2017-01-18 22:54

SPECIAL


Corneea biosintetică, o soluţie eficientă pentru restaurarea vederii

 |  19:11
Corneea biosintetică, o soluţie eficientă pentru restaurarea vederii

Corneelebiosintetice, implantate pe cale chirurgicală, au permis restaurarea parţială avederii în cazul unor pacienţi cu deficienţe vizuale, afirmă autorii unuistudiu desfăşurat pe durata a doi ani în Suedia, alecăruirezultateau fost publicate în Statele Unite.

Aceststudiu, efectuat pe un eşantion alcătuit din zece pacienţi, a demonstrat căimplantarea acestui tip de cornee, fabricată din colagen uman, a contribuit laregenerarea şi repararea ţesuturilor oculare vătămate. Structura colagenului afost rearanjată printr-un procedeu specific, pus lapunctde companiaamericană de biotehnologie FibroGen.

Ladoi ani după ce au fost implantate, aceste cornee erau în continuare funcţionaleîn totalitate şi au contribuit la regenerarea, la nivelul implantului, acelulelor din corneea pacienţilor, dar şi a nervilor secţionaţi în timpulintervenţiei, au precizat autorii studiului, publicat în revista Science.

Înplux, reflexul de clipire al ochiului şi filmul lacrimal, un strat findelichidde la suprafaţa corneei care protejează epiteliul ochiului,au fost restaurate.

Acuitateavizuală s-a îmbunătăţit în cazul a şase pacienţi, a rămas neschimbată în cazula doi pacienţi şi a scăzut în cazul celorlalţi doi pacienţi.

Niciunul dintre voluntari nu a suferit o reacţie de respingere şi nici nu a avutnevoie de terapie imunosupresoare, o practică frecventă în cazul pacienţilorcare au beneficiat de un transplant de organe.

Ceizece voluntari sufereau de keratocon în stare avansată, o deformaţie conică acentrului corneei care se agravează în ritm lent. Pacienţii au beneficiat deimplantul unei cornee biosintetice într-un singur ochi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image