2017-01-23 23:02


Discovery a ajuns pe ISS. Ultimul zbor pentru cea mai veche navetă din flota spaţială NASA

 |  16:12
Discovery a ajuns pe ISS. Ultimul zbor pentru cea mai veche navetă din flota spaţială NASA
Naveta Discovery,având la bord şase astronauţi, s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională(ISS) sâmbătă, la ora 19.14 GMT, aceasta fiind ultima sa misiune în spaţiu.

Naveta Discovery a fost lansată spre Staţia SpaţialăInternaţională joi, la ora 21.53 GMT, de la Centrul spaţial Kennedy din CapeCanaveral (Florida).

Aceasta a fost a 133-a lansare a unei navete americane în cei 30de ani ai acestui program al NASA. Acesta este ultimul zbor pentru Discoveryşi, totodată, al 39-lea pentru navetă, cea mai veche din flota spaţială a NASA.Prima sa misiune a avut loc în 1984.

Aceasta este, de asemenea, penultima sau antepenultima lansare aunei navete americane, înainte de retragerea lor din circulaţie şi trimitereala un muzeu tehnic, din cauza costurilor operaţionale mari. NASA vrea săeconomisească bani pentru a dezvolta noi vehicule capabile să călătoreascădincolo de orbita ISS.

Ultimul zbor al unei navete americane va fi efectuat, înprincipiu, de Endeavour, cel mai probabil pe 19 aprilie. O lansare suplimentarăa unei navete americane - Atlantis - ar putea avea loc mai târziu anul acestadacă Congresul american deblochează fondurile pentru acest lucru.

După retragerea din circulaţie a navetelor americane -Discovery, Atlantis şi Endeavour -, SUA vor depinde de capsulele ruseşti Soyuzpentru transportarea astronauţilor americani pe ISS, până la intrarea înfuncţiune a capsulelor americane Orion, prevăzută pentru cel mai devreme 2016.

Discovery a adus pe ISS, printre altele, un nou modul de stocareşi cercetare, o platformă externă pentru piese de schimb, dar şi un prototip derobot umanoid - Robonaut 2 sau R -, construit în parteneriat cu General MotorsCo.

Totodată, un experiment realizat de cercetătorii români a fosttransportat pe ISS, a declarat, pe 18 februarie, directorul general al AgenţieiSpaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, citat de Mediafax. Experimentulromânesc a fost realizat de Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti."Creşterea şi Supravieţuirea Fungilor Coloraţi în Spaţiu" (CFA-A)este un experiment ce are ca scop determinarea efectelor pe care le aumicrogravitaţia şi radiaţiile cosmice asupra creşterii şi supravieţuiriispeciilor de fungi, potrivit site-ului rosa.ro. Experimentul a fost coordonatde Dumitru Haşegan, de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti (ESA).

Marţi, NASA va decide dacă va prelungi misiunea - prevăzută adura 11 zile - cu o zi, pentru o şedinţă foto fără precedent. Odată cu sosireaDiscovery, şase vehicule spaţiale - naveta americană, trei navete cargo, dinRusia, Japonia, respectiv Europa, şi două capsule ruseşti Soyuz - suntconectate la ISS. Dacă şedinţa foto va fi aprobată, doi astronauţi vor urca labordul uneia dintre capsulele Soyuz pentru o călătorie de 75 de minute întimpul căreia vor fotografia staţia, a cărei construcţie este pe punctul de afi terminată, la 12 ani de la debut.

ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupatăîn permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la oaltitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei lafiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/oră.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde dedolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizareacăruia participă 16 ţări.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-10-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image