2018-12-11 13:29


El este orfanul de 12 ani ales cel mai bun pianist din lume! Fabiani Prcsina i-a câştigat inima artistei Andreea Runceanu care îl va ajuta să-şi urmeze visul

 |  18:44
El este orfanul de 12 ani ales cel mai bun pianist din lume! Fabiani Prcsina i-a câştigat inima artistei Andreea Runceanu care îl va ajuta să-şi urmeze visul

Are 12 ani, este elev în clasa a cincea la o şcoală din Petroşani şi a fost ales, recent, cel mai talentat pianist din lume la Concursul Internaţional de Interpretare de la Nisa. Fabiani Prcsina i-a uimit pe francezi cu o interpretare perfectă a două piese de Johann Sebastian Bach şi de George Enescu. Visul copilului care anul trecut şi-a pierdut mama, lovită de o maşină pe trecerea de pietoni şi care se află acum în grija unei mătuşi, este de a studia la Conservatorul de la Moscova. Talentul, dar şi povestea de viaţă a lui Fabiani au impresionat-o pe Andreea Runceanu din trupa Amadeus, artista promiţându-şi că va face tot ce-i va sta în putinţă pentru a-l ajuta pe copil să-şi urmeze visul şi pasiunea.

„Îmi doresc să îl sprijinim şi să îl promovăm în rândul colaboratorilor noştri de peste hotare pentru că este o adevărată valoare naţională. M-a impresionat ajutorul societăţii civile, că profesorii, oamenii simpli şi instituţiile s-au implicat să îl trimită la concursuri. Sunt oameni minunaţi în ţara asta, de care, din păcate, auzi foarte rar vorbindu-se. Ei - tineri talentaţi, care muncesc de rup ca să-şi atingă visurile şi să pună numele României pe locul 1 în lume, şi Ei - oameni cu suflet care se implica social, care ajută. Aceştia sunt cei care ne vor salva ţara”, declară Andreea Runceanu.

„Este o lecţie de viaţă, de ambiţie, de echilibru, în nişte condiţii în care fiecare dintre noi probabil că ar fi cedat. Eu ştiu cum e să pleci la drum doar cu ambiţie, talent şi multă muncă, în timp ce ceilalţi colegi ai tăi au poate mai mult de atât. Fabiani este dovada că nimic nu te poate împiedica să îţi atingi visul dacă iubeşti ceea ce faci”, adaugă artista din trupa Amadeus, totodată şi lifecoach, activitate despre care tânăra explică următoarele: „A fi lifecoach asta înseamnă să ajuţi oamenii să îşi atingă scopurile prin propriile forţe.

Antrenorul este un camarad care te însoţeşte pe drumul tău, te ajută să îţi regăseşti motivaţia, să îţi pui ordine în viaţă, să îţi găseşti răspunsurile la întrebările care te macină şi să te corecteze atunci când te abaţi de la drumul tău”. La rândul său, Andreea provine dintr-o familie modestă, iar timp de mai bine de un deceniu a luptat pentru a studia vioara şi a ajunge să performeze pe marile scene, în ciuda problemelor financiare avute. Ambiţia, talentul şi perseverenţa au ajutat-o să învingă orice impas şi să devină parte a celui mai cunoscut cvartet electric din România la nivel mondial, care a susţinut concerte în toate colţurile lumii, la evenimente de top, cum a fost cazul Festivalului de Film de la Cannes, Carnavalului de la Viena, Finalei Formula 1 Viena, a Expoziţiei Mondiale de la Shanghai, ori concerte în Dubai, Istanbul, Cairo, Maroc, Paris sau Hong Kong.

