2017-01-19 02:28

SPECIAL


Descoperire revoluţionară. Bolnavii se pot vindeca de bolile de plămâni şi de inimă cu ajutorul telocitelor

 |  17:19
Descoperire revoluţionară. Bolnavii se pot vindeca de bolile de plămâni şi de inimă cu ajutorul telocitelor

Bolnavii care suferăde probleme pulmonare au o şansă în plus la vindecare datorită medicilor şicercetătorilor români. După ce anul trecut au descoperit telocitele şi faptulcă ele ajută la refacerea inimii după infarct, specialiştii de la Institutul „VictorBabeş“ vin cu noi veşti bune: aceleaşi telocite pot reface şi ţesutul pulmonar,dar şi muşchiului scheletic.

Profesoruldoctor Laurenţiu Mircea Popescu a fost cel care anul trecut a anunţat oficialdescoperirea telocitelor, celule care împreună cu celulele stem pot refacemuşchiul inimii, afectat de infarct, dar şi creierul.

Supranumiteşi "Cheia celulară a regenerării inimii", telocitele sunt prezente înaproape toate organele, mai puţin în creier. Au un corp mic, cu prelungirifoarte lungi şi subţiri încât nu pot fi văzute cu un microscop obişnuit. Dealtfel, denumirea lor porneşte de la cuvântul grecesc "telo", careînseamnă distanţă sau capăt.

Româniisunt primii cercetători care au descoperit aceste celule, iar existenţatelocitelor a fost confirmată de echipe de specialişti din Italia, Germania,Marea Britanie şi China.

Fenomenuleste cu atât mai important cu cât în ultimul secol s-au descoperit foartepuţine celule noi. Cercetătorii români cred că telocitele ar putea fi cheiaregenerării inimii, în condiţiile în care cauza principală de mortalitate înlume o reprezintă bolile cardiovasculare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image