2018-12-10 10:47


Cum să vinzi şi cum să cumperi pe net

 |  21:00
Cum să vinzi şi cum să cumperi pe net

Cu toate că România se află printre primele ţări ale lumii în privinţa internetului de mare viteză, un paradox tipic mioritic face ca în acelaşi timp ţara noastră să ocupe şi unul dintre ultimele locuri din Europa în materie de penetrare a spaţiului virtual. Cu alte cuvinte, avem echipamente performante, dar nu prea ştim să le folosim. Nu sună încurajant pentru cei ce vor să facă afaceri exclusiv pe net, însă, aşa cum se întâmplă pretutindeni, pe generoasele bulevarde din ciberspaţiu au apărut şi o serie de magazine şi chiar supermarketuri made in Romania.

Creativitatea este recompensată

Pentru investitori şi pentru clienţi, o astfel de afacere pare, la prima vedere, comodă, eficientă, dar mai ales modernă. Să-ţi alegi un produs din faţa monitorului, să te uiţi cât vrei la el, fără să stai la coadă, fără să simţi pe spinare privirea vânzătorilor sau a agenţilor de pază, să-l comanzi, printr-un singur „click” şi să-ţi fie livrat „la botul calului”, prin curier, ar trebui să fie tipul de comerţ cel mai „light” posibil.  Am încercat să răspundem la câteva întrebări legate de acest domeniu, împreună cu reprezentanţii uneia dintre cele mai căutate firme de realizare a magazinelor online. Până acum, cei de la Webecom au pus pe picioare câteva zeci de magazine virtuale. „Cei care doresc să înceapă acum o afacere online, ar trebui să evite vânzarea de echipamente IT&C sau telefoane mobile, este de părere Valentin Mănescu, project manager şi consultant Marketing online la Webecom. Pe aceste segmente de piaţă, concurenţa este mare, iar adaosul comercial este de cele mai multe ori mult sub 10%. Aproape orice se poate vinde pe internet deoarece multe segmente de piaţă sunt încă în formare.

Din punctul meu de vedere, cel mai mare neajuns al comerţului online la ora actuală este credibilitatea redusă. Recomand celor care doresc să activeze în această industrie să se menţină mereu la curent cu noutăţile din domeniu şi să analizeze toate informaţiile relevante la care au acces. Gândiţi liber şi eficient, creativitatea este recompensată!”

Deschiderea unui magazin online nu este un lucru simplu, dar nici imposibil de făcut.

Prima dată se va face un plan de afaceri. Acesta trebuie să fie împărţit pe etape de dezvoltare, cu termene-limită, şi să se stabilească poziţionarea pe piaţă. Planul trebuie să cuprindă cât mai multe specificaţii referitoare la strategia aleasă pentru lansare şi obţinerea unei cote de piaţă favorabile. Un magazin online poate fi înfiinţat şi cu un buget redus. Pentru a deschide magazinul este nevoie de o denumire pentru site, un serviciu de găzduire stabil şi rapid, o platformă de magazin online uşor de administrat şi cât mai multă perseverenţă.

Povestea contează mai mult decât produsul

Imaginea comerciantului este vitală în activitatea pe care o desfăşoară. Abordarea este diferită faţă de magazinele fizice din centrele comerciale. Într-un magazin online nu poţi atinge produsul, nu-l poţi proba sau testa, de aceea, de cele mai multe ori, povestea din spatele produsului şi felul în care este spusă contează mai mult decât produsul în sine.

Designul atrăgător şi intuitiv, felul în care sunt prezentate produsele, cantitatea de informaţii oferită şi nivelul de încredere sunt câteva dintre atuurile ce influentează succesul în mediul online. „Fidelizarea cumpăratorilor este importantă, chiar dacă procesul în sine durează. Există metode prin care atragerea clienţilor poate fi accelerată. În primul rând, magazinul trebuie să fie cunoscut, să fie vizibil. De aceea, promovarea unui magazin online trebuie luată în calcul încă de la început! Făcută bine, aceasta îmbunătăţeşte considerabil performanţele comerciale.”, ne-a spus Cristian Damian, advertising manager Webecom.

„Nu am ajuns la stadiul în care să ne cumpărăm piper şi foi de dafin, pentru sarmale, online”

Ilie Dragoş, brand manager al aceleiaşi firme, crede că magazinele online ar trebui să acopere mai întâi piaţa românească: „În România, comerţul online prosperă, de la outleturi până la florării, din ce în ce mai mulţi îşi mută activitatea pe internet. În momentul de faţă nu există un magazin românesc care să aibă capacitatea şi resursele financiare necesare pentru a se extinde pe piaţa occidentală. Şi nici nu ar trebui să se întâmple aşa. Este o prostie să vrei o extindere internaţională, când tu abia dacă poţi livra două carioci la Tecuci. Vreau să spun că sunt foarte multe magazine online româneşti care au o politică de chioşc, mă refer aici şi la jucătorii mari de pe piaţă. Până nu vom avea un magazin care să acopere eficient piaţa locală, concurenţa în occident rămâne un vis frumos. O extindere în afară cere un efort financiar ridicat, pe care puţini ar fi dispuşi să-l depună. Românul este încă obişnuit cu relaţia interpersonală dintre el şi vânzător, vrea să vadă o faţă, nişte ochi, un zâmbet. Inevitabil, apare următoarea dilemă: mă duc până la magazinul din colţ pentru o cola sau o comand de pe internet, plătesc cu 1 leu în plus şi aştept şi 2 ore până ajunge? Din punctul ăsta de vedere, un magazin online nu va putea concura niciodată cu unul clasic. Nu am ajuns la stadiul în care să avem încredere să ne cumpărăm piper şi foi de dafin, pentru sarmale, online.”

Sexul vinde: 2.000.000 $ din publicitate neplătită

Cei de la AXE sunt recunoscuţi pentru abordarea lor sexistă din campaniile lor de branding, aşa că anul trecut au reuşit performanţa de a obţine publicitate gratuită în valoare de 2.000.000 $. Campania lor a fost una incredibil de simplă, au tatuat logoul lor pe sânul drept al fotomodelului paraguayan Larissa Riquelme, ea fiind o imagine asociată Cupei Mondiale de Fotbal din 2010.

Peste 200 de milioane de cumpărători virtuali până în 2015

Forrester Research estimează că vor exista 205 milioane de cumpărători online în Europa până în 2015. Mijloacele rapide de comunicare în masă şi cheltuielile reduse contribuie cu siguranţă la această creştere. Deşi criza a pus în mare dificultate toată Europa, comerţul online este în plină ascensiune. Forrester Reasearch estimează că 48 milioane de europeni vor începe să cumpere online în următorii 4 ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-07-20

Mai multe imagini:
Cum să vinzi şi cum să cumperi pe net
zoom
Cum să vinzi şi cum să cumperi pe net
zoom
Cum să vinzi şi cum să cumperi pe net
zoom

Cum să vinzi şi cum să cumperi pe net
zoom
Cum să vinzi şi cum să cumperi pe net
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SERBANOIU EDUARD
07 Sep 2011

Interesant. Bravo baieti!
TINA PARASCHIV
01 Dec 2011

Bravo baieti !!! In special il admir pe Valentin care am avut onoarea sa-l cunosc inca de la inceputul carierei sale , atunci cand primi pasi i-am facut impreuna, dupa care el s-a dezvoltat treptat , sanatos si progresiv. Ma bucur ca am ocazia sa-mi exprim parerea . Succes inmiit... Cu drag, Tina Paraschiv
Random imageUltimele stiri


loading...