2017-01-19 08:43

SPECIAL


De ce poftim la fast-food şi dulciuri în loc de fructe. Ce indică pofta pentru un anumit aliment

 |  17:24
De ce poftim la fast-food şi dulciuri în loc de fructe. Ce indică pofta pentru un anumit aliment

Motivele pentru carepoftim la mâncare grasă sau dulce, în loc de alternative sănătoase, ca fructeşi legume, sunt de mult timp cercetate de experţii în alimentaţie, aceştiarelevând unele cauze pentru care simţim nevoia, la unmomentdat,pentru un anumit aliment.

Uniipreferă mâncărurile dulci, alţii mâncărurile sărate şi mulţi cred că pofta esteo modalitate prin care corpul le transmite ce are nevoie să consume. Alţii credcă poftele sunt determinate pur şisimplude foame şi lăcomie,informeazădailymail.co.uk. Experţii consideră că poftele apardinmaimulte cauze, ce ţin de evoluţie, factori psihologici castresul sau nefericirea şi, uneori, nevoia efectivă pentru un anumit tip demâncare. "Este esenţial să ţinem seama de faptul că pofta de mâncare nueste pur şisimplufoame", a spus profesorul Andrew Hill,directorul secţiei de Psihiatrie şi Ştiinţe Comportamentale de la UniversitateaLeeds. Foamea este felul în care corpul se asigură că primeşte energianecesară, sub forma nutrienţilor din mâncare.Când avem stomacul gol,organismul secretă un hormon numit grelină care comunică cu centrul de comandădin creier - hipotalamus. Astfel se creează senzaţia de foame şi ştim cândtrebuie să mâncăm.

Saţietateaeste, pe de altă parte, semnalată prin secreţia altor hormoni - leptină, decelulele adipoase, şi insulină, de pancreas, ca răspuns la creşterea niveluluide zahăr din sânge.

Poftele, asociate cu substanţe din creier

"Înprimul rând este dopamina, o substanţă din creier implicată în procesele deînvăţare şi concentrare. Atunci când vedem sau experimentăm ceva nou, creieruleliberează dopamină. Aceasta funcţionează în tandem cu alte substanţe dincreier, numite opioide, care ne dau stări de bucurie şi plăcere. Combinareaacestor doi factori face creierul să asocieze anumite activităţi cu plăcerea şisă ne îndemne să le practicăm iar şi iar", explică doctorul Leigh Gibson,lector în biopsihologie la Universitatea Roehampton. Din perspectivăevoluţionistă, pofta de fast-food este legată de vremurile preistorice, cândopioidele şi dopamina din creierul oamenilor reacţionau la beneficiile mâncăriicu multe calorii, ca mecanism de supravieţuire.

"Suntemprogramaţi să ne facă plăcere consumul de alimente grase şi dulci, iar creierulne spune să le căutăm pe acestea", concluzionează Gibson.

Stresul, un altfactor pentru dorinţa de a mânca alimente dulci sau grase

"Corpulproduce un hormon numit cortizol ca răspuns la stres. Funcţiile sale principalesunt să crească nivelul de zahăr din sânge, care să fie folosit ca energie decelulele corpului, să înăbuşe sistemul imunitar şi să aducă un aport degrăsime, proteine şi carbohidraţi metabolismului. De asemenea, blocheazăsecreţia de leptină şi insulină, sporind foamea", explică Gibson.

Astfelstudiile au arătat că,atunci când suntem stresaţi, ne atrag alimentele cuo valoare energetică mai mare, precum prăjiturile şi alte dulciuri, stresulrelevând că nu mai avem energie. Pe de altă parte, la stilul de viaţă pe careîl avem în prezent, este mai greu să ardem apoi caloriile din aceste alimente,mai spune Gibson.

Pofteleau şi o componentă psihologică - dispoziţia, în special cea proastă, fiind unfactor puternic, spune Andrew Hill.

"Poftimmâncăruri de tip recompensă. Acest tipar este parţial înrădăcinat în copilărie,când părinţii ne oferă dulciuri pentru a ne recompensa sau a-şi arătaafecţiunea", mai spune el.

Gibsonarată că dulciurile contribuie la calmarea durerii, eliberând opioide, dândastfel o scuză pentru a-i oferi ceva dulce unui copil care s-a lovit. Ciocolataîn special determină creierul să elibereze aceste substanţe care induc o starede plăcere. Nu este deci deloc surprinzător că pofta care apare cel maifrecvent, în proporţie de 50% din toate poftele, este cea pentru ciocolată.

Potrivitlui Hill, studiile au arătat că, în general, femeile preferă alimentele dulci,grase şi cu valoare energetică mare, în timp ce bărbaţii se îndreaptă cătremâncăruri mai savuroase, deşi nu au fost încă explicate aceste tendinţe.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image