2017-01-23 16:47


După trei decenii de program Naveta Atlantis a fost lansată în ultima ei cursă în spaţiu

 |  18:21
După trei decenii de program Naveta Atlantis a fost lansată în ultima ei cursă în spaţiu
Naveta Atlantis afost lansată spre Staţia Spaţială Internaţională în ultima ei cursă în spaţiu,vineri, cu puţin înainte de ora 15.30 GMT (18.30, ora României), în ciudavremii nefavorabile şi după ce numărătoarea inversă a fost, la unmoment dat,oprită, cu 31 de secunde înainte de decolare.

NavetaAtlantis, având labordpatru astronauţi, a fost lansată spre StaţiaSpaţială Internaţională (ISS) de la Centrul spaţial Kennedy, din apropiere deCape Canaveral - Florida, în faţa a sute de mii de admiratori, veniţi, potrivitNASA, să asiste la eveniment.

Directorulprogramului de lansări al Agenţiei spaţiale americane (NASA), Mike Leinbach, adat undă verde acestui eveniment istoric, fiind ultima lansare a unei navetespaţiale americane, după ce s-a consultat cuechipa, dat fiind că vremeanefavorabilă a făcut improbabilă operaţiunea până în ultimulmoment.

Programatăla ora locală 11.26 (15.26 GMT, 18.26 ora României), lansarea a întârziat numaicâteva secunde, numărătoarea inversă fiind oprită cu 31 de secunde înainteaorei prevăzute iniţial. Rachetele de lansare, care asigură circa 80% dinpropulsie la începutul ascensiunii, ce durează 8 minute şi 30 de secunde,pentru atingerea orbitei, s-au desprins de navetă cum era prevăzut, la douăminute după decolare, căzând în Atlantic, de unde vor fi recuperate. Atlantisdepinde apoi de treimotoarecriogenice pentru a atinge orbita,aflată la o altitudine de 225 de kilometri.

"Atlantiseste într-o stare perfectă", a spus Michael Leinbach, directorul lansării,într-o conferinţă de presă înaintea acestui eveniment istoric.

MisiuneaAtlantis, a 135-a a unei navete americane de la prima lansare, în aprilie 1981,va pune capăt unui program de trei decenii, cel mai lung din istoria NASA.

Aceastămisiune de 12 zile este esenţială pentru aprovizionarea Staţiei SpaţialeInternaţionale (ISS), a spus Bill Gerstenmaier, şeful operaţiunilor spaţialeale NASA. Atlantis şi echipajul său vor livra pe ISS 3,7 tone de provizii,echipamente şi piese de schimb necesare pentru un an celor şase astronauţiprezenţi în permanenţă pe staţie. Naveta va duce, de asemenea, un mecanismrobotizat experimental destinat aprovizionării cu carburant a sateliţilor,pentru a prelungi funcţionarea acestora.

Dupăîntoarcerea navetei Atlantis, pe 20 iulie, cu puţin înainte de ora 11.00 GMT,NASA va depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz pentru a transportaastronauţii pe ISS, înainte de dezvoltarea unor vehicule de transport de cătresectorul privat american, nu mai devreme de 2015.

Administraţiapreşedintelui Barack Obama încurajează în acest scop sectorul comercial, iarcompanii precum Boeing şi SpaceX şi-au anunţat deja implicarea.

Dupăretragerea din circulaţie a navetelor americane - Discovery, Atlantis şiEndeavour -, acestea vor fi trimise la câteva muzee.

ISS,a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă,începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 deminute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.

ISSeste un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principalde Statele Unite ale Americii şi la realizarea căreia participă 16 ţări.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-01-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image