Cine este Fabiani Prcsina

Fabiani Prcsina are 12 ani şi este elev la o şcoală din Petroşani. A început să cânte la pian în urmă cu cinci ani, când mama sa l-a înscris în clasa I la o şcoală de muzică. Profesorii spun că este atât de talentat încât a reuşit să îi întreacă în concursuri naţionale şi internaţionale de interpretare pe mulţi copii care au început să ia lecţii private de la cinci ani. “Încă din prima lună mi-am dat seama că este un talent cum rar se întâlneşte. Face pian din clasa I, nu de la cinci ani cum se obişnuieşte în cazul copiilor pentru care părinţii îşi doresc o carieră de pianist. A făcut paşi foarte mari spijinit de mama lui, care îi spunea tot timpul «Poţi!». A contat foarte mult suportul şi grija mamei”, declară Adina Stan, profesoara de pian a lui Fabiani, citată de Mediafax. Aşa cum afirmă profesorii lui Fabiani, copilul a fost susţinut foarte mult de mama sa care a avut încredere de la început în talentul său şi, fără urmă de subiectivism, a sesizat geniul ascuns în copilaşul de-o şchioapă, care a participat la primul concurs de interpretare la un an după ce a atins pentru prima dată clapele unui pian.

Surprinzător sau nu pentru cei care l-au ascultat interpretând la pian, Fabiani a şi câştigat atunci primul sau trofeu internaţional. “La Concursul Internaţional de Interpretare Instrumentală «Orpheus» a obţinut locul întâi la categoria lui de vârstă şi de atunci s-a obişnuit cu premiile. A urmat în acelaşi an un concurs internaţional de pian la Craiova, pe care l-a câştigat. Au urmat alte concursuri în clasa a III-a, când el abia împlinise nouă ani, pe care le-a câştigat, apoi a participat la faza zonală a olimpiadei de interpretare şi s-a calificat pentru faza naţională. În clasa a IV-a a reuşit să câştige locul întâi la Olimpiada naţională. Concursul a avut loc la Giurgiu şi a fost ultimul la care a mers însoţit de mama să”, povesteşte profesoara de pian.

Are o poveste tristă de viaţă

În aprilie anul trecut, Fabiani şi-a pierdut mama, femeia de 41 de ani fiind lovită mortal, în Săptămâna Mare, pe trecerea de pietoni de o maşină condusă de un tânăr de 21 de ani. Mama lui Fabiani se îndrepta către gara din Petroşani pentru a trimite un pachet surorii băiatului, studentă la o facultate de matematică din Timişoara. Astfel, Fabiani a rămas fără singurul său sprijin, în condiţiile în care era crescut doar de mamă. Chiar şi aşa, copilul a participat, la numai o săptămână după moartea mamei sale, la Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică “Clara Peia” pentru elevi ai claselor 0-IV din şcolile şi liceele vocaţionale de la Lugoj, unde a câştigat locul întâi şi premiul Uniunii Compozitorilor.

“Fabiani ne-a dat o lecţie de viaţă. A spus că mama sa şi-ar fi dorit să participe la acel concurs, unde ar fi trebuit să meargă împreună. A spus că participă şi cântă pentru mama. A impresionat pe toată lumea cu interpretarea să”, a mai spus profesoara de pian. După moartea mamei sale, Fabiani a fost luat în grijă de familia uneia dintre surorile femeii, care locuieşte la Iscroni, în apropiere de Petroşani, tocmai pentru a putea continua să înveţe la aceeaşi şcoală şi să continue lecţiile de pian.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-10

Mai multe imagini:
El este orfanul de 12 ani ales cel mai bun pianist din lume! Fabiani Prcsina i-a câştigat inima artistei Andreea Runceanu care îl va ajuta să-şi urmeze visul
zoom
El este orfanul de 12 ani ales cel mai bun pianist din lume! Fabiani Prcsina i-a câştigat inima artistei Andreea Runceanu care îl va ajuta să-şi urmeze visul
zoom
El este orfanul de 12 ani ales cel mai bun pianist din lume! Fabiani Prcsina i-a câştigat inima artistei Andreea Runceanu care îl va ajuta să-şi urmeze visul
zoom


TAGURI: Fabiani Prcsina, pianist, Andreea Runceanu, amadeus, petrosani
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...