2017-01-24 00:59


După 200 de ani. Tehnica prin care pasărea colibri bea nectar a fost în sfârşit înţeleasă

 |  17:25
După 200 de ani. Tehnica prin care pasărea colibri bea nectar a fost  în sfârşit înţeleasă

Cu ajutorul noilortehnologii care au permis filmarea păsărilor colibri în timp ce beau apă s-apus capăt unei controverse ce data de mai bine de două secole, transmitewired.com.

Deşicercetătorii credeau iniţial că aceste păsări aspiră fluide cu ajutorul unorcanale tubulare din limbă printr-o acţiune capilară, o nouă analiză arată căele adună nectar prin răsucirea limbii.

Cuaripi care bat de până la 90 de ori pe secundă şi cu peste 1.200 de bătăi aleinimii pe minut, colibri depind de nectarul bogat în calorii. Aceste păsări potconsuma cu uşurintă într-o zi o cantitate de nectar egală cu greutateapropriului corp.Un studiu a descris un colibri care cântărea 3 grame şicare într-o singură zi a băut 43 de grame de nectar, de 14 ori mai mult decâtgreutatea propriului corp.

Cercetătoriiau crezut mult timp că acţiunea capilară (proprietate pe care o au lichidele dea se ridica sau de a coborî, fără intervenţii din afară, în tuburi foartesubţiri) a permis acestor păsări să bea cu o viteză foarte mare. Această idee afost susţinută şi de forma limbii colibrilor.

Totuşiteoria menţionată anterior a lăsat urme de îndoială. Fizica capilară indicăfaptul că păsările colibri ar trebui să prefere lichide cu o concentraţie dezahăr de circa 20-40 la sută, din moment ce soluţiile mai dulci ar fi preagroase ca să poată fi aspirate. Cu toate acestea, păsările colibri preferăfluide de două ori mai dulci decât au calculat oamenii de ştiinţă.

Pentrua vedea cum beau aceste păsări, ornitologii Alejandro Rico-Guevara şi MargaretRubega au confecţionat flori dintr-un material transparent şi au filmat cum sehrăneşte un colibri.

Videoulrezultat a arătat cum în loc să extragă pur şi simplu nectar, canalele tubulareale limbii se dechid în lateral atunci când ating nectarul. Când limba seretrage, tuburile se închid, transportând nectarul în cioc.

Acum,că a fost înţeles modul în care se alimentează colibri cu nectar, cercetătoriidoresc să afle cum reuşesc ele să înghită atât de rapid. Rico-Guevara speră sădezluşească acest mister cu ajutorul unui microtomograf cu raze X, o versiuneminiaturală a scannerului medical 3D. "Cu ajutorul imaginilortridimensionale este posibil să observăm modul în care se mişcă limba pentru aextrage nectar," a declarat acesta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image