2017-01-20 20:00

SPECIAL


De ce sforăie românii?

 |  17:20
De ce sforăie românii?
Sforăitul(Ronhopatia) este nu numai o problemă socială, ci şi una medicală. Uneori e duşmanul iubirii. El a destrămat şicontinuă să despartă multe cupluri, pentru că nu tulbură doar somnul celui caresforăie, ci şi pe cel al partenerului acestuia. Cei mai avantajaţi sunt soţiicare sforăie împreună, ca tractoarele, şi nu se aud unul pe celălalt. Totuşi,medicii avertizează că şi ei pot fi în pericol. Iată de ce: sforăitul indică deobicei un somn insuficient şi cu probleme.

Apneea obstructivănetratată poate duce la accident vascular cerebral

Conformspecialiştilor, aproape 80% dintre adulţii români de ambele sexe suferă dincauza sforăitului. Pentru un sfert dintre aceşti bolnavi afecţiunea a devenitcronică. Sforăitul este mai frecvent în rândul bărbaţilor şi al persoanelorsupraponderale şi se amplifică cu vârsta. Între 30 şi 35 ani, 20% dintrebărbaţi şi 5% dintre femei sforăie în mod regulat, iar la 60 ani procentulcreşte la circa 60% dintre bărbaţi şi 40% dintre femei. Şi tinerii sunt afectaţi.În urma unui sondaj efectuat de Universitatea Erlangen din Germania în rândulstudenţilor la medicină, a rezultat că 61% dintre subiecţii de ambele sexesforăie, după cum au indicat partenerii acestora, aflăm de pe siteul www.somnologie.ro.

Se paretotuşi că bărbaţii sforăie mai mult decât femeile. Din cele circa 15 milioanede persone care sforăie în Marea Britanie, 10,4 milioane sunt bărbaţi şi doar4,5 milioane sunt femei. Conform Vancouver Sleep and Breathing Center, raportulîntre bărbaţi şi femei este de circa 2:1, dar se echilibrează cu creştereavârstei.

Aproximativ 62% dinpopulaţia adultă din SUA au probleme cu somnul, cel puţin câteva nopţi pesăptămână, iar 20-40% din persoanele care sforăie sunt afectate şi de apneeaobstructivă în somn (OSA), conform National Sleep Foundation/SUA. Aceeaşi sursăestimează că o persoană cu OSA netrată este de 3-4 ori mai probabil să fieafectată de accident vascular cerebral sau infarct de miocard. De asemenea,aceşti pacienţi sunt afectaţi mai frecvent şi de alte afecţiuni ale inimii şide hipertensiune arterială.

Cese întâmplă când sforăim?

Sforăituleste favorizat la persoanele care dorm pe spate. În mod normal, muşchii gâtuluişi ai planşeului gurii menţin calea aerului deschisă, asfel că respiraţia esteneîngreunată şi fără obstacole. În timpul somnului, aceşti muşchi se relaxează,iar traseul aerului se îngustează la inspiraţie. Sforăitul apare când există oobstrucţie în calea fluxului de aer în zona din spatele nasului şi a gurii,unde partea superioară a faringelui şi baza limbii se întâlnesc cu vălulpalatin şi omuşorul. În această zonă există ţesuturi moi, care sub efectulgreutăţii pot coborî, blocând parţial circulaţia aerului. Sforăitul se producecând aceste structuri încep să vibreze. Afecţiuneaderanjează ritmul normal al somnului şi privează pacientul de odihna necesară. Sforăitulsever este, de multe ori, simptomul unor probleme serioase de sănătate, cuefecte grave pe termen lung: hipertensiunearterială sau diferite afecţiuni ale inimii. În cazurile serioase pot avea locmai mult de 7 întreruperi ale respiraţiei pe oră, fiecare durând 10 secunde saumai mult. Au fost semnalate cazuri de apnee în somn, pentru care s-auînregistrat chiar 300 asemenea evenimente pe noapte. Aceste întreruperi alerespiraţiei reduc drastic concentraţia de oxigen în organsim, ceea ce forţeazăinima să pompeze mai puternic. Unii oameni de ştiinţă consideră că sforăitulera necesar omului primitiv, pentru că reuşea astfel să sperie animalele depradă care-i dădeau târcoale pe timpul nopţii. Şi nu putem să nu fim de acordcu ei!

Tratamentenaturiste la îndemâna oricui

Cei caredoresc să încerce un tratament natural pot face inhalaţii cu ceai de museţel,muguri de pin, pentru a-şi uşura respiraţia. Camera în care dormiţi se va aerisibine. Aceasta nu trebuie să fie supraîncălzită, dar nici prea rece. Iarna ebine să aşezaţi un vas cu apă pe o sursa de caldură (sobă, calorifer) pentru aumezi aerul. Înainte de culcare, beţi un pahar cu lapte călduţ, eventual îndulcitcu miere sau o cană cu ceai de tei şi muşeţel. Evitaţi mâncarea grea seara, maiales înainte de culcare. Este recomandat ca masa de seară să fie luată cu celpuţin 2-3 ore înainte de culcare.

Unmedic bucureştean alungă sforăitul

Medicul ConstantinMocanu e cunoscut în toată ţara pentru metoda inedită propusă de el. Cuajutorul unui aparat generator de radiofrecvenţă, pacienţilor li se face oreducţie volumetrică a vălului palatin şi o rigidizare a acestuia, prinaplicarea unor electrozi deasupra omuşorului. „Tratamentul este nedureros,întrucât în prealabil se face o anestezie locală cu un spray. Se poate simţi, celmult, o jenă uşoară. Şedinţa durează 20 de minute şi se fac patru şedinţe, câteuna la patru săptămâni. Sunt oameni care sforăie, pentru că nu-şi curăţă binenasul. Ei se sperie crezând că sunt bolnavi de inimă. Dar nu e chiar aşa. Existăînsă şi unii pacienţi care sforăie şi au apnee în somn, care poate fipericuloasă. Atunci se pot face aplicaţii cu radiofrecvenţă, cum am mai spus, ometodă modernă şi nechirurgicală de alungare a acestui neajuns”, a explicat dr.Constantin Mocanu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-05-09

Mai multe imagini:
De ce sforăie românii?
zoom
De ce sforăie românii?
zoom
De ce sforăie românii?
zoom

De ce sforăie românii?
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MITEA
19 Aug 2011

doresc un nr . de telefon unde pot primii informatii cum pot ajunge la domnul doctor Constantin Mocanu. va multumesc! mitea
DORU
27 Feb 2012

Domnule doctor Constantin Mocanu ma numesc Doru din vulcan HD am 40 ani lucrez la mina si sforai tare. am fost la medicul orelist din Lupeni la consultati si mia spus ca am 4 bucati de carne crescuta pe caile nazale. ma cauterizat si milea scos si tot sforai cei de facut ? Va rog ajutatima. astept raspuns dela dv.

Adauga un comentariu

Random image