2017-01-18 14:37

SPECIAL


Crin Antonescu: „Scandalul Ponta - Geoană afectează USL”

 |  21:00
Crin Antonescu: „Scandalul Ponta - Geoană afectează USL”

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, consideră că scandalul dintre Victor Ponta şi Mircea Geoană afectează Uniunea Social Liberală, dar se şi îndoieşte de onestitatea fostului lider al PSD. În privinţa UNPR, ca „partid de strânsură”, Antonescu este convins că „se va destrăma în primele 24 de ore după ce altcineva va avea cheile de la fişetul cu dosare şi de la bani”.

Aţi început demersuri în vederea suspendării preşedintelui. Este încă o încercare, după multe eşecuri. Nu credeţi că acestea vor duce în derizoriu această strategie?

Aici sunt mai multe precizări de făcut. În primul rând, ne aflăm într-o situaţie politică fără precedent şi în faţa unei acumulări nepermise de sfidări ale textului constituţional şi derapaje autoritariste din partea actualului preşedinte Traian Băsescu. Din păcate, încălcările principiilor democratice şi ale statului de drept fac parte din conduita curentă a celui care îndeplineşte azi cea mai înaltă funcţie în stat. Aş spune, din păcate, că oamenii aproape s-au obişnuit ca Traian Băsescu să încalce Constituţia şi să nu fie sancţionat. Ultimele ieşiri împotriva puterii judecătoreşti şi afirmaţia lui Traian Băsescu potrivit căreia o eventuală decizie a Curţii Constituţionale împotriva îngheţării salariilor şi pensiilor nu va fi respectată, reprezintă punctul culminant al unei atitudini politice care nu poate rămâne fără un răspuns adecvat din partea Opoziţiei. Sigur, am vorbit în multe rânduri despre ipoteza suspendării tocmai pentru că au fost numeroase declaraţii şi fapte ale preşedintelui neconforme cu legea fundamentală, constituind tot atâtea argumente pentru suspendare.

În al doilea rând, demersul suspendării nu a fost încă demarat. Am afirmat, împreună cu partenerii din Uniunea Social Liberală, că vom face, inclusiv prin consultarea specialiştilor din partidele noastre, o analiză juridică şi politică temeinică, în urma căreia vom decide cursul de acţiune pentru viitor.

În fine, am văzut o anumită preferinţă de a interpreta acţiunile Opoziţiei în termeni de utilitate şi cumva de calcul strict. Cred că este o abordare periculoasă, deoarece nicăieri în lume, în democraţiile consolidate, nu se aşteaptă de la Opoziţie să demareze iniţiative dacă şi numai dacă succesul este cert.

Într-un regim democratic, demersurile Opoziţiei, care îşi propun să sancţioneze ori să avertizeze asupra unui derapaj al Puterii sau să conteste Puterea sau să vină cu soluţii alternative, nu porneşte de la evaluarea şanselor. Aici este vorba despre cu totul altceva: de principiul reprezentativităţii, al pluralismului şi mai ales de faptul că nu putem asista pasivi la distrugerea statului de drept. Sunt limite peste care nu se poate trece pur şi simplu, sunt fapte care nu au voie să rămână nesancţionate.

Ce şanse daţi, în procente, ca de data aceasta suspendarea să şi aibă loc?

Aşa cum spuneam anterior, nu este o chestiune de calcule, şanse sau număr de voturi, ci o atitudine determinată de încălcări ale legii fundamentale. Iar noi, Uniunea Social Liberală, avem datoria de a nu le trece cu vederea şi de a face toate eforturile pentru restabilirea unei ordini fireşti într-un stat de drept.

În scandalul Geoană - Ponta, PNL a stat deoparte până acum. Pe o scară de 1 la 10, cât de mult credeţi că a fost afectată USL de aceste tensiuni?

Sigur că vom fi afectaţi, nu pot să dau un răspuns pe o scară de la 1 la 10, vom vedea probabil în sondajele următoare. Lumea înţelege mai greu de ce discutăm despre Geoană şi nu despre temele care frământă opinia publică. Însă noi am afirmat de la bun început că vom respecta şi susţine hotărârile luate de organismele PSD, pe cale instituţională, în acest caz. Este de fapt o chestiune de principiu şi un tip de conduită pe care o avem în raport cu un partener de alianţă. Este decizia internă a PSD.

Dacă cei de la PSD au motive de neîncredere în Mircea Geoană, şi probabil ştiu de ce, atunci noi respectăm această decizie.

Motive de neîncredere, cum ar fi vizita în America?

Cred că s-a făcut mult prea mult caz pe marginea acestei chestiuni. Şi lui Mircea Geoană i-a plăcut să se victimizeze şi să spună public că noi, şi mai ales eu, am fi fost supăraţi pe vizita sa în America. Nu este adevărat. E o exagerare voită care urmăreşte cumva să „dinamiteze” relaţiile noastre cu administraţia americană. Şi de aici poate ni se adaugă anumite semne de întrebare în privinţa onestităţii lui Mircea Geoană: de ce insistă asupra acestei chestiuni?

