2017-01-22 22:28


Creioanele sunt averea lui!

 |  20:50
Creioanele sunt averea lui!

De copil, Vasile Chiţac s-a simţit atras de… creioane. A strâns unul câte unul, până a ajuns la 2.000. Aparent banalul obiect de scris şi desenat, din lemn cu  miez din grafit, pe care niciodată nu-l găsim atunci când trebuie să notăm ceva urgent, reprezintă pentru pensionarul bucureştean o comoară de nepreţuit.

Povestea colecţiei de creioane a început în urmă cu 30 de ani, când Vasile Chiţac a fost într-o excursie în Bulgaria şi a cumpărat câteva bucăţi, care i-au plăcut foarte mult. Astăzi, un raft întreg din biblioteca lui este ocupat de cartoanele pe care sunt prinse, ca într-un insectar, nepreţuitele „comori” cu miezul de grafit. Unele dintre ele, intens colorate, par fluturi lungi, exotici, cu aripile strânse pe trup.

„Unele îmi aduc aminte de vremuri care nu se mai întorc”

Vasile Chiţac a strâns, de-a lungul anilor, în apartamentul său peste 2.000 de exemplare, care mai de care mai frumoase şi mai colorate. Bărbatul le păstrează cu sfinţenie, catalogate în funcţie de ţările de unde provin, anii de fabricaţie şi dimensiuni. Puţini oameni îşi imaginează că un simplu creion e o sursă de informare, dar poate aduce şi un strop de amuzament. Mici cât un degeţel de bebeluş, lungi de o jumătate de metru, subţiri ca paiul ori groase, colorate, dungate, lăcuite, inscripţionate sau făcute direct din crengi de copac, creioanele din colecţia bucureşteanului reprezintă pentru el mai mult decât un hobby: „Sincer să fiu, cu cât deţin mai multe şi mai deosebite, cu atât mă simt mai bine, spune Vasile Chiţac. Pentru mine e un mod de viaţă. Îmi place foarte mult să am grijă de ele, să le strâng. Au un miros special, unele îmi aduc aminte de copilărie, de vremuri care nu se mai întorc.”

Cele mai bătrâne creioane au 90 de ani

Oamenii care au scris cândva cu ele, probabil, nu mai trăiesc, iar copiii care le foloseau la şcoală sunt acum bătrâni. Cele mai vechi piese din colecţie sunt de la începutul secolului 20 şi din perioada interbelică. Creioanele marca „Faber”, confecţionate la Sibiu, pe vremea când aici exista o secţie a vestitei fabrici germane, au inscripţionate pe ele reclame la becurile „Tunsgram” sau la „Bohemia Works” din Cehoslovacia, care face creioane de peste 300 de ani. Între exponate se mai găseşte un creion cu clopoţel, care are ataşat în capăt un pliculeţ cu mai multe creionaşe-pui, reclamă la o grădină zoologică americană. Tot printre comorile lui Chiţac se află şi creioane pe care sunt lipite fotografii cu obiectivele turistice principale din Paris. Colecţionarul se mândreşte cu creioanele africane, cioplite din crenguţe de copac, dar şi cu cele în formă de săgeată ale indienilor din America. Deşi are peste 2.000 de exemplare în casă, Vasile nu se îndură să scrie cu nici unul dintre ele. La nevoie, celor din casă le oferă nişte creionaşe uzate, de câţiva centimetri lungime. Nimeni nu are voie să se atingă de colecţia lui!

Colecţionari celebri:

Albert Einstein strângea timbre valoroase.

Naturalistul Charles Darwin: timbre, scoici şi monede vechi.

Henry Ford (tatal maşinii Ford):sticle de gin.

Napoleon Bonaparte era pasionat de soldăţei de plumb.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-01

Mai multe imagini:
Creioanele sunt averea lui!
zoom
Creioanele sunt averea lui!
zoom
Creioanele sunt averea lui!
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TRAIAN STEFANESCU
30 Oct 2011

Si eu sunt colectionar de creioane,am peste4000 de bucati.Doresc sa-l contactez pe dl.Chitac.Ma ajuta cineva?
STEFANESCU TRAIAN
29 Iul 2012

doresc sa iau legatura cu dl.chitac.
DANIELA BANU
04 Noi 2016

Si eu sunt colectionara de creioane, am in jur de 4000 de creioane! O colectie superba! Am si un grup pe facebook. "Colectionari de creioane si pixuri"

Adauga un comentariu

Random image