2018-12-16 18:01


Episodul 18. JURNAL IMEDIAT de Gelu Tudoroniu, ofiţer al Armatei. Colonel Tichie crede că disidenţa lui Tökes este întreţinută

 |  21:01
Episodul 18. JURNAL IMEDIAT de Gelu Tudoroniu, ofiţer al Armatei. Colonel Tichie crede că disidenţa lui Tökes este întreţinută

Tot la ordinea zilei este şi exprimarea sentimentelor faţă de Revoluţie. Titel Canache spunea foarte simplu: „Vorba dulce mult aduce a linguşire”. De aceea şi în ziarele noastre se face apel la populaţie pentru ca să înceteze mascarada adeziunilor. Existenţa acestor momente este marcată cu adeziuni care nu-s prea departe de telegramele de tristă amintire.

„Nu mai trimiteţi adeziuni, cel puţin la noi, căci nu le vom publica”, spunea “România Liberă” din 31.12.1989. Reluând presa recitesc pe Silviu Brucan în articolul intitulat: „Fără isme şi fără partid”, articol din care citez câteva idei: „... va trebui pentru un timp să renunţăm la noţiuni ca socialism, comunism, capitalism, fascism,... aşa cum se prezintă lucrurile acum, ele nu au nici un sens şi în orice caz nici o relaţie cu realitatea socială... în aceste condiţii numai un agramat precum Ceauşescu putea să-şi permită a vorbi despre comunism, ca şi cum ar fi fost după colţ, aşteptând să întindem mâna după el..., libertatea de gândire a fost şi rămâne cea mai importantă condiţie a mişcării sociale progresiste”.

Din Jimbolia, Nandi îmi scrie că în Revoluţia de la Timişoara s-au jertfit numeroşi jimbolieni. Acest oraş muncitoresc, sărac, se pare că este predestinat martirajului. Simpatic într-unul din pasaje: „Un prieten, aflat în 22 Decembrie în Piaţa Palatului, îmi spunea aseară la telefon că la un moment dat lumea strigă că elicopterul 202 a luat-o la vale, când de fapt cuplul prezidenţial îşi luase valea”.

Ora 16.00: Un grup de pensionari, aflaţi lângă complexul comercial BIG îşi exprimă nemulţumirea faţă de abolirea pedepsei capitale.

Ora 23.00: Formidabila lucrare politică, această primă şedinţă la nivelul României a Frontului Salvării Naţionale cu preşedinţii de la judeţe ai C.F.S.N. Ion Iliescu a condus lucrările. Au vorbit Petre Roman, Mircea Dinescu, Sergiu Nicolaescu. Constituţia, noua Constituţie, va avea în centrul ei omul şi umanismul. În orice caz, problema competenţei şi a conduitei morale a predominat. A fost o şedinţă de lucru în care am început să învăţăm democraţia. Cu puţin înainte, Silviu Brucan a ţinut o cuvântare la hotelul InterContinental – de fapt o conferinţă de presă. În sinteză principalele sale idei: - a infirmat o organizare prealabilă a revoluţiei/ - membrii PCR îşi pot reconstitui propriul lor partid/ cei care nu au comis acte reprobabile vor fi analizaţi/ - a dezminţit participarea la actele teroriste a elementelor mercenare (probabil iranieni, libieni, palestinieni) precizând că numai securiştii au tras în popor; Între problemele de marcă ale zilei este şi abolirea pedepsei cu moartea. Fondul obiecţiei maselor este simplu: merită clemenţă criminalii? În Severin acest decret decepţionează. De asemenea, se desfiinţează Departamentul Securităţii Statului. Ambele hotărâri sunt discutabile. Abolirea pedepsei cu moartea este un act de înaltă civilizaţie, dar desfiinţarea departamentului amintit – fără a-l înlocui cu un organism similar, lasa un gol care de fapt este o poartă nepăzită.

Orientarea este însă fără echivoc: tot ce ţine de securitate este lovit, decapitat, desfiinţat. Poate că în această furie ne este necesar mai mult discernământ.

05 ianuarie 1990

Aproape 45 de ani, un regim din ce în ce mai crâncen a încercat să lichideze religia şi să implanteze marxismul. Acum alţii se străduiesc să şteargă din toate marxismul şi să implementeze religia. Dacă oamenii ar simţi acest lucru, cu certitudine că cei mai mulţi ar vrea să devină paraşutişti, căci saltul în gol îţi oferă ocazia unică de a-ţi controla spaima şi a spune: Sunt EU. Acolo sus, în fiorul clipei ce urmează, în zbaterea nebună a inimii, cauţi cu piciorul un punct de sprijin care nu este. Colonelul Brădiceanu îmi predă comanda Comandamentului Teritorial şi pleacă precipitat la Bucureşti: câteva sfaturi sumare şi o promisiune în coadă de peşte – „ne vom mai întâlni noi”!! Sincer îi doresc toate cele bune. Lt. colonel Stănescu comite un gest reprobabil, se îmbată de bucurie pentru plecarea fostului şef, lucru pentru care sunt nevoit să-l trimit acasă.

