2018-12-16 19:34


Distrugerea deşeurilor radioactive costă 90 milioane de euro

 |  21:00
Distrugerea deşeurilor radioactive costă 90 milioane de euro

Decontaminarea şi distrugerea deşeurilor toxice de pe aliniamentul a nici 100 de metri liniari din Autostrada Transilvania costă cel puţin 88,5 milioane de euro. Ministerul Mediului va aloca aproape 78 milioane de euro pentru decontaminarea deşeurilor toxice de pe aliniamentul autostrăzii Transilvania, precum şi refacerea terenului unde este depozitat pământul contaminat cu mercur.

„Regele asfaltului” Dan Besciu, patronul firmei Euro  Construct Trading 98, câştigă zeci de milioane de euro din decontaminarea pământului excavat de pe Autostrada Transilvania.

Ministerul Mediului a primit două adrese de la Compania Naţională de Autostrăzi prin care solicită sprijin financiar pentru Autostrada Transilvania. În 2009, Compania Naţională de Autostrăzi şi asocierea condusă de Euro Construct Trading 98 au încheiat un contract pentru decontaminarea aliniamentului Autostrăzii Transilvania, în zona tronsonului Turda-Câmpia Turzii, în valoare de aproximativ 16 milioane de euro. Odată majorată cantitatea de pământ infestată cu cianuri, contractul dintre CNADNR şi Euro Construct Trading 98 aproape s-a dublat. “La această dată, în baza contractului încheiat cu asocierea (condusă de Euro Construct Trading 98 &Unirecycling&Setcar&I&C Transilvania Construcţii&Minesa&ICPM, eliberarea amplasamentului autostrăzii de materiale periculoase şi decontaminarea cantităţii de 75.000 tone sol contaminat s-au finalizat. Din cauza cantităţilor suplimentare apărute şi în conformitate cu legislaţia specifică de mediu, este de obligaţia Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale de a trata/elimina întreaga cantitate de material contaminat”, se arată într-un răspuns al CNADNR.

Decontaminarea costă cât 10 km de autostradă

Pământul contaminat cu cianuri de pe aliniamentul Autostrăzii Transilvania a fost excavat şi transportat într-un depozit administrat de Euro Construct Trading 98. “În conformitate cu prevederile legale în domeniul achiziţiilor pubice s-a aprobat în Consiliul de Administraţie al CNADNR necesitatea şi oportunitatea demarării procedurii de achiziţie publică în vederea încheierii contractului pentru decontaminarea cantităţii suplimentare de 65.775 tone material contaminat cu HCH şi mercur, care la această dată se află în depozit, în afara amplasamentului autostrăzii. Eliberarea amplasamentului autostrăzii, constând în excavarea şi transportul în depozit a întregii cantităţi de 140.768 tone sol infestat cu HCH şi mercur, a costat 91.990.257 lei, la care se adaugă suma de 75.620.915 lei reprezentând decontaminarea a 75.000 tone conform contractului şi suma de 187.660.423 lei reprezentând valoarea estimată pentru decontaminarea canităţii suplimentare de 67.775 tone”, se mai arată în nota CNADNR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-25
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...