2018-12-13 08:39


Episodul 37. JURNAL IMEDIAT de Gelu Tudoroniu, ofiţer al Armatei. 5.000 de mineri din Valea Jiului apără Guvernul

 |  16:29
Episodul 37. JURNAL IMEDIAT de Gelu Tudoroniu, ofiţer al Armatei. 5.000 de mineri din Valea Jiului apără Guvernul

17 Februarie 1990. Patriotismul, cinstea, corectitudinea, onestitatea şi loialitatea faţă de armată, patrie şi popor, sunt cele mai înalte valori ale militarului armatei noastre la această dată. Ce păcat că în zbaterea spre nou ne lovim de legile vechi. Cum cincinalele au fost unitatea de timp a vremurilor trecute, noile legi militare vor fi şi ele gata probabil tot după cinci ani.

Prind un culoar liber şi iată epistola pentru fostul comandant, colonelul Ştefănescu.

Domnule colonel, Vă scriu fiind de serviciu cu grupa mea operativă. Cred că aţi aflat că ministrul nostru a fost schimbat cu generalul Stănculescu de la Economie. Manifestările pe teritoriul nostru au fost felurite, dar în general au produs o mare uşurare corpului de cadre militare. La Gorj însă, colonelul Pătruţ – şeful Apărării Civile a spus că dacă nu va fi promovat se va duce cu cei 5 ofiţeri din subordine la Televiziune să protesteze. Aici am făcut o scurtă informare ofiţerilor după care, la iniţiativa domnului colonel Arădăvoaice, s-a trimis un telex de felicitare pentru noul ministru. Unii au protestat pentru modul ceauşist de procedură (iar telegrame?) nu şi pentru calităţile domnului ministru, unele recunoscute în special în privinţa echilibrului şi diplomaţiei. Dumnealui este un mare negustor de armament şi muniţie, lucru ştiut de puţini oameni. Ce părere aveţi de inspiraţia sa privind punerea piciorului în gips la Timişoara? A făcut ca şi rezerviştii noştri, meseriaşi, care atunci când îi chemam la concentrare pentru lucru la Casa Republicii îşi puneau ba o mână, ba un picior în gips. Şi ţinea! Desigur că l-aţi auzit şi pe domnul Ion Iliescu, care în cuvântul său cu această ocazie l-a elogiat şi pe generalul Militaru spunând că acesta a fost preocupat în ultimii ani de organizarea împreună cu alte cadre (în special cu generalul Ioniţă) a unei lovituri militare împotriva lui Ceauşescu. Ion Iliescu dovedeşte abilităţi deosebite de comunicator.

La prânz m-a vizitat maiorul Florin Nicolaescu de la M.St.M., fostul nostru coleg şi al dumneavoastră subordonat. Mi-a povestit despre manifestaţiile din 06 şi 07 februarie de la M.Ap.N. împotriva generalului Militaru. Mi-a povestit de unele ezitări ale generalului Eftimescu şi a altora în organizarea şi conducerea activităţilor M.St.M. în perioada revoluţiei, de maniera deloc potrivită de a rezolva problemele de cadre (chestiunea cu generalii aduşi din rezervă). În Severin cercul vicios al manifestanţilor şi contramanifestaţiilor (mai exact FSN contra filiala PNŢ) care a generat o stare tensională s-a spart. Ultimele zile aduc un aer primăvăratic, mai multă luciditate şi înţelepciune. Alaltăseară aici ploua şi am fost surprins de trăsnetele neaşteptate, parcă ar fi fost vară. Ceva se întâmplă cu natura asta, nu-i a bună! Totuşi se manifestă în continuare o creştere a nerăbdării revendicative în toate structurile sociale.

În comandament dialogul instaurat de noul comandant interimar (care nu are acces la planurile de mobilizare) a generat un soi de indisciplină democratică. Ce mai este nou pe meleagurile Argeşului? Ce vă mai fac fetele şi nepoţii? Sărutări de mâini doamnei şi toate cele bune! Am onoarea să vă salut, domnule colonel. Să trăiţi! P.S. Am vorbit la Timişoara cu domnul colonel Tichie. Acolo este o zi primăvăratică.

Azi se împlinesc 2 luni de când acolo a fost aprinsă flacăra Revoluţiei, ziua SPERANŢEI pentru toţi românii.  Expediez scrisoarea prin poştă. Pe hol, lângă camera ofiţerului de serviciu principal, plutonierul Floare discută aprins cu maiorul Cionoiu despre judeţul Gorj şi generalii săi, bineînţeles şi despre generalul Militaru. Problema asta e tare sensibilă. Despre acesta se va scrie cu siguranţă şi în cărţile de istorie. Personal l-am cunoscut puţin, era atunci comandantul Armatei a 2-a şi pot spune că singură această armată făcea de zece ori mai mult decât celelalte trei existente acum. Mă refer la forţa ei, la disciplină, la capacitatea de luptă, la experienţa comandanţilor.

Militaru nu le avea cu diplomaţia

Generalul Militaru se profila ca viitor ministru al apărării, era integru, ferm, hotărât, ambiţios, sever, devotat meseriei, profesionist ca să zic, nu-i sufla nimeni în ciorbă, dar nu le avea cu diplomaţia. Îmi amintesc că era de notorietate faptul că îl dispreţuia pe „caporalul” Ceauşescu şi ura Securitatea. Dacă a ajuns să lucreze pentru sovietici, aşa cum scrie o parte a presei, o fi avut ceva motive, dar acest aspect l-ar dezonora. Nu cred însă că ar fi fost în stare să-şi trădeze Patria. Îndepărtarea lui de către preşedintele Iliescu e cu cântec şi melodia nu poate fi compusă ca şi în alte situaţii decât de aceeaşi securitate în fruntea căreia se află acum domnul Măgureanu care însă nu este implicat direct. Aşa se pare.