În rest, atunci când voi considera că este necesar să merg în America, o voi face. Nu am nevoie în organizarea vizitei nici de Mircea Geoană, nici de Viorel Hrebenciuc. Avem în stafful partidului nostru oameni suficient de bine conectaţi pentru a organiza o asemenea vizită.

V-a deranjat atunci pretenţia lui Mircea Geoană de a candida la alegerile prezidenţiale din 2014?

Nu. Şi aici este o încercare de a-mi plasa mie sau în răspunderea mea tensiunile pe care Mircea Geoană le generează în interiorul PSD. Nu am obsesia candidaturii la alegerile prezidenţiale, în ciuda a ceea ce cred mulţi comentatori sau chibiţi ai vieţii politice. Avem un protocol, un protocol care nu se referă la persoane, ci la partide şi eu voi fi garantul respectării acestuia.

De la crearea alianţei şi până în prezent, aţi regretat vreodată ca aţi format USL împreună cu PSD sau PC? Când anume?

Nici o clipă. Dimpotrivă. Cred, acum la fel ca şi în momentul constituirii Uniunii Social Liberale, că aceasta este singura şansă pe care România o are pentru a ieşi din multiplele crize pe care le parcurge. Nu am gândit USL doar ca o soluţie pentru schimbarea puterii, ci ca un proiect politic pe termen lung, a cărui primă etapă este, desigur, constituirea unei alternative la actuala guvernare şi înlocuirea acesteia. Dar proiectul nostru nu se opreşte aici şi nu se rezumă la asta. Ne-am angajat ca împreună – liberali, social-democraţi şi conservatori - să readucem România la normalitate, să arătăm oamenilor că în această ţară se poate face politică şi altfel, cu bun-simţ şi realism, nu doar cu promisiuni populiste. Că se poate guverna şi altfel, în interes public şi cu responsabilitate, nu doar în dispreţul cetăţenilor şi în folosul strict al clientelei de partid.

În aceasta constă marea noastră povocare, nu doar în simplul exerciţiu electoral şi în câştigarea alegerilor. Cred că USL a făcut până în prezent câţiva paşi importanţi. Am fost prima construcţie politică ce a depăşit practica din ultimii 20 de ani de a prezenta programe şi oferte politice doar în campanie. Noi am venit în faţa oamenilor cu mai bine de un an şi jumătate înainte de alegerile parlamentare şi am spus: aceasta este viziunea noastră. Am prezentat publicului imaginea noastră şi direcţiile pe care le avem în vedere pe cele mai importante domenii, fie că vorbim despre economie, educaţie, administraţie etc. Am arătat că suntem deschişi la dezbatere şi că avem soluţii realiste.

Am fost, de asemenea, primii care am făcut o distribuţie internă a candidaturilor, într-un proces pe care unii l-au sperat generator de tensiuni, dar care a dovedit capacitatea partidelor componente de a ajunge la un numitor comun şi de a trece de interese şi orgolii partizane atunci când vine vorba despre obiective majore. Şi cât de curând vom anunţa care sunt nominalizările noastre pentru cele mai importante funcţii în administraţia locală, pentru ca oamenii să ştie de pe acum cine sunt candidaţii care le vor cere votul în 2012.

Deci, ca să vă răspund la întrebare, tot parcursul de până acum confirmă justeţea opţiunii noastre pentru a forma Uniunea Social Liberală.

Cât de „periculos” din punct de vedere electoral credeţi că va fi partidul condus de domnii Sârbu şi Oprea (UNPR)? În ultima vreme, au făcut racolări masive… Dar partidul lui Dan Diaconescu?

Sigur, experimente politice oricine este liber să facă. Şi cele menţionate de dumneavoastră nu sunt singurele. UNPR nu mă sperie. Oricât s-ar plimba domnul Oprea cu elicopterul dintr-o parte în alta a ţării, tot partid de strânsură rămâne. Şi se va destrăma în primele 24 de ore după ce altcineva va avea cheile de la fişetul cu dosare şi de la bani.

Există însă un alt fenomen asupra căruia vreau să atrag atenţia. Puterea actuală, conştientă, mai bine zis disperată de perspectiva cât se poate de reală a eşecului electoral, caută cu asiduitate tot felul de formule. Ba Albă ca Zăpada, ba nu ştiu ce Mişcare, ba auzim că vor să facă o alianţă mai largă şi cu partidul lui Dan Diaconescu, şi cu cel al lui Gigi Becali. Este evidentă degringolada din această zonă şi lipsa soluţiilor. Vedem totodată care este nivelul de preocupare şi de responsabilitate al celor care guvernează azi. În loc să se ocupe de problemele cu adevărat importante ale acestei ţări, de salariile şi pensiile care aflăm că vor fi îngheţate, de investitorii care pleacă din România, de mediul de afaceri, de educaţie, Puterea se ocupă de găsirea unor artificii politice sau administrative prin care să-şi limiteze declinul electoral. România este singura ţară din Europa în care, în plină criză, în faţa unor perspective economice sumbre, Guvernul vorbeşte despre cu totul şi cu totul altceva, despre reorganizare teritorială, despre alegeri comasate.

