2018-12-14 21:28


De ce ne doare capul?

 |  21:00
De ce ne doare capul?

Durerea de cap (cefaleea sau cefalalgia) este una din cele mai frecvente plângeri prezentate medicului de către pacienţi. În majoritatea cazurilor, cefaleele sunt primare, adică fără modificări organice, şi doar în 8-10% cauza durerilor de cap este o maladie severă a creierului (tumoare, traumă craniocerebrală, ictus cerebral, neuroinfecţii). Înghițim un antinevralgic sau o aspirină, ne odihnim puțin și durerea dispare. Dar ce ne facem dacă nu scăpăm de ea?

Unele cefalee apar din cauza reumatismului cervical

Conform dicţionarelor medicale, cefaleea este o durere de cap, difuză sau localizată, care se poate exacerba în urma unor factori externi (lumină, zgomot, zdruncinături) sau a unor cauze interne (emoţii, activităţi intelectuale). Multe dintre durerile de cap, cunoscute sub numele de cefalee, sunt rezultatul unor suferinţe reumatologice din zona gâtului, zona cervicală. Medicii reumatologi explică: spondiloartroza cervicală realizează un tip de durere cunoscută sub numele de Sindromul Vertebrocefalic, prin afectarea muşchilor şi structurilor ligamentare din regiunea coloanei vetebrale cervicale. Durerea este percepută în ceafă, iradiază spre creştetul capului, este accentuată de mişcările capului. Survine intermitent şi durează câteva zile. Se abordează terapeutic prin medicaţie antialgică, antiinflamatoare şi fizioterapie. Tendinţa acestei suferinţe este să recidiveze şi apar episoade repetate ale acestui tip de durere.

O altă formă de cefalee este nevralgia nervului spinal, aşa-numita nevralgie Arnold. E o durere unilaterală, care are caracter nevralgic, ascuţită, care este însoţită de furnicături (parestezii) în regiunea dureroasă. Tratamentul este bazat pe fizioterapie şi medicamente antialgice, la care se pot asocia, şi rezultatele sunt foarte bune, infiltraţii în punctul lui Arnold. În sfârşit, o a treia suferinţă ar fi cefaleea de tensiune musculară. Este vorba despre o contractură anormală a musculaturii cefei, respectiv a trapezului, dar şi a muşchilor gâtului (sternocleidomastoidienii). Ea apare în mod caracteristic la persoanele care depun o activitate statică, la birou sau la computer. Durerea este difuză, muşchii sunt duri la palpare. În cazul acesta, tratamentul se bazează pe schimbarea deasă a poziţiei capului, ridicări de pe scaun, mişcări ale gâtului şi ale capului pentru a debloca muşchii. Cedează la masaj, relaxare, o baie caldă, plimbări în aer liber.

O vezică biliară leneşă dă dureri în jurul ochilor

Pacientul trebuie foarte bine controlat pentru ca medicul să ştie cât mai exact care este cauza cefaleei. Se examinează sinusurile, fosele nazale, fruntea, laringele. Examenul foselor nazale prin rinoscopie anterioară va căuta să descopere semne de congestie a mucoasei sau rinoree purulentă. Printre bolile care declanşează cefaleea, cele mai frecvente sunt hiper şi hipotensiunea. În aceste condiţii, bolnavul trebuie să ia medicamentele specifice afecţiunii şi să-şi verifice în permanenţă tensiunea. Apoi va evita produsele alimentare picante, băuturile alcoolice tari, care pot mări excitabilitatea sistemului nervos. Există şi cauze interne care provoacă durerea de cap: afecţiuni ale vezicii biliare. Cefaleea apare atunci când colecistul este leneş. Durerea este pe jumătate de cap (hemicranie) şi se localizează în jurul ochilor. Este o durere care survine mai ales după alimente grase, ouă, este precedată de tulburări de vedere, este însoţită de greţuri şi vărsături şi de modificări ale culorii feţei. Aceasta devine roşiatică. Tratamentul se bazează pe tratarea cauzei şi pe diete fără grăsimi.

O alta cauză ar putea fi problemele oftalmologice. E posibil ca durerile de cap să fie produse de afecţiuni ale ochiului. Cefaleea provocată de afecţiunile oculare apare numai atunci când pacientul are nevoie de ochelari sau când poartă ochelari nepotriviţi. În al doilea rând, cefaleea se declanşează când bolnavul suferă de glaucom. O vizită la oftalmolog, apoi un tratament specific vor rezolva cu succes toate aceste suferinţe.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-30

Mai multe imagini:
De ce ne doare capul?
zoom

TAGURI: durere, cefalee, pacienti
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...