2018-12-13 20:55


Cum a murit Iuri Gagarin? Rusia desecretizează rezultatele anchetei despre accidentul cosmonautului

 |  00:18
Cum a murit Iuri Gagarin? Rusia desecretizează rezultatele anchetei despre accidentul cosmonautului
Rusia a dezvăluit vineri concluziile, rămase "secret de stat"până astăzi, formulate de comisia care a anchetat moartea cosmonautului IuriGagarin, decedat în 1968 la bordul unui MIG sovietic, - o eroare de pilotaj,comisă de acest erou naţional pentru a evita o sondă atmosferică.

Pe 27martie 1968, la manşa unui avion MIG-15 de antrenament cu două locuri,cosmonautul sovietic s-a prăbuşit alături de copilotul său, în regiuneaVladimir la nord-est de Moscova, în circumstanţe rămase neelucidate.

Accidentul, petrecut la 7 anide la performanţa lui Iuri Gagarin din 12 aprilie 1961, când a devenit primul omcare a ajuns în spaţiu, a şocat întreaga opinie publică, dar ancheta care aurmat a fost clasată drept "secret de stat" de către autorităţilesovietice, acest statut fiind anulat abia vineri, după 43 de ani.

În perioada în care Rusiasărbătoreşte cu marepompă 50 de ani de la zborul lui Gagarin în spaţiu, un reprezentant aldepartamentului arhivelor de la Kremlin, Alexandr Stepanov, a citit în cadrulunei conferinţe de presă un document extras din dosarul desecretizat alconcluziilor formulate de comisia de anchetă.

"Concluziile comisiei: învirtutea analizei circumstanţelor în care s-a produs accidentul aerian şi aelementelor de anchetă, cauzacea maiprobabilă a catastrofei este o manevră bruscă (a pilotului) pentru a evita osondă atmosferică", a declarat Stepanov.

O altă cauză, însă "mai puţin probabilă", este aceea căpilotul sovietic a vrut "să evite să intre în stratul de nori".

Semn al importanţei dosarului, aceste concluzii au fost înscrise într-undecret al Comitetului central al Partidului Comunist al URSS, datând din 28noiembrie 1968, marcat cu ştampila "secret de stat".

Menţinerea secretului în epoca sovietică asupra acestui dosar a alimentat zvonurişi ipoteze dintre cele mai diverse despre moartea lui Gagarin, care a rămasunul dintre eroii preferaţi ai ruşilor.

Unele ipoteze au evocat manevrele unui al doilea avion, care ar fijenat aparatul MIG-15 pilotat de Gagarin, iar altele au vorbit de o problemătehnică a aparatului acestuia.

Adepţii tezei complotului au declarat că Iuri Gagarin ar fi putut fi victimaKGB-ului sau a altor servicii secrete.

Alţii spun că renumitul cosmonaut, de formaţie pilot de avioane, mult preaocupat de statutul lui de erou naţional şi de rolul pe care îl juca înpropaganda pentru Uniunea Sovietică, îşi pierduse pur şi simplu nivelul decalificare necesar pentru a zbura cu un astfel de aparat.

Mult prea preţios pentru autorităţile sovietice, lui Gagarin i s-ainterzis vreme de mulţi ani să piloteze, înainte de a obţine o astfel deautorizaţie.

Anularea secretului de stat asupra documentelor de anchetă ar trebui săconducă la eliminarea unora dintre aceste semne de întrebare.

"Sper că acest lucru va pune punct numeroaselor speculaţii care circulăîn Rusia în cărţile de pseudo-istorie", a declarat, vineri, AlexandrStepanov.

Un alt reprezentant al statului rus, directoarea adjunctă a Arhivelorstatului din domeniul ştiinţific, Larisa Uspenskaya, a subliniat faptul că"peste 200 de documente şi dosare au fost declasificate", cu ocaziacelei de-a 50-a aniversări a zborului istoric reuşit de Gagarin.

Vitali Davydov, directorul adjunct al Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, adeclarat că toate documentele disponibile legate de acest subiect au fostdeclasificate. Totuşi, "n-am găsit un anumit număr de documente", aprecizat Davydov.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-07-11
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


VARANGA53
10 Apr 2011

Cum nu sunt comentarii?Va repet comentariul de ieri: Rusii nu desecretizeaza nimic,mint in continuare! Gagarin efectua un zbor de antrenament cand de Mig-ul sau s-a apropiat prea mult(nu se cunosc cauzele) un alt avion de tip Suhoi.Mig-ul lui Gagarin a patruns in turbulentele acelui avion si a intrat in vrie.Cateva secunde ii mai trebuiau pentru a se salva.GAGARIN NU A GRESIT CU NIMIC!Acest A.M. decat sa scrie prostii, mai bine s-ar uita pe DISCOVERY si ar afla ce am spus mai sus.
Random imageUltimele stiri


loading...