2018-12-17 13:05


Din ce în ce mai mulţi europeni sunt alergici la polen, din cauza nivelului crescut de emisii de carbon

 |  19:03
Din ce în ce mai mulţi europeni sunt alergici la polen, din cauza nivelului crescut de emisii de carbon
Emisiile de dioxid decarbon cresc numărul persoanelor alergice la polen, conform unui studiudesfăşurat în Europa. Cercetători din 13 state ale Uniunii Europene au analizatnivelul polenului lamaimult de 20 de specii de plante şi copaci,acesta fiindmairidicat în zonele în care concentraţia de dioxid decarbon era crescută.

ÎnMarea Britanie, numărul persoanelor diagnosticate cu rinită alergică a crescutcu o treime între 2001 şi 2005, informează bbc.co.uk.

"Experimentelepe care le-am făcut demonstrează că dioxidul de carbon are efecte asupracopacilor, aceştia producând mai mult polen", spune Annette Menzel de laUniversitatea din Munchen.

Afost luată în discuţie şi posibilitatea ca arborii să producă mai mult polendin cauza temperaturilor crescute. Dar comparând nivelul polenului din zilelereci cu cel din zilele calde s-a ajuns la concluzia că temperatura nuinfluenţează fenomenul în vreun fel.

Ceamai interesantă descoperire din cadrul studiului este aceea că există ocantitate mai mare de polen în zonele cu concentraţii crescute de dioxid decarbon din oraşe, dar nu şi în afara lor. Cercetătorii sugerează că fenomenuls-ar putea datora duratei mai mari de viaţă a moleculelor de ozon în afarazonelor urbane.

Duratamai lungă a sezonului în care plantele şi copacii produc polen ar putea filegată şi de introducerea în unele ţări a unor specii noi de arbori, de pe altecontinente, consideră cercetătorii. Mulţi dintre aceşti oameni de ştiinţă suntimplicaţi în eforturi ample de limitare a impactului dăunător al omului asupranaturii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-07-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...