2017-01-17 21:38

SPECIAL


Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate

 |  16:06
Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate
Depresia se trateazăşi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate, înschimb,netratată corect, boala evoluează către cronicizare, cu deteriorarea importantăa calităţii vieţii persoanei, la care se pot adăuga complicaţii, precum suicidsau consum de substanţe, spun medicii.

Depresiareprezintă, la nivelglobal, una dintre cele mai frecvente cauze ceafectează starea de sănătate, cu impact asupra funcţionalităţii pacientului,scăderea productivităţii şi a capacităţii de lucru, izolare şi, în cazurisevere, pierderea dorinţei de a trăi.

Lanivelglobal,depresia afectează aproximativ 121 de milioane deoameni.În Europa se estimează că 50 de milioane de persoane suferă deaceastă boală.

Înprezent, depresia majoră este a patra boală ca răspândire pe glob, reprezentânduna dintre problemele grave de sănătate. Conform estimărilor OrganizaţieiMondiale a Sănătăţii, în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate,imediat după afecţiunile cardiovasculare.

Prevalenţadepresiei este de două ori mai mare la femei decât la bărbaţi, prezentând ocreştere semnificativă odată cu vârsta. Una din patru femei va primi tratamentpentru depresie la un moment dat, comparativ cu unul din zece bărbaţi.

AsociaţiaRomână de Psihiatrie şi Psihoterapie şi Liga Română pentru Sănătate Mintală, cusprijinul companiei AstraZeneca, au lansat, marţi, programul "Nu eştisingură. Nu eşti singura!", care îşi propune să atragă atenţia asupraimpactului pe care această suferinţă îl are în ceea ce priveşte calitateavieţii, dar şi să semnaleze faptul că poate fi tratată.

Obiectivulprogramului vizează informarea despre depresie, pentru ca pacienţii sărecunoască din timp manifestările acestei boli şi să se adreseze mediculuipsihiatru.

"Depresiase poate vindeca, dar este nevoie de un diagnostic corect, cu evidenţiereatipului depresiei, în special diferenţierea între depresia unipolară şi ceabipolară şi iniţierea unui tratament specific. Tratamentul se adresează cauzei,adică dezechilibrul biochimic la nivelul sistemului nervos central, şi nuefectul, de aceea persoana afectată nu are de ce să se teamă", a spusîntr-o conferinţă, Mirela Manea, medic psihiatru la Spitalul Clinic"Alexandru Obregia" din Bucureşti.

Depresiapoate să apară la orice vârstă, însă la 32 de ani este cea mai frecventîntâlnită.

"Depresiase tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate, de la«a ne fi ruşine să recunoaştem», la o abordare proactivă. Depresia nu esteexclusiv o boală a femeilor, dar este întâlnită mult mai frecvent în rândulacestora, de aici motoul programului «Nu eşti singură. Nu eşti singura!»”, aspus conferenţiar doctor Cătălina Tudose, medic primar psihiatru la Spitalul"Alexandru Obregia" din Bucureşti, citat de Mediafax.

Netratatăcorect, depresia evoluează către cronicizare, cu deteriorarea importantă acalităţii vieţii persoanei, la care se pot adăuga complicaţii, precum suicid,consum de substanţe, a adăugat medicul Cătălina Tudose.

"Deşieste frecvent întâlnită, lucru confirmat de studii epidemiologice desfăşurateîn România, depresia este uneori dificil de recunoscut, diagnosticat şi tratat.Recunoaşterea şi tratarea depresiei sunt afectate de atitudinea negativă apublicului", a spus Bogdana Tudorache, medic psihiatru la Spitalul"Alexandru Obregia".

ÎnRomânia, printre aspectele particulare ale diagnosticului şi tratamentuluipacienţilor cu depresie se numără dificultatea acestora de a discuta despreproblemele lor emoţionale şi tendinţa de a solicita ajutor doar pentru problemede natură fizică, reticenţa de a se adresa direct medicului specialistpsihiatru, din teama de stigmatizare, ignorarea bolii pentru o perioadă lungăde timp, cât şi lipsa de reacţie a familiei, prietenilor, colegilor şi adesea atuturor celor din jur, au mai spus specialiştii psihiatrii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image