18 Februarie 1990

Teatrul militar zonal implică România în Orient prin Marea Neagră, o conectează la occident prin Dunăre, iar cordonul Carpatic o leagă de Balcani şi respectiv de Europa Centrală. Caracteristicile operativ-strategice ale acestui teatru au fost puse în valoare de două războaie mondiale. Aşa că nu este cazul să aşteptăm iarăşi vreo putere cu intenţii protecţioniste, ci ar fi necesar ca România să devină ea însăşi o posibilă putere reală. Dar sunt condiţii de îndeplinit între care şi curajul...

Sediul guvernului este atacat de bandiţi şi huligani. Aşa sunt numiţi în buletinele de ştiri. Sunt răniţi mulţi militari din pază. Sunt scandate lozinci tendenţioase ca: „singura soluţie înc-o revoluţie”. Printre altele manifestanţii cer desfiinţarea completă a Securităţii. Lucru care va fi foarte greu de realizat, ciudat este că toată lumea se împiedică de această instituţie. Televiziunea transmite evenimentele şi vedem urmele demenţei, imagini de coşmar... Sunt fapte ale unor grupuri marginale, mânuite din umbră de forţe oculte. O să aflăm desigur de cine, dar când nu ştii cine sunt, le zici oculte...

Unde sunt teroriştii?

Problemele deosebite care frământă ţara ne apasă şi pe noi toţi. Una este la modă: cine a tras şi a făcut atâtea victime, unde sunt teroriştii şi de ce nu sunt arestaţi securiştii? În Severin a mai apărut un partid: Monarhist Democratic. Din programul lor: ţara noastră ar urma să se numească Regatul Daco-Roman. Au şi o secţie pentru tineret: Decebalo-Traianistă. Dar Decebalii noştrii de la Liceul Traian sunt mai mult cu gândul la fete decât la politică, aşa că problema este uşor trecută cu vederea. În comandament circulă o hartă a României Mari, ediţie 1918, an în care eram vecini cu Cehoslovacia şi Polonia, iar judeţele Dristor şi Caliacra erau ale noastre nu ale Bulgariei. Judeţul Mehedinţi era mai întins ca suprafaţă, cu graniţa de nord-est dincolo de râul Motru şi graniţa de vest până la Mehadia. Dar astea au fost odată. Poate că totuşi vom mai fi România Mare, chiar se zice că în proaspătul Comitet al Apărării Naţionale înfiinţat la 22 Decembrie 1989, problema ar fi fost pusă. Preşedintele Iliescu are şansa istorică de a-i reuni pe românii de pe ambele maluri ale Prutului. Numai că trenul nu trebuie pierdut...

19 Februarie 1990

Dreptul războiului devine din ce în ce mai complex şi, culmea, este din ce în  ce mai puţin credibil în forţele armate... Totodată se afirmă că războiul este mama ştiinţei... Poate apărea ca exagerată această afirmaţie, dar cum realizările de vârf ale ştiinţei se regăsesc ca prioritate în fenomenul militar, atunci problema este credibilă. Raportul ştiinţă – luptător pe de o parte, război de pe altă parte este un raport din ce în ce mai dificil de discutat şi apreciat.

Se confirmă renunţarea de către Marele Stat Major la desfiinţarea Comandamentului Teritorial şi a altor elemente de structură ale armatei. Era şi cazul pentru asemenea vremuri. 5.000 de mineri din Valea Jiului sosesc prompt, direct din şut să apere ceea ce armata şi poliţia nu au făcut – Guvernul. Urmăresc dezbaterea în CPUN a atacului de aseară, probele arătate, îndeosebi de televiziunea militară, probe zdrobitoare. Unul din cei chestionaţi a spus că a primit bani de la un membru al PNŢ. Sunt prezentate răngi, ţevi, planetare auto şi alte obiecte care au fost folosite pentru forţarea intrărilor în palat şi în sediul Ministerului de Externe. În dezbaterile CPUN cu delegaţia minerilor reprezentanţii partidelor istorice nu reuşesc decât replici palide. Gelu Voican îl copleşeşte cu probe pe secretarul general al PNŢ – Lupu, care la rândul său prezintă argumente. Ne pare rău că militarii din subunităţile aflate în paza Palatului nu au ripostat şi s-au lăsat molestaţi. E chiar jenant că nu au reacţionat. La apelurile făcute de vicepreşedintele Gelu Voican, Armata trimite ajutoare şi izolează Palatul. Poliţia arestează 70 dintre cei care au înfruntat-o în zonă. În Severin o problemă la ordinea zilei – ca de altfel în toată ţara; încotro ne îndreptăm? Informaţiile din surse diferite prezintă fosta securitate ca fiind în continuare bine organizată (!!!) şi primind salariul în continuare. Comparativ, starea noastră de pregătire nu este suficientă.

Va urma


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-15

TAGURI: episodul 37, jurnal imediat, gelu tudoroniu, ofier, mineri, valea jiului, guvernul
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...