2018-12-13 06:26


Doi copii care au avut VIZIUNI miraculoase la FATIMA, declarați SFINȚI

 |  14:33
Doi copii care au avut VIZIUNI miraculoase la FATIMA, declarați SFINȚI

Francisco Marto și sora sa, Jacinta, doi dintre cei trei mici păstori care au afirmat că au văzut-o de șase ori pe Fecioara Maria în 1917 la Fatima, au fost declarați sfinți sâmbătă de către Papa Francisc în timpul unei liturghii în aer liber desfășurate la sanctuarul de la Fatima, din centrul Portugaliei, informează AFP.

După ce s-a recules la mormintele acestora din Bazilica Fecioarei Rozariului, papa Francisc a pronunțat formula ritualică de canonizare, în limba portugheză, în aplauzele numeroșilor credincioși, unii în lacrimi, prezenți pe marea esplanadă a sanctuarului. "Îi declarăm sfinți pe preafericiții Francisco Marto și Jacinta Marto și îi înscriem pe lista sfinților, decretând ca ei să fie venerați ca atare de întreaga Biserică", a rostit Papa în fața sutelor de mii de persoane prezente la ceremonie.

Preafericiții Francisco și Jacinta, decedați la vârsta de zece, respectiv nouă ani, devin astfel cei mai tineri sfinți din istoria Bisericii Catolice care nu au murit martiri.

Numeroși pelerini și-au petrecut noaptea la Fatima sub cerul liber, în timp ce alții s-au îngrămădit în zori la sanctuar, purtând la braț scaune pliante sau steagul țării lor, notează AFP.

Papa Francisc, prezent în Portugalia pentru o vizită-fulger de mai puțin de 24 de ore, a fost primit cu urale, vineri, de o mulțime imensă de pelerini, la sosirea sa cu elicopterul în orașul-sanctuar Fatima, unde Fecioara Maria ar fi apărut în urmă cu 100 de ani.

Francisco, Jacinta și verișoara lor Lucia dos Santos ar fi văzut-o pentru prima oară pe Fecioara Maria la 13 mai 1917, pe un stejar într-un câmp din Cova da Iria. Proveniți din familii umile, cei trei mici păstori nu și-au imaginat că vor deveni obiect de cult în lumea întreagă.

Ceremonia de canonizare prezidată de Francisc vine la doar 17 ani după beatificarea lui Francisco și a Jacintei de către Ioan Paul al II-lea. Acesta a recunoscut în 1999 ca prim miracol atribuit păstorilor vindecarea Mariei Emilia Santos, paralizată timp de 22 de ani, care s-ar fi putut ridica din scaunul rulant în 1989, potrivit Agerpres.

Pentru ca cei doi copii să fie canonizați, trebuia să li se atribuie al doilea miracol de către papă. Acest proces a început în 23 martie. Potrivit Radio Vatican, este vorba de vindecarea ''inexplicabilă'' în 2013 a unui copil brazilian de șase ani, care a supraviețuit fără sechele unei căderi de șapte metri, în pofida unui grav traumatism cranian.

Francisco a murit în 1919 și Jacinta la mai puțin de un an după, ambii fiind victime ale ''gripei spaniole'' care devasta Europa. Lucia, care a devenit călugăriță a Ordinului Carmelitelor, a murit în 2005, la 97 de ani. Procesul de beatificare a acesteia a fost inițiat în 2008.

Viața acestor copii, practic analfabeți, care aveau grijă de puținele animale ale familiei lor, a fost bulversată atunci când vestea aparițiilor Fecioarei a început să facă turul Portugaliei. La acea vreme, au fost criticați în mod repetat și acuzați de vrăjitorie. Chiar și Biserica Catolică a pus în discuție, într-o primă fază, natura ''miraculoasă'' a viziunilor lor. Apoi, în 1930, ea a declarat în cele din urmă aparițiile ''demne de credință'' și a autorizat cultul Fecioarei de la Fatima.

Chiar și astăzi, o parte a lumii catolice portugheze se îndoiește de autenticitatea aparițiilor. ''Eu pot fi un bun catolic și nu cred în Fatima, pentru că acest lucru nu este o dogmă. Este clar că Fecioara nu a apărut la Fatima'', a declarat părintele Anselmo Borges, preferând să evoce o ''experiență religioasă interioară'' a micilor păstori.

În ultima sa apariție, la 13 octombrie 1917, Fecioara ar fi transmis păstorilor un mesaj profetic împărțit în trei secrete. Primele două au fost încredințate de sora Lucia unui episcop în 1941 și au fost făcute publice de către Papa Pius al XII-lea în 1942. Primul secret, unde ea descria ''o mare imensă de foc cu demoni și suflete'', ar evoca viziunea iadului. Al doilea ar fi anunțat un război mai rău decât cel care era în curs, fiind vorba probabil de al Doilea Război Mondial.

Vizionara a încredințat al treilea secret în 1944 lui Pius al XII-lea cu recomandarea de a nu-l face public decât după 1960. Potrivit Vaticanului, care l-a dezvăluit abia în 2000, acesta conținea o viziune profetică a atacului împotriva lui Ioan Paul al II-lea în 1981, în Piața Sf. Petru din Roma.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-05-13

TAGURI: copii, canonizati, viziuni miraculoase, fatima, sfinti
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...