2017-01-24 21:22


Dunele de nisip de pe Marte se deplasează

 |  18:47
Dunele de nisip de pe Marte se deplasează
Uriaşele dune denisip de pe planeta Marte, despre care s-a crezut mult timp că ar fi imobile,sunt de fapt mişcătoare şi se deplasează cu o viteză mică, au anunţatspecialiştii de la NASA, pe baza imaginilor de înaltă definiţie transmise desonda americană Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

PotrivitAFP, aceste dune acoperă o suprafaţă egală cu cea a statului Texas, înapropiere de polul nord al planetei Marte.

Deşiaceste observaţii i-au determinat pe specialişti să afirme că această regiuneeste una dintre cele mai active de pe Marte, puţine schimbări au fost detectatela nivelul acestor dune întunecate înainte de campaniile de monitorizare, auexplicat autorii studiului, publicat vineri în revista americană Science.

Camerade înaltă definiţie HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), carese află la bordul sondei MRO, este utilizată şi comandată de savanţiiLaboratorului planetar şi lunar din cadrul Universităţii Arizona.

Oameniide ştiinţă credeau că aceste dune erau statice şi că ele s-au format în urmă cufoarte mult timp, când vânturile erau mult mai puternice pe Marte, a declaratCandice Hansen de la Universitatea Arizona, principalul autor al acesteidescoperiri.

"Numărulşi amploarea schimbărilor acestor dune sunt cu adevărat surprinzătoare", adeclarat Candice Hansen.

Observaţiilespecialiştilor americani au fost realizate pe parcursul a doi ani marţieni,echivalentul a patru ani tereştri.

Potrivitcercetătorilor, topirea sezonieră a gheţurilor de dioxid de carbon este unuldintre factorii care explică acest fenomen, cel de-al doilea fiind furtunile şivânturile de pe Marte, mult mai intense decât credeau specialiştii americani.

Acestestraturi de gheaţă de CO2, o gheaţă uscată, acoperă regiunile cu dune de nisippe timpul iernii şi revin în mod direct la starea gazoasă, odată cu creştereatemperaturilor în timpul primăverii.

Savanţiiamericani au fost uimiţi să descopere că urmele avalanşelor din trecut erauşterse aproape în întregime într-un singur an marţian (echivalentul a doi anitereştri).

Modeleleinformatice care simulează atmosfera marţiană - formată în proporţie de 97% dinCO2 - nu permit prezicerea vitezei pe care vânturile trebuie să o aibă pentru aputea ridica firele de nisip. Datele transmise de sondele trimise pe Marte,precum Phoenix, au relevat faptul că vânturile de intensitate mare sunt destulde rare pe Planeta Roşie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image