2019-01-24 04:33


Criza economică ajută la răspândirea SIDA. România a făcut progrese în lupta cu HIV, dar greul abia acum începe

 |  20:07
Criza economică ajută la răspândirea SIDA. România a făcut progrese în lupta cu HIV, dar greul abia acum începe

Numărulde persoane infectate cu HIV/SIDA este ţinut sub control în România, în prezentînregistrându-se 10.294 de persoane infectate, au anunţat specialiştii români,cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă cu teribila pandemie. Dr. Mariana Mărdărăscu,coordonatorul Centrului de Evaluare HIV/SIDA, a menţionat că în prezent Românianu se mai confruntă cu fenomenul de la începutul anilor '90, când s-au înregistratcele mai multe cazuri de HIV /SIDA la copii. Caracteristica din acest moment,ca şi cale de transmitere, este cea heterosexuală, care reprezintă peste 76%din contaminări. Doar 8,8% o reprezintă transmiterea între homosexuali, iarutilizatorii de droguri reprezintă doar 2,2%, dar această cale de contaminareva fi o adevărată încercare în viitorul apropiat, a subliniat dr. Mărdărăscu.

Unlucru important pentru pacienţii din România este acoperirea cu terapiaantiretrovirală, numărul pacienţilor care se află în acest tratament fiind depeste 7.000.Reprezentantul UNICEF pentru România, Edmond Mc Loughney, a declarat că, lanivel global, s-a reuşit să se micşoreze cu aproape 20%numărul de noi infecţii şi decese cauzate de HIV. De asemenea, România a depuseforturi extraordinare în ultimii 20 de ani, iar rezultatele se văd, dar ceeace s-a obţinut trebuie păstrat, a subliniat reprezentantul UNICEF. Încondiţiile crizei actuale, care a dus la reducerea fondurilor, şi în contextulreducerii fondurilor de la Fondul Global, pentru prima dată au fostînregistrate întreruperi de tratament, ceea ce este foarte grav, a subliniatEdmond Mc Loughney. Acesta a atras atenţia că trebuie o atenţie specială pentrugrupurile cu risc, respectiv homosexuali, prostituate, persoane private delibertate care ar trebui să beneficieze de programe speciale.

Creşte numărulseropozitivilor în Europa de Est

ReprezentantulFondului Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, ValeryChernyavskiy, a făcut referire la faptul că în Europa Centrală şi de Est seînregistrează o creştere a infecţiei. El a apreciat rezultatele obţinute deRomânia şi a accentuat asupra necesităţii asigurării accesului la tratament. FondulGlobal de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei reprezintă unorganism financiar internaţional care se bazează pe un parteneriat strategicîntre instituţii guvernamentale, societate civilă, sectorul privat şicomunităţile afectate de cele trei epidemii: HIV/SIDA, Tuberculoza şi Malaria. De asemenea, Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale aorganizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), a făcut referire laproblemele pe care le au în prezent cei afectaţi de infecţie, anul acesta fiindpentru prima dată înregistrate întreruperi în asigurarea tratamentuluiantiretroviral. Potrivit acestuia, o situaţie delicată se înregistrează maiales în zona Moldovei. Ziua Mondială împotriva HIV/SIDA a fost stabilită pe 1decembrie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-12-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...