2018-12-19 09:44


DIICOT l-a trimis în judecată pe hackerul care i-a spart blogul lui Ciutacu

 |  15:00
DIICOT l-a trimis în judecată pe hackerul care i-a spart blogul lui Ciutacu

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism l-au trimis înjudecată pe hackerul care, anul trecut, i-a spart lui Victor Ciutacu adresa demail accesându-i ulterior contul de Facebook sau blogul personal. Hackerultrimis în judecată este Alexandru Bogdan Stancea, de 24 de ani, din Piteşti.

Potrivitprocurorilor DIICOT, la data de 15 noiembrie 2010, realizatorul tva sesizat că autori necunoscuţi i-au accesat sistemele informatice, respectivaria destinată autentificării la conturile de poștăelectronică, contul Facebook, blog-ul personal, precum șiaria destinată stocării informațiilorpersonale aferentă acestor conturi. Conform celor reclamate, în noapte de 14spre 15 noiembrie, Victor Ciutacu a încercat să-şi acceseze contul de poştăelectronică ,ocazie cu care a constatat faptul că parola nu funcţionează. Observând acestlucru, a trimis un mesaj prin intermediul adresei către administratorii serviciului de poştăelectronică GMAIL, prin care a solicitat să i se reactiveze contul şi noile informaţiide autentificare să-i fie trimise pe adresa .

De asemenea, parteavătămată a mai precizat faptul că și adresapersonală de poştă electronică a fiului acestuia, , a fost accesatăneautorizat fiindu-i schimbată parola de autentificare. Cu privire la acestea, Ciutacua menţionat că adresa ,figura ca adresă asociată adresei de email .

Cu ajutorul unuiadintre colegii de la Jurnalul Naţional, dat fiind faptul că adresa de emailasociată contului de Yahoo! ()era adresa , areuşit să-şi recupereze temporar parolele de la Yahoo! şi Facebook, care aufuncţionat pentru aproximativ jumătate de oră, după care au fost iarăşimodificate.

Hackrul a postat pecontul personal al lui Ciutacu, deschispe site-ul Facebook, un mesaj şi a schimbat imaginea de avatar pe care aintitulat-o „0ri0n”, ulterior procedând la ştergerea acestora. Ulterior a contactatun coleg al lui Ciutacu, prin intermediul mesageriei online (Yahoo! IM),oferindu-i acesteia parola de acces la adresa de poştă electronică .

Într-un schimb de mesaje, hackerul i-a spus lui Ciutacufaptul că „s-au plătit 11000 lire pentru a fidiscreditat”. Totodată, hackerul i-a propus să se întâlnească la barul 5KGsituat pe Calea Dorobanţi şi, fiindrefuzat, la ameninţat cu publicarea unor discuţii şi poze defăimătoare.

Înaceastă situaţie, Victor Ciutacu s-a hotărât să sesizeze DIICOT, care, dupăscurte verificări, l-au identificat pe hacker în persoana lui Bogdan AlexandruStancea. Acesta le-a declarat procurorilor că în luna noiembrie a anului trecuta aflat de pe Internet că Victor Gabriel Ciutacu are un blog, , pe care postează diferitecomentarii. În acelașicontext, el a observat la rubrica contact adresa de email , presupunând că parteavătămată ar fi trebuit să aibă o adresă cu același nume și pe un alt servere de mail,precum Yahoo!. Prin urmare, potrivit declaraţiei sale, a accesat aplicația Yahoo! introducând lanumele de utilizator ”victor.....”, iar la parolă, prin încercare, mai multevariante. În prealabil, s-a documentat asupra persoanei părții vătămate pentru a aflacât mai multe informațiicare să-l ajute la identificarea parolei. Din diferitele combinații posibile, legate depersoana lui Ciutacu, a introdus la parolă locul naşterii, ”sinaia” observândcă aceasta a fost acceptată pentru a accesacontul de poștăelectronică . Pentru aavea timp să studieze conținutulstocat aferent acestui cont de poștăelectronică, Stancea a schimbat parola de acces inițială în ”rainbow” (cel maiprobabil), precum șiadresa secundară în care ar fi fost semnalate modificările contului, respectiva introdus propria adresă, .

Pentrua nu fi identificat accesul neautorizat, Stancea a declarat că a folosit aplicația online de pe pagina web pentru a schimba adresaIP alocată conexiunii sale de către furnizorul de servicii RCS&RDS, cu unaoferită de un server din SUA, despre care își aduce aminte că începea cu”66.”.

Stanceaa mai menționatcă, din lista de contacte a user-ului ,a identificat adresa de email a fiului acestuia, , căreia i-aresetat parola șia vizualizat mai apoi conținutulstocat. Ulterior, învinuitul l-a contactat pe unul dintre colegii lui Ciutacu, aflatîn lista de contacte, căruia i-a dat parola de acces pentru adresa de poștă electronică , fără asolicita nimic în schimbul acesteia.

Cuprivire la accesarea contului de pe Facebook, Stancea a declarat că a solicitatresetarea parolei de acces, primind un cont de validare în adresa de poștă electronică , pe care o controla.Astfel, a obținutacces șicontrol asupra contului de Facebook, schimbând totodată și parola de acces în”agenda28”, iar în spațiulaferent postărilor a încărcat o imagine pe fond negru, având inscripția ”hacked by 0ri0n”. Dându-și seama că a efectuat acestemodificări fără a se proteja prin utilizarea unui proxy, Stancea a șters postarea imediat.

Înmodul descris mai sus, prin resetarea parolei de acces inițiale, Stancea a obținut acces la contul de poștă electronică , la care de asemenea aschimbat șiadresa secundară cu una proprie, respectiv cu .

Conformdeclarațieisale, hackerului s-a hotărât să-i restituie lui Ciutacu drepturile de acces laconturile sale, motiv pentru care s-a conectat prin aplicația Yahoo! Messenger lacontul , unde a alessă corespondeze cu unul din ID-uile active, căruia i-a solicitat să-i transmităjurnalistului să-l contacteze. La scurt timp, Ciutacu l-a contactat,întrebându-l ce vrea în schimb și,după mai multe replici schimbate, Stancea s-a hotărât să-i spună că a fostplătit cu suma de 11.000 lire, fără ca acest fapt să fi fost însă adevărat. Deasemenea, fără avea un motiv anume s-a hotărât sa nu-i mai restituie luiCiutacu drepturile de acces asupra conturilor sale și să înceteze oricecorespondențăcu aceasta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-01-14
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...