2017-01-17 19:48

SPECIAL


Emir Kusturica: Cannes este singura scenă mondială pentru cinematografia din ţările mici

 |  23:49
Emir Kusturica: Cannes este singura scenă mondială pentru cinematografia din ţările mici
Festivalul de la Cannes este"singura scenă care le permite regizorilor din ţările mici să intre încinematografia mondială", a declarat cineastul sârb Emir Kusturica, dupăce a primit Legiunea de onoare, vineri, din partea ministrului francez alCulturii, Frédéric Mitterrand.

"Cannes-ul este locul unde se dă lupta pentru diversitateaculturală. Franţa reprezintă însăşi ideea de diversitate culturală. Acesta estelocul unde am reuşit să intru în lumea cinematografiei. Această medalie estefoarte importantă pentru mine şi pentru familia mea. Voi continua să fac filme!", a adăugat Emir Kusturica cu ocazia recepţieiorganizate în onoarea lui, la care a participat şi liderul sârbilor din Bosnia,Milorad Dodik, venit special pe Croazetă pentru acest eveniment.

În opinia lui Frédéric Mitterrand, "Emir Kusturica a creat o nuanţăunică şi contrastantă, o cinematografie care se doreşte o interpretaresintetică a vieţii, în care oniricul se întâlneşte cu brutalitatea realului, încare fanfara lumii traversează marele suflu al istoriei".

EmirKusturica a fost desemnat în acest an preşedintele juriului secţiunii UnCertain Regard de la Cannes.

Emir Kusturica a primitprestigiosul Palme d'Or pentru peliculele "Tata în călătorie deserviciu" (1985) şi "Underground" (1995), dar şi premiul pentruregie pentru "Vremea ţiganilor" (1988). Filmul său de debut, "DoYou Remember Dolly Bell?", a câştigat primul său mare premiu, Leul deArgint, la Veneţia. De asemenea, Kusturica are în palmares un debut american răsunător,"Arizona Dream" (1993), iar în 1998, el a câştigat Leul de Argint laFestivalul de Filmde la Veneţia, cu "Pisică albă, pisică neagră/ Black Cat, White Cat",o scandaloasă comedie despre ţigani. Cel mai recent film al său, "Maradonaby Kusturica", este un lungmetraj documentar, rod al mai multor întâlniripe care cineastul le-a avut cu "Dumnezeul fotbalului" Diego Maradona.

Cea de-a 64-a ediţie aFestivalului de Filmde la Cannes are loc în perioada 11 - 22 mai.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-11-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image