2017-01-25 03:36


De ce a murit Eminescu?

 |  21:00
De ce a murit Eminescu?

De-a lungul anilor, unii literaţi şi medici au vehiculat ideea că poetul Mihai Eminescu a murit din cauza sifilisului cerebral (lues). Criticul George Călinescu era ferm convins de acest lucru. La sfârşitul anilor ‚80, medicul neurolog şi neuropatolog Ovidiu Vuia, un iubitor al operei marelui poet, a scris o carte intitulată „Misterul morţii lui Eminescu”, în care demonstrează, pe baza argumentelor, a mărturiilor şi a unor dovezi ştiinţifice, că poetul nostru naţional a murit din cu totul alte cauze.

Unii dintre cei mai buni prieteni ai poetului, scriitorii Al. Vlahuţă şi I. Slavici, au fost alături de el în perioada 1883-1889. Vlahuţă relatează o întâmplare ciudată legată de Eminescu. Într-o seară ploioasă, cu tunete şi fulgere, îl rugase să rămână cu el. Eminescu îl refuzase, astfel că Vlahuţă a rămas singur. Tocmai încerca să aţipească, când a auzit bătăi în uşă: prietenul său se întorsese doar pentru că îşi uitase o floare pe masa din încăpere. Era ud până la piele şi tremura de frig. Nici de data aceasta nu a vrut să rămână şi a plecat prin ploaie. Vlahuţă a fost foarte mirat de acest comportament. Despre o altă întâmplare ne povesteşte Slavici. Eminescu era cât pe-aci să-i ofere ghetele sale unui om sărac ce umbla desculţ. Tot Slavici, dar şi Titu Maiorescu, l-au vizitat pe Eminescu la Sanatoriul Şuţu, din strada Plantelor, Bucureşti. Ei au relatat că poetul era foarte agitat şi recita continuu poezii şi fragmente din „Iliada”.

Eminescu făcea injecţii cu mercur

Se ştie că timp de mai mulţi ani, Mihai Eminecu a făcut injecţii şi fricţiuni cu mercur, tratament recomandat de dr. Fr. Iszac. „Această cură îi făcea foarte rău, pe faţă şi pe picioare apărându-i nişte ulceraţii îngrozitoare din cauza intoxicaţiei acute cu mercur”, crede dr. Vuia. Cum oprea tratamentul, cum îi treceau ca prin farmec. Primul atac al maladiei a avut loc în 1883 şi Eminescu a fost internat la Sanatoriul Şuţu din Bucureşti, apoi a fost trimis la Sanatoriul Ober-Dobling din Viena. În acea vreme, sifilisul era o boală la modă, diagnosticată cu prea multă uşurinţă şi doar pe baza unui examen clinic. Dar odată instalat, sifilisul cerebral nu mai permite un act creator, cum a fost în cazul lui Eminescu. Dr. Ovidiu Vuia explică: „Personalitatea unui bolnav sifilitic este complet dezintegrată, acesta nu mai poate realiza decât producţii sterile şi pueril absurde. În timpul bolii sale, Eminescu a trimis la «Convorbiri Literare» poezia «De ce nu-mi vii». Eminescu a avut o nebunie (psihoză) caracterizată printr-o disfuncţie, şi nu o dezintegrare a facultăţilor sale psihice.”

Creierul poetului cântărea cât cel al lui Schiller

În timpul iernii anului 1885, Eminescu şi-a rupt un picior, dar fractura s-a vindecat relativ repede. Pentru un sifilitic atât de avansat, aşa cum l-a descris mereu Călinescu, acest lucru ar fi fost imposibil. Întreaga lui activitate, dintre 1883 şi până la moarte, nu ar fi putut să fie rodul minţii unui om afectat de o boală organică. Lui Eminescu i s-a făcut autopsia în ziua de 16 iunie 1889, conform unui raport depus la Academia Română.

Datele macroscopice ale organelor ridică acut suspiciunea că moartea misterioasă a poetului ar fi putut fi provocată de injecţiile cu mercur administrate inutil pentru o afecţiune inexistenţă.

Cei 6 ani, începând din 1883 şi până în 1889, reprezintă o perioadă în care poetul a scris capodopere precum: „De ce nu-mi vii”, „Kamadeva”, „Sara pe deal”, „La Steaua” şi o parte din „Scrisoarea a V-a”. Dacă ar fi fost bolnav de sifilis, cum ar fi putut scrie asemenea poezii? În sifilisul cerebral cu evoluţie cronică (6 ani) creierul este atrofiat, dur la palpare şi scade în greutate. Dar creierul lui Eminescu a avut 1.400 de grame, exact ca unul normal (1.399 grame după Braunmuhl). Este edificatoare remarca potrivit căreia el cântărea cât creierul lui Schiller, care murise de o afecţiune pulmonară, aspectul creierului fiind normal.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-01-26

Mai multe imagini:
De ce a murit Eminescu?
zoom

TAGURI: mihai eminescu, medici, muritComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image