2018-12-16 06:24


Dezvăluri şocante. Gagarin ar fi putut muri oricând

 |  17:50
Dezvăluri şocante. Gagarin ar fi putut muri oricând

Primul zbor al unuiom în spaţiu, efectuat acum 50 de ani de Yuri Gagarin, a avut probleme tehniceîncă din primulmoment, a dezvăluit un fost oficial sovietic ce a luatparte la misiunile spaţiale ale URSS, transmite AFP.

"Dacăstandardele de siguranţă din zilele noastre ar fi fost aplicate în timpulzborului lui Gagarin, naveta nu ar fi decolat nicicum", a explicat BorisChertok, un important proiectant de rachete spaţiale. Autor al unei cărţi în 4volume intitulată "Rachete şi oameni", Chertok este consideratceamaiimportantă sursă de informaţii despre istoria programuluispaţial sovietic."În timpul zborului lui Gagarin s-au descoperit aproximativ 11 momentecritice şi alte situaţii anormale de diferite niveluri de complexitate", adezvăluit oficialul în cadrul unei conferinţe de presă. Chertok, astăzi învârstă de 99 de ani, a lucrat în acelaşi birou de proiectare cu designerulnavei spaţiale Vostok, Sergei Korolev.

Problemeleau început atunci când s-a descoperit că Gagarin cântărea cu 14 kg mai multdecât proiectaseră inginerii sovietici. Pentru a reduce greutatea încărcăturii,cei de labordau decis să elimine mai multe cabluri, dar dingreşeală au tăiat cablurile de conexiune ce conectau senzorii de presiune şitemperatură.

Oaltă greşeală a fost în ceea ce priveşte calcularea orbitei. Această eroareputea să-i fie fatală lui Gagarin, deoarece racheta de lansare l-a trimis pe oorbită greşită. În cazul în care motoarele navei spaţiale ar fi cedat şi ar fifost nevoie ca nava să aterizeze folosind frânarea cu ajutorul atmosferei, navalui nu ar fi reuşit acest lucru într-o săptămână, ci într-o lună, iar Gagarinavea pe navă mâncare suficientă pentru numai 10 zile.

Zborullui Gagarin, efectuat în urmă cu 50 de ani, a fost efectuat în urma morţii unoranimale trimise în două călătorii în spaţiu cu nava spaţială Vostok. Înainte caGagarin să fie trimis în spaţiu naveta a mai fost testată în doar două zboruri.

Caurmare a grabei cu care a fost trimis în spaţiu, consecinţă a competiţiei cuamericanii, Gagarin a aterizat cu 600 km mai departe de punctul iniţialstabilit, iar acolo a întâmpinat noi probleme. Deschiderea supapei de aerisire nufuncţiona, iar paraşuta de rezervă s-a deschis fără a fi acţionată.Pentru a nu strica momentul de glorie a Uniunii Sovietice, faptul că Gagarin aaterizat cu paraşuta şi nu în interiorul capsulei a fost clasificat dreptsecret de stat până în prezent, declară Chertok.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...