Sunt convins că vom asista la o bătălie extrem de dură, în care Puterea, fie că vorbim de PDL, fie de UNPR, nu se va sfii să recurgă la orice fel de mijloace – de la mită electorală la fraudă, de la alocări discreţionare de fonduri către primarii proprii şi clientela politică până la şantaj. Nimic din toate acestea nu vor putea împiedica Uniunea Social Liberală să câştige alegerile. Am convingerea că cei care au adus ţara în dezastrul în care se află azi, în frunte cu Traian Băsescu şi Emil Boc, vor fi dur sancţionaţi de electorat la viitoarele alegeri. Nu am nici cea mai mică îndoială că USL va guverna din 2012.

Se apropie dezbaterile la buget. USL a anunţat deja că va susţine amendamente. Ce reproşaţi Guvernului în ceea ce priveşte construcţia bugetară şi care sunt soluţiile dumneavoastră?

În primul rând trebuie să pornim de la constatarea că România se află astăzi într-o situaţie mult mai dificilă decât în urmă cu 3 ani şi fără nici un fel de premise de relansare. Cu alte cuvinte, cei 3 ani de austeritate şi împrumuturi costisitoare au însemnat un sacrificiu inutil pentru populaţie. România este astăzi la cel mai scăzut nivel al investiţiilor străine din 2002 încoace, avem o datorie uriaşă, pe care o vor plăti generaţiile viitoare, şi o economiei vulnerabilă.

În al doilea rând, bugetul nu oferă nici un fel de garanţii sau perspective de îmbunătăţire a situaţiei economice. Guvernul face economie de la salarii şi pensii pe care le îngheaţă, în dispreţul legii şi umilind cetăţenii acestei ţări. În schimb, păstrează bani pentru clientela politică, pentru că urmează, nu-i aşa, un an electoral.

În al treilea rând, structura bugetului arată de fapt o viziune de tip „securistic” asupra statului. Guvernul taie bani de la educaţie, de la muncă, de la agricultură, pentru a mări bugetele serviciilor de informaţii – SRI, SIE, SPP. Deci nu sunt bani pentru pensii şi salarii, dar se găsesc pentru instituţiile de forţă.

În ce priveşte amendamentele noastre, Uniunea Social Liberală a prezentat deja un set de 10 măsuri. Menţionez dintre ele reducerea contribuţiei la asigurările sociale pentru angajatori, care vine în sprijinul mediului privat şi care este sustenabilă dacă se renunţă la fondurile alocate clientelei politice. De asemenea, USL susţine asumarea clară, prin proiectul de buget, a revenirii salariilor la nivelul de dinainte de tăieri şi a indexării pensiilor. De altfel, PNL şi PSD au contestat la Curtea Constituţională şi ordonanţa care consfinţeşte îngheţarea pensiilor şi salariilor. În fine, Fondul de rezervă al Guvernului a fost folosit excesiv în scopuri politice şi electorale. Vom susţine un amendament la buget prin care să fie prevăzute clar destinaţiile şi criteriile precise pe care pot fi utilizaţii banii din Fondul de rezervă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-02

TAGURI: crin antonescu, victor ponta, mircea geoana, uslComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

OBSERVATOR
21 Noi 2011

Mai baieti, mai copii, nu va mai certati ca chiori i.... Pe Basescu n-o sa-l dati voi jos, si n-o sa- l schimbe nimeni din func tie pana cand ii va expir a mandatul. Ziceti mercy ca nu mai e posibil sa f ie reales si-a treia oara , ca va spun eu, poporul tot pe Basescu l-ar alege , ca vede cat de cutre su nt cei mai multi dintre p oliticieni, pe care nu-i intereseaza decat interes ul personal. Iar in al do ilea rand, aveti grije ca in urma lui, sa nu vie u nul care pe multi dintre voi o sa-i popeasca... si sa regretati "vremurile lui Basescu"
NEACSU
21 Noi 2011

Antonescu a intrat intr-u n mare rahat si acum, vre a nu vrea, trebuie sa-l m anance cu polonicul mare, alaturi de infatuatul ne ispravit Ponta.
CROCO
21 Noi 2011

interesanta forma de salu t, interesanta figura de politician
NEACSU
17 Feb 2012

Imi cer scuze fata de dom nul PONTA. Cand am scris cele de mai sus, tocmai t erminasem o sticla de sli bovita si nu prea am avut discernamant. Promit sa nu mai repet astfel de ga fe. MULTUMESC PENTRU INTE LEGERE.

Adauga un comentariu

Random image