2018-12-18 21:49


Daniel Constantin nu exclude plecări din PC

 |  21:00
Daniel Constantin nu exclude plecări din PC

Daniel Constantin, preşedintele PC, vorbeşte într-un interviu pentru „Puterea” despre demisia lui Tudor Ciuhodaru din partid şi nu exclude şi alte plecări. Şeful conservatorilor comentează gestul lui Piedone de a se retrage din toate funcţiile de conducere şi spune cum vede viitorul PC în USL.

Puterea: Sunt unii dintre colegi, foşti colegi care nu s-au mai regăsit în politica PC. Am putea să-l dăm exemplu pe domnul Ciuhodaru.

Daniel Constantin: Probabil că a considerat o oportunitate venirea dânsului la PC din perpectiva candidaturii la Primăria Municipiului Iaşi. În momentul în care i s-a oferit o alternativă mai bună şi imediată de a se înfiinţa un spital şi de a avea certitudinea că va candida, sigur că a ales acea oportunitate. Cred că sunt şi chestiuni care, dincolo de interes, ţin şi de caracterul fiecăruia dintre noi.

Presupunând că mâine se răzgândeşte şi ajunge la concluzia că o candidatură la Primăria Iaşi din partea PC ar fi cea mai potrivită...

Regula pe care am impus-o este că cine a plecat nu se mai poate întoarce în partid. Este şi cazul domnului Ciuhodaru. Eu nu sunt adeptul trădărilor.

Credeţi că vor mai fi plecări din USL către actuala Putere?

Sigur, orice e posibil. Acum nu pot să garantez eu pentru nimeni, pentru că am garantat o dată pentru domnul Ciuhodaru şi s-a dovedit că nu am avut dreptate. Deci, eu garantez pentru mine. Pentru altcineva nu mai garantez.

Câţi candidaţi va avea PC la parlamentare?

În condiţiile în care nu se micşorează numărul de parlamentari, Partidul Conservator va candida pe 21 de locuri eligibile şi 21 de locuri marginale. 12 de deputat şi 9 de senator.

Cum vor fi candidaturile la parlamentare? Pe liste comune USL? Liste ACD?

Protocolul este foarte clar, vom avea candidaturi comune ale USL.

Care sunt propunerile PC pentru primăriile de sector?

Cei pe care Partidul Conservator i-a propus să fie testaţi prin sondajele de opinie ale USL sunt: Sorin Minea pentru sectorul 1, Bogdan Diaconu la sectorul 2, Dumitru Pelican la sectorul 3, Cristian Popescu Piedone la sectorul 4, Sergiu Andon la sectorul 5, iar pentru sectorul 6 Ştefan Florescu.

Ce scor are în momentul de faţă PC în sondaje?

La nivel naţional, scorul în mod realist, PC este între 4-5% în judeţele ţării; în Bucureşti însă procentul este mult mai mare, din informaţiile pe care le am este aproape dublu.

V-a surprins noua plecare a lui Piedone?

Discutăm din nou despre faptul că primarul Cristian Popescu Piedone a făcut un anunţ fără să informeze conducerea partidului. Am aflat din presă, ca şi dumneavoastră, ca şi cititorii, ca şi electoratul. La nivel politic, nu pot să vă spun că nu mă aşteptam la această decizie pe care a luat-o domnul Piedone, mai ales că în ultimul timp a dovedit o inconsecvenţă în deciziile publice pe care le-a anunţat. Tot în aceeaşi idee mă aştept ca în perioada următoare, poate peste câteva zile, să vină să spună: „Domnule, am greşit”. Nu ştiu ce va mai spune partidul acum, dacă se va întoarce să zică „Am greşit”.

Data trecută s-a încercat menţinerea sa în partid la nivel de conducere. Data aceasta s-ar putea să nu mai fie aşa. La asta vă referiţi?

Dragoste cu sila nu se poate. Dacă vrea să aleagă alt drum, este problema lui. Dacă va rămâne membru de partid, îl voi trata cu respectul cu care tratez un membru de partid. Sigur că orice plecare din partid e o pierdere, dar să nu uităm că cimitirul e plin de oameni de neînlocuit.

Veţi încerca să-l menţineţi în partid sau se va marşa pe excludere?

Nu ştiu, Biroul Executiv va decide, dar vreau să vă spun că nu se va schimba foarte mult nici în conducerea partidului şi nici în viaţa partidului cu această decizie a domnului Piedone. E foarte limpede, partidul are o direcţie clară din februarie 2010, de când l-am preluat, şi nu se va schimba nimic nici cu plecarea lui Ciuhodaru, nici cu plecarea lui Piedone, sau eventual cu alte plecări.

Ce face USL cu candidatul pentru Primăria Sector 4?

Vom vedea la momentul oportun, după ce vom definitiva sondajele de opinie, după ce Piedone se va mai răzgândi sau nu se va mai răzgândi, lucrurile acestea vor fi discutate, e prematur să vă spun ceva acum.

Cum aţi descrie dumneavoastră declaraţia domnului Ponta, cum că nu este sigur că Partidul Conservator va rămâne în USL şi după 2012?

Eu nu pot să vă traduc declaraţia domnului Ponta. O iau ca atare, am înţeles-o, dacă dânsul are acest punct de vedere, sigur că eu nu pot să fac altceva decât ca prin activitatea pe care o avem să-şi dea seama singur şi să-şi schimbe această părere. Aşa cum eu nu am dubii că PSD îşi va respecta angajamentele pe care le are faţă de USL, pot să garantez că nici PC nu-şi va încălca angajamentele pe care le are faţă de USL.

I-o fi dat Partidul Conservator ceva semnale că vrea să părăsească USL.

Am mai spus-o în repetate rânduri, nu avem nici cea mai mică intenţie să părăsim USL, atât timp cât USL este o structură la care conservatorii au lucrat foarte mult.

Sau poate fi invers: cumva domnul Ponta încearcă să forţeze o ieşire a PC din USL?

Eu cred că este suficient de puternic şi suficient de înţelept să spună direct dacă are o astfel de problemă, nu să încerce să sugereze. Nu cred că a vrut să sugereze lucrul ăsta.

Sau, poate, or fi bănuiţi alţii dintre membrii PC. Poate dintre parlamentari...

Dumneavoastră încercaţi acum să mă faceţi să „traduc”. Iar eu vă spuneam că nu pot să traduc. Iau declaraţia ca atare. Dacă vă referiţi la episodul 2004, cred că fiecare dintre partidele Uniunii Social-Liberale şi-a asumat trecutul fiecăruia dintre noi. Eu nu-l asociez pe Victor Ponta cu PDSR, FSN şi nici Victor nu cred că mi-a dat vreodată de înţeles că mă asociază pe mine cu trecutul partidului sau cu alte lucruri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-17

TAGURI: Daniel Constantin
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...