La ora 17.00: raportează generalului maior Perju că am luat comanda Comandamentului Teritorial şi îi solicit unele date privind principalele activităţi ce urmează. Fac grupa operativă cu căpitanul Prica şi maiorul Nicolovici. Cred că trebuie să învăţăm cât mai multă democraţie. Mi-e greu s-o recunosc, dar problema religiei nu m-a atras niciodată cu excepţia cărţilor lui Eliade. Iată şi un adevăr pe care trebuie să-l reconsider: „Biblia este cartea cărţilor”. Citându-l chiar numai pe Goethe care spunea: „Biblia este o carte a naţiunilor, o carte care va trăi veşnic...”

O problemă arzătoare pe care am trăit-o zece zile în sediul fostului Consiliu Judeţean a fost aceea a unui du-te-vino în şi din noile – căci au fost mai multe- CJFSN-uri. Şi în Severin, ca şi în Bucureşti, ca şi în Timişoara unii din vechea gardă a activiştilor de partid s-au băgat iarăşi în faţă. În Severin un consilier de neînlocuit este domnul Geană, fost primvicepreşedinte al Consiliului Popular Judeţean Mehedinţi. Pentru toţi severinenii se poate pune destul de lesne întreabarea: Cine eşti dumneata, domnule Geană? La care se poate adăugă: ... şi ce mai cauţi acolo în biroul acela cu 5 telefoane şi o secretară? Întrebarea apare tendenţioasă când e vorba de luxul biroului, de numărul de telefoane şi mai ales de secretară...

Pentru noi însă nu luxul unui birou şi nici numărul telefoanelor nu impresionează, căci pentru a conduce este nevoie de mijloace adecvate, de condiţii de lucru. În comandamentul nostru şi în toate unităţile subordonate începe casarea materialelor politico-culturale. În primele ore sunt distruse cele cu caracter de propagandă. Un subiect – aş putea spune simpatic – este la ordinea zilei. Poliţia a trecut la schimbarea celor care poartă numele de familie identic cu cel al dictatorului. Mă întreb ce o să facă madam Ceauşescu a noastră de la staţia de benzină din Crihală – brunetă şi dura (dată dracului – cum zic cei care stau la coadă), în orice caz nu chiar ca „Leana”. Cu siguranţă ea nu îşi va schimba numele, deoarece speră să revină vremurile „bune”.

În ziarele de azi un subiect interzis până acum – sindromul SIDA. Interesant este că principalul mod de transmitere a virusului SIDA este contactul sexual. Primul caz la noi în ţară – un însoţitor la ROMVARED a murit la 34 de ani în 1985 –, dar cazul nu a fost făcut public. În “Tineretul Liber” de azi, C. Sorescu sintetizează: „A fi membru al PCR devenise o formalitate obligatorie pentru afirmarea competenţei profesionale şi într-o perspectivă mai amplă a competenţei organizatorice”. Autorul articolului concluzionează că „Revoluţia din decembrie a fost momentul în care competenţa a putut să-şi arunce masca purtată de nevoie”. Afirmaţiile acestuia sunt pe deplin valabile şi pentru ofiţerii armatei noastre.

06 ianuarie 1990

O stare de exaltare romantic – revoluţionară continuă să mascheze necazurile care vor urma. Între acestea se numără şi drama pe termen lung care paşte armata. Căci armata nu are noroc, pur şi simplu ea rămâne mantaua de vreme rea a unei ţări aflată mai mereu la remorca cuiva. Dar vorba marelui Iorga: „Biruinţa nu a venit niciodată spre frunţile plecate”.

Pe culoarele comandamentului mă întâlnesc cu unii care par frustraţi. În primul rând, ofiţerii care au ţinut în mâini soarta judeţului şi chiar zonei în zilele cele mai grele ale revoluţiei, sau dacă expresia este exagerată, atunci este vorba de ofiţeri care au avut misiuni grele de îndeplinit.

La ora 07.50: vorbesc cu domnul colonel Tichie. Ne raportează că în cursul nopţii s-a mai tras la Timişoara – nici acum nu se astâmpără teroriştii (?!). De asemenea, crede că disidenţa lui Tökes este întreţinută. Nu comentez, totul fiind posibil.

Ora 13.30: Discuţie destul de dură cu ministrul de Interne general locotenent Chiţac, care îmi ordonă să iau legătura cu preşedintele CJFSN să fie scoşi din acest consiliu fostul prim-vicepreşedinte Geană, colonelul Manole şi alte cadre necompetente şi compromise prin apartenenţa la vechiul regim. Să stau personal de vorbă cu Plavitu, Sonea, Ruşeţ şi alţi tineri revoluţionari din Severin. Încerc legătura telefonică cu preşedintele CJFSN – Sârbulescu. Acesta vine greu, deoarece acolo, la consiliu, este o şedinţă furtunoasă şi stabilim ca peste 5 minute să ne vedem.

(Va urma)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-06

TAGURI: decembrie, 89, revoluţie, gelu, tudoroniu, severin, tudor, răţoi, militar, ofiţer, arhive, mehedinţi, garnizoană, timişoara, macri, general, mihalecea, revoluţie, mihalache, bosoanca, dascalescu, ceauşescu, bradiceanu, ruşi, război
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...