2018-10-19 01:24


Episodul 39. JURNAL IMEDIAT de Gelu Tudoroniu, ofiţer al Armatei. Revoluţiile nu suferă comparaţii

 |  21:01
Episodul 39. JURNAL IMEDIAT de Gelu Tudoroniu, ofiţer al Armatei. Revoluţiile nu suferă comparaţii

25 Februarie 1990. La două luni de la Revoluţie sunt judecaţi numai 15 terorişti din cei 1873 suspecţi arestaţi. Impregnaţi cu chimicale e posibil ca toţi sau cei mai mulţi să se evapore. Se pluteşte mai departe în ignoranţă, în timp ce camarazii cu gloanţe în frunte au trecut în legendă. Deşi în Severin, în urma acţiunilor de preluare a puterii, nu au fost morţi, mai pot exista cetăţeni incapabili de o minimă înţelegere a faptelor. Comparativ, în alte oraşe din ţară au fost asemenea lupte şi s-a murit aiurea. Revoluţiile nu suferă însă comparaţii...

Quelque difficiles qu’aient les moments, vor fi uitate. Libertatea este o trebuinţă umană. La prima vedere ea nu are margini nu poate nicidecum fi îngrădită. Nu este chiar aşa. Libertatea trebuie să fie îngrădită de responsabilitate, mai ales în cadrul unor structuri deosebite ale societăţii. Ce te faci când odată cu Libertatea, Revoluţia nu aduce zbaterea pentru ieşirea din propria noastră neputinţă de rupere cu trecutul! Trebuie să recunoaştem că este dificil să eliberezi proştii din lanţurile pe care le venerează. Eterogenitatea societăţii face însă ca o parte a ei să nu uite niciodată lozinca aceia  magică din Decembrie: „Libertate te iubim – Ori învingem ori murim”! 

26 Februarie 1990

Cea mai teribilă imaginaţie o ai când asculţi un basm, iar când acesta se termină răsufli uşurat fiindcă binele a învins. Trezindu-ne la realitate (despre care Blaga spunea că este ruina unui basm), constatăm că lucrurile stau cu totul altfel, că între bine şi rău nu este o diferenţă, că nimic nu este bun şi nimic nu este rău. De fapt gândirea noastră crează fericirea sau nenorocirea.

Deşi este o zi planificată pentru depunerea jurământului militar, această activitate nu se mai desfăşoară. Lucrăm deci câteva sinteze de mobilizare pentru