2017-01-17 09:32

SPECIAL


Descoperire! Cea mai zgomotoasă insectă de pe Terra are penis cântător

 |  16:14
Descoperire! Cea mai zgomotoasă insectă de pe Terra are penis cântător

O insectă de apă carescoate sunete frecându-şi penisul de abdomen a fost desemnată cea maizgomotoasă formă de viaţă de pe Pământ în raport cu dimensiunea corpului său,potrivit unui studiu realizat de cercetătorii francezi şi scoţieni.

Potrivitbbc.co.uk, autorii studiului, biologi şi experţi în inginerie, au înregistrat"cântecul" produs de această insectă cu ajutorul unor microfoanesubacvatice şi au remarcat că acesta poate atinge un volum de până la 99,2decibeli. Acesta ar corespunde sunetelor auzite de un spectator aşezat înprimul rând la un concert susţinut de o orchestră simfonică mare.

Înmedie, sunetele produse de această insectă ating 78,9 decibeli, comparabil cucel al unui tren de marfă.

Insecta,din specia Micronecta scholtzi, scoate aceste sunete frecându-şi penisul deabdomen, proces numit "ţârâit" (frecarea a două părţi ale corpuluipentru a produce sunete, în mod comun asociată cu greierii, cosaşiietc.).Specialiştii spun că acest cântec are rolul de a atrage partenerelesexuale.

JamesWindmill, de la University of Strathclyde, Glasgow, unul dintre autoriistudiului, a spus că, deşi 99% din sunetele produse de această insectă se pierdla transferul din apă în aer, ţârâitul poate fi auzit de om.

"Dacăfaci raportul dintre volumul sonor şi dimensiunea corpului, Micronecta scholtzisunt cele mai zgomotoase forme de viaţă de pe Terra", a spus Windmill.

Acesteinsecte de apă dulce măsoară doar doi milimetri şi sunt întâlnite peste tot înEuropa.

Îngeneral, majoritatea animalelor cele mai zgomotoase de pe Terra sunt şi celemai mari - cântecul balenei albastre poate atinge 188 de decibeli, iarzgomotele elefanţilor - 117 decibeli.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-10-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image