2017-01-17 02:52

SPECIAL


Cum să ne detaşăm de presiunile de la locul de muncă? Tenisul şi lectura, printre cele mai bune metode de eliminare a stresului

 |  19:02
Cum să ne detaşăm de presiunile de la locul de muncă? Tenisul şi lectura, printre cele mai bune metode de eliminare a stresului

Depresie, anxietate şi chiar deces sunt pericolele la care se expunpersoanele care se dedică în totalitate locului de muncă, neglijândactivităţile în aer liber. Tenisul şi lectura sunt printre cele mai eficientemetode de eliminare a “stresului cotidian”, potrivit psihologilor.

Experţii în psihologie avertizează că persoanele carededică întreaga zi îndeplinirii sarcinilor de la locul de muncă, uitând deactivităţile în aer liber sau de momentele de lectură, ajung, “mai mult ca sigur”, să clacheze.

Psihologii susţin că, într-o lume în care totul sedesfăşoară într-un ritm alert, oamenii ar trebui să petreacă tot mai puţin timpîn faţa televizorului, mai ales când se întorc de la serviciu. “Persoanelor care au o viaţă extrem de agitată, eu le-aşrecomanda să-şi îmbogăţească timpul liber: să facă plimbări sau să practice un sport. Eu recomand să practice tenis,în loc să stea în faţa televizorului. În timpul excursiilor, în loc să meargăcu maşina la munte, să escaladeze muntele. Această mentalitate trebuieinsuflată şi copiilor”, afirmă psihologul Mihaela Săhlean. Potrivit acesteia, lectura este cea mai bună opţiune dacă suntem nevoiţi cadupă serviciu să ne petrecem timpul în casă. De asemenea, trebuie acordată omare atenţie modului în care este decorată locuinţa. O cameră “colorată” în necunoştinţă de cauză poate accentua senzaţia de extenuare. “În situaţia în care nu există posibilitatea uneiactivităţi în aer liber, aş recomanda lectura, mai ales că emisiunile devin dince în ce mai needucative şi obositoare. Este foarte important şi modul în careeste decorată locuinţa. Culorile trebuie alese şi trebuie combinate astfelîncât să nu creeze o atmosferă extenuantă. Contează amplasarea locuinţei. Nutrebuie folosite culori reci pentru decorarea unei încăperi poziţionate penord, iar culorile calde nu se folosesc în camerele de pe sud”, ne-a mai menţionat Mihaela Sahlean.

Lăsaţi stresul la locul de muncă!

Angajaţii nu ar trebui să aibă nici o jenă când negociazăprogramul de muncă, deoarece viaţa lor este “pusă la bătaie”. “Persoanele care sunt puse să lucreze într-un ritm alertar trebui să revendice un program flexibil. Atunci când este negociatcontractul, trebuie solicitată înţelegerea angajatorului, care trebuie să fieun partener. Există trusturi internaţionale care asigură angajaţilor locuripentru odihnă şi destindere, chiar la locul de muncă”, ne-a declarat psihologul şi sociologul Hanibal Dumitraşcu.

O continuă tensiune poate conduce la anxietate, a depresieşi chiar la deces. “Trebuie să existe o separare întreviaţa privată şi serviciu. Au existat cazuri recente de persoane care audecedat pentru că au depus un efort extraordinar la serviciu. Un somn odihnitoreste cheia refacerii resurselor mentale. În medie, un somn odihnitor este deminimum 6 ore. Dacă neglijăm momentele de relaxare, ajungem la stări dedepresie, la anxietate şi la pierderea încrederii în propriile forţe”, concluzionează Hanibal Dumitraşcu.

Ce culori ne pot ajuta să ne relaxăm

Terapia culorilor este o practică veche de realaxare, folosită în EvulMediu de către vindecători şi vrăjitori. Ştiinţa a confirmat ulterior însăefectele benefice pe care culorile le au asupra organismului.

Albastruleste culoarea relaxării şi calmului. La nivel organic, albastrul poate aveainfluenţe majore asupra reglării tensiunii, pulsului şi respiraţiei. Mai mult,culoarea este recomandată copiiilor care sunt foarte agitaţi.

Verdeleeste culoarea relaxării mentale. Persoanele care suferă de depresie sauanxietate, se pot trata printr-o vacanţă prelungită la ţară, unde verdele şialbastrul sunt culorile predominante ale peisajului. Verdele mai are efect derevigorare, combate oboseala sau problemele de inimă. Mai mult, este şi nuanţacurelor de slăbire.

Pentrucopiii sau adulţii care nu au poftă de mâncare, violetul influenţează apetitulşi va scăpa de migrene.

Roşulacţionează precum un excitant. Culoarea pasiunii stimulează activitateacerebrală, creşte ritmul respiraţiei şi este cea mai potrivită pentrupersoanele frigide. (Daniel Hărmănescu)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image