2019-02-21 01:47


Eclipsă totală de Lună marţi, vizibilă parţial şi din România

 |  20:59
Eclipsă totală de Lună marţi, vizibilă parţial şi din România

O eclipsă totală de Lună va fi vizibilă marţi, începândcu ora 7.41 GMT, în America, Europa de Vest şi o parte din Asia, dacă cerul vafi senin.

Pe 4 ianuarie, Luna va fi aceea careva ascunde parţial Soarele pentru o parte din populaţia globului.

Din America de Nord în Islanda, eclipsa totală de Lună va fiobservabilă mai mult de o oră (de la 7.41 la 8.53 GMT) în noaptea dintre 20 şi21 decembrie. Locuitorii Americii de Nord, Groenlandei şi Islandei o vor puteaobserva cel mai bine, a precizat astronomul american Fred Espanak.

O eclipsă de Lună nu poate avea loc decât atunci când este Lună plină. CândSoarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate, astrul nopţii poate fi privatde lumina solară, pentru o anumită perioadă de timp, atunci când trece în conulde umbră al Pământului.

Astfel, Luna va intra în conul de umbră al Pământuluimarţi, la 6.33 GMT. De la 8.53 GMT, eclipsa va fi iar parţială, până la 10.01GMT.

Eclipsa este vizibilă şi din România, potrivitObservatorului astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

În Europa de Vest şi estul continentului sud-american, numai primele fazeale eclipsei vor fi vizibile, în timp ce din Japonia vor putea fi observateultimele etape ale fenomenului.

Eclipsele de Lună nu prezintă niciun risc pentru ochi, spre deosebire decele solare, pentru care se recomandă purtarea unor ochelari speciali.

Prima eclipsă solară parţială din 2011 va avea loc pe 4ianuarie, fiind vizibilă în Europa, Africa de Nord, Orientul Apropiat şi Asia centrală.

Patru eclipse solare parţiale şi două eclipse lunaretotale sunt prevăzute pentru 2011, o combinaţie rară, care se va produce doarde şase ori în secolul al 21-lea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-04-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...