nouă viaţă

Astfel, s-a reîntors în circuitul mondial şi a primit trofeul pentru “Comeback of the year” din partea WTA, iar Corina a surprins din nou pe toată lumea. Alături de prietena ei şi colega de bază de la dublu, Lindsay Davenport, avea să ajungă pentru a treia oară într-o finală de Mare Şlem, în 2005 tot la Australian Open, pierdută însă în două seturi, şi a încheiat anul pe un onorabil loc 15 la dublu. A continuat să joace în turneele de dublu până în 2007, reuşind chiar să se impună în turneul de la Sidney(2006), după care s-a dedicate unei noi cariere. Acum, comentează meciurile pentru postul american Tennis Channel şi şi-a refăcut viaţa în oraşul unde s-au stabilit şi părinţii ei, Boca Raton din Florida, iar anul acesta plănuieşte să viziteze din nou România după aproape două decenii. “Vrea să îşi lanseze cartea şi la noi, astfel că intenţionează să revină în ţară. Să ştii că vorbeşte româna foarte bine chiar dacă o face cu accent. Ultima oară a fost imediat după Revoluţie, doar o vizită scurtă alături de părinţi”, conchide unchiul său, Radu Deac.

CORINA MORARIU – CV

Data naşterii:26 ianuarie 1978 (Detroit)

Carieră:Debut în circuitul profesionist: 1994

Simplu WTA:1 turneu câştigat (Bol), 3 finale, 3 semifinale

Cea mai bună clasare:29 (1998)

Dublu:13 turnee câştigate (1 Mare Şlem - Wimbledon), 7 finale (2 Mare Şlem – Australian Open)

Cea mai bună clasare: 1 (2000)

Câştiguri din tenis:$1,733,916

“Am devenit unul dintre fanii ei încă de prima dată când am văzut-o jucând, în Florida, în 1997. Este o persoană incredibilă”.

 Lindsey Davenport, fost număr 1 mondial


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-10-19

Mai multe imagini:
Corina Morariu, victorie în tie-break cu leucemia
zoom

TAGURI: corina moroianu, leucemia, numarul 1 mondial
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ADAM
10 Mai 2012

extraordinara situatie, extraordinara persoana. Bravo.
Random imageUltimele stiri


loading...