2017-01-18 06:17

SPECIAL


Doctorul cu blană și colți

 |  21:00
Doctorul cu blană și colți

Mai mulți cercetători britanici au realizat un studiu potrivit căruia câinii ar avea capacitatea reală de a identifica persoanele suferinde de cancer. Descoperirea a venit întâmplător de la o pacientă al cărei animal de companie obișnuia să îi adulmece o aluniță poziționată pe unul dintre picioare.

Cățelul lătra ca un disperat privind picioarele femeii vrând parcă să-i spună ceva. La un moment dat, patrupedul era s-o muște chiar de acea aluniță. În cele din urmă, ea a ajuns la doctor, pentru că dorea să scape de aluniță. Nu o durea, dar i se părea cam inestetică și nu voia să-și mai enerveze câinele... Dermatologii la care se prezentase femeia i-au îndepărtat alunița, așa cum solicitase ea. S-a dovedit însă că aceasta era de origine malignă. Deci, cățelul doamnei simțise pericolul în care aceasta se afla!

Combinaţii de mirosuri

Se știe că receptorul olfactiv al câinelui este capabil să identifice de 100 de mii de ori mai multe mirosuri decât cel al omului, iar acest simțputernic dezvoltat este folosit cu brio în cazul găsirii unor infractori sau drogurilor ascunse, ceea ce a făcut, de-a lungul timpului, ca aceste canine să fie nelipsite din preajma oamenilor legii. Nasul câinelui identifică cele mai complexe combinații de mirosuri, punându-se în evidență faptul că el dispune de un analizor cerebral mult mai extins în creier decât omul. Studiile asupra abilităților extraordinare ale câinilor i-au convins pe specialiști să ia în serios posibilitatea de a determina atât formele incipiente, cât și cele avansate de cancer cu ajutorul familiarelor patrupede. Rezultatele nu s-au lăsat deloc așteptate. Experimental s-a dovedit că un câine poate „afla” dacă un om suferă de cancer al vezicii urinare, doar dacă miroase urina cuiva. La fel se întâmplă când e vorba de cancerul de sân sau de cancerul la plămâni: atunci câinele reacționează la felul în care miroase respirația pacientului. Și lucrurile nu s-au oprit aici! Un câine poate determina cancerele ovariene și tumorile canceroase ale aparatului ginecologic și, de asemenea, afecțiuni ale glandelor. Poate să prevadă din timp dacă un pacient are o creștere periculoasă a glicemiei sau dacă se află pe punctul de a intra într-o criză de epilepsie, respectiv dacă este pasibil de un atac de cord.

Cine-i om și cine-i câine?

Pe vremuri existau medici, renumiți diagnosticieni, care doar pe baza abilităților oftalmologice reușeau să stabilească starea de sănătate a oamenilor. Toate experimentele făcute în acest sens cu ajutorul câinilor au demonstrat faptul că aceștia sunt în stare să diagnosticheze cu o precizie de 97% astfel de afecțiuni. Există numeroase boli psihice care pot fi identificate datorită mirosului degajat de corpul uman. În țările occidentale avansate, astfel de rezultate nu au fost ignorate, iar câinii sunt folosiți ca animale de companie pentru persoane singure și suferinde. Ele pot da alarma și pacientul ia din timp măsurile necesare: își face repede o injecție cu insulină sau se așază într-un loc ferit, atunci când știe că se apropie convulsiile epileptice. Chiar și în țările în care sistemul sanitar este perfect organizat și aplecat în favoarea interesului pacienților, o sumedenie de organizații de profil, care au intuit aportul benefic al prezenței unui câine în viața oamenilor, s-au ocupat de antrenarea unor asemenea exemplare, în scopul alinării suferințelor celor aflați la ananghie. Nu ca la noi, unde câinele încaieră politicienii și trece de la statutul de cel mai bun prieten al omului în poziția de inamicul numărul 1! Sigur, nu ne referim aici la câinii bolnavi și agresivi, cei care umblă în găști prin parcările dintre blocuri și îi sperie pe trecătorii nocturni, ieșiți pe stradă de la muncă sau de la cluburile de noapte. Dar ce s-a făcut pentru aceste biete patrupede în ultimele două decenii, pentru a nu ajunge în această situație jalnică, în timp ce reprezentanții autorității nu mai știu cum să-și adjudece ciolanul conferit de votul cetățeanului de rând? Cine-i om și cine-i câine? Am asistat la ședințe de psihoterapie cu câini maidanezi, fără pedigree, care au adus lumină în viața unor copii cu nevoi speciale. Am văzut cum îi bucură pe aceștia, cum comunică în limbaj non-verbal. Și chiar cei care ne invitaseră să vedem minunea au avut neplăceri pe tema aceasta, sfătuidu-ne să nu facem prea mari „valuri”, intimidați probabil de viziunea prea obtuză a gazdelor. Dați-le o șansă și un codru de pâine câinilor care vă latră! Și o să vă faceți din ei prieteni. În fiecare dintre ei zace, poate, un adevărat doctor cu blană și colți.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-14

Mai multe imagini:
Doctorul cu blană și colți
zoom
Doctorul cu blană și colți
zoom

TAGURI: doctorul cu blana, colti, combinatii, mirosuri, caineComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image