2017-01-17 02:51

SPECIAL


Daniel Oajdea (PDL): „Şpaga la ANRP este de 30%. Este posibil să fie arestări”

 |  19:45
Daniel Oajdea (PDL): „Şpaga la ANRP este de 30%. Este posibil să fie arestări”

Deputatul PDL Daniel Oajdea susţine, într-un interviupentru „Puterea”, că a cerut Autorităţii Naţionale pentru RestituireaProprietăţilor (ANRP) lista tuturor persoanelor din judeţul Iaşi care au banide primit în 2011, deoarece oamenii se plâng că li se cere şpagă pentru a-şiprimi sumele cuvenite. Mai mult, deputatul susţine că actuala conducere ANRPtrebuie înlocuită, deoarece este fie incompetentă, fie coruptă.

Puterea: Aţi cerut de la Autoritatea Naţională pentruRestituirea Proprietăţilor lista tuturor celor care au de primit bani în 2011în judeţul Iaşi. De ce?

Daniel Oajdea: Persoane care au de primit bani de la ANRPsunt purtate pe drumuri. Mai mult decât atât, atunci când merg la Bucureşti, lise sugerează că dacă ar da o parte din suma pe care urmează să o ia, aproape30%, ar trece mai sus pe listă. Oamenii îmi spun că ei cunosc cazuri unde s-auplătit bani acolo.

S-au plătit bani către angajaţi ai ANRP?

Da, către angajaţi ai ANRP. În calitate de deputat, amapelat la mijlocul pe care îl am la dispoziţie din punct de vedere legal. Amvăzut că cei de la ANRP nu dau curs cererii mele, am făcut şi o interpelaredespre activitatea ANRP. Demersul meu este corect şi să vă spun de ce. Nu esteun secret pentru nimeni, nici pentru Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilorcă la ANRP lucrurile au mers prost. Nu este un secret pentru nimeni că la undosar unde s-au depus toate documentele, iar oamenii ar trebui să figureze pelista de plată, se cer iar documentele care au mai fost depuse, iar omul poatedemonstra că le-a depus. În aceste condiţii, m-am gândit că dacă aş avea lista cuordinea nu s-ar mai putea face jonglerii. Nu ar mai putea unul de pe poziţia 1.000să ajungă pe poziţia 40.

Este totuşi o acuză foarte gravă pe care o aduceţi uneiAgenţii guvernamentale.

Da şi mi-o asum. Oamenii îmi spun asta. În calitate deparlamentar, cred că oamenii au dreptate.

Dar de ce nu aţi sesizat dumneavoastră sau acei oameninemulţumiţi autorităţile abilitate să rezolve astfel de probleme şi să spuneţică s-a cerut şpagă la ANRP?

În calitate de parlamentar, nu pot sesiza autorităţile înurma unei sesizări pe care o primesc de la oameni. Să nu uităm că aceşti oamenicare trebuie să ia sumele de bani respective nu sunt în genere oameni bogaţi,deoarece averea le-a fost confiscată. Oamenii nu intră în astfel de procesepentru că ei, chiar ei îmi spun, se tem. Se tem că statul este corupt, că vorfi purtaţi pe drumuri şi nu vor mai primi banii decât la paştele cailor.

Deci astfel de denunţuri ar duce la blocarea banilor?

Da. Dacă ar spune lucrurilor pe nume, nu ar mai reuşisă-şi primească banii sau ar reuşi foarte greu. Sunt oameni în vârstă, oamenibolnavi.

Dar conducerea ANRP a fost numită de premierul Emil Bocşi de partidul din care faceţi parte. De ce nu schimbaţi această conducerecoruptă sau incompetentă, după cum o numiţi dvs?

Dacă aş avea putere, aş demite actuala conducere a ANRP.Fie din cauză de incompetenţă, fie din alte cauze, cei de la ANRP nu îşi factreaba la timp. Acum sunt două posibilităţi. Fie angajaţi de acolo iau şpagăpentru a efectua plăţi, fie din cauza faptului că nu îşi fac datoria apeleazăla tertipuri care nu fac decât să pună pe drumuri oamenii.

Dumneavoastră aţi cerut o listă celor de la ANRP cu toţioamenii din judeţul Iaşi care au de încasat bani şi aţi mai cerut să vi sespună când vor primi aceştia banii. Ce veţi face cu această listă?

Ce aş putea face eu cu această listă publică ar puteaface oricine. Dacă lista nu poată fi făcută publică, cei de la ANRP mă potatenţiona că lista nu poate fi făcută publică, dar pot să o am. Celor care vin înaudienţă la mine le pot spune pe ce poziţie sunt, când au de luat banii şi dacăvor acuza că cineva a urcat, atunci mai fac o interpelare şi cer precizărireferitoare la persoana despre care se spune că a urcat şi vedem dacă diferălista. Dacă lista de azi va diferi de lista de peste câteva luni, atunciînseamnă că avem dovada că ANRP lucrează cu astfel de metode.

Vorbiţi despre şpagă la ANRP. Este posibil să avem partede arestări la această Agenţie?

Este posibil să vedem şi acolo arestări. ANRP cheltuieştesume imense de bani şi nu îşi face îndatoririle de serviciu. V-am spus, fie pentrucă primesc bani, fie din neglijenţă. Oamenii care vin la mine în audienţă îmispun despre şpaga de la ANRP şi se pare că se probează, având în vedere manieraprin care ANRP înţelege să răspundă.

Dumneavoastră vorbiţi despre lista cu banii pe care oameniiurmează să îi ia în 2011. Dar totuşi Guvernul Boc a suspendat de la plată prinordonanţă de urgenţă timp de doi ani aceste sume. Deci oamenii oricum nu vorîncasa bani până la anul.

Pe mine mă deranjează încălcările flagrante ale legii. Amsolicitat această listă pentru a avea dovada ca cei de la ANRP să nu maiopereze modificări la liste, decât dacă au argumente justificate.

Şi apoi dacă veţi constata nereguli ce veţi face? Veţiface plângeri penale?

Dacă vrei să faci o plângere penală trebuie să ai dovada.Dacă nu avem dovada că lista iniţială s-a modificat, nu putem face plângerepenală. Lista poate constitui punctul de plecare al unor plângeri penaleîmpotriva ANRP. Eu cred că după ce au făcut lista publică nu vor mai operamodificări la ea.

Veţi face vreun demers împotriva conducerii ANRP?

Am chemat conducerea ANRP la Comisia de abuzuri a CamereiDeputaţilor. Pentru a face totuşi ceva, ar trebui mai multă voinţă politică şisuport din partea presei.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, acuzată cămăsluieşte dosarele de plată. Lista cu bani a deputatului Oajdea

Deputatul PDL Daniel Oajdea vrea să ştie cine, când şi câtau de primit locuitorii judeţului Iaşi de la Autoritatea Naţională pentruRestituirea Proprietăţilor în 2011. Lista solicitată de democrat-liberal naşteînsă foarte multe controverse, ea nefiind aprobată de reprezentanţii Agenţiei guvernamentale.Aceştia susţin că deputatul nu a citit legea, deoarece ar fi aflat că Executivula suspendat plăţile până în 2012. Deputatul contraatacă, spunând că lista opoate folosi pentru a demonstra neregulile de la ANRP şi pe baza ei poatedepune plângeri penale împotriva acestei instituţii.

Democrat-liberalul Daniel Oajdea a solicitat, în 28februarie, Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor listadosarelor care urmează a fi despăgubite în judeţul Iaşi în 2011. Conformsite-ului noielite.ro, parlamentarul vrea să fie informat detaliat pentrufiecare păgubit „numele şi data la care urmează a primi banii”. Oajdea susţinecă ordinea şi criteriile după care dosarele sunt despăgubite de ANRP nu suntcunoscute de oameni şi că dosarele de plată nu respectă ordinea numerică. Acestasubliniază că oamenii l-au informat că şpaga pentru plata acestor dosare ajungela 30% din suma ce urmează a fi restituită. De asemenea, Oajdea afirmă că s-aufăcut schimbări în listele de plată ale ANRP. Lista cu bani şi oameni nu aajuns însă în mâinile democrat-liberalului. Autoritatea Naţională pentruRestituirea Proprietăţilor susţine că acestea nu sunt informaţii de interespublic. Oajdea insistă pentru lista sa şi spune că în calitate de parlamentarare dreptul să deţină aceste informaţii. Totodată, el cere sancţionarea tuturorcelor care au refuzat să răspundă cererii sale. Oficialii ANRP au declarat căinfirmă orice acuză adusă de deputatul Oajdea şi că nu au cunoştinţă de astfelde situaţii, cum sunt cele reclamate de democrat-liberal.

Premierul Boc a stopat plăţile

Interesant este că însuşi premierul Emil Boc a blocat deanul trecut sumele pe care ANRP trebuie să le plătească celor îndreptăţiţi.Conform Ordonanţei de Urgenţă 62/2010, „pe o perioadă de2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă sesuspendă emiterea titlurilor de plată prevăzute în titlul VII «Regimulstabilirii şi plăţii despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv».Persoanele care nu au optat pentru conversia titlurilor de despăgubire înacţiuni emise la Fondul Proprietatea vor primi titlurile de plată dupăexpirarea perioadei de suspendare”. Astfel, lista luiOajdea ar deveni relativ inutilă pentru 2011, dar acesta insistă pentru ea. Premierula blocat banii până în luna iulie a anului viitor. Deblocarea va veni cu patruluni înaintea alegerilor parlamentare. Cu toate acestea, deputatul Oajdea vreasă îi ceară premierului destituirea conducerii ANRP, care a fost numită de PDL.Preşedintele Agenţiei este Crinuţa Nicoleta Dumitrean. De asemenea, pedelistul susţinecă va face toate demersurile necesare pentru a primi lista solicitată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MARIANA MELINTE
21 Sep 2011

D-nule deputat Daniel Oaj dea Va furnizez date conc rete si dovezi asupra "mo dalitatii"de selectare a unui dosar. Ce puteti fac e ? Astept...

Adauga un comentariu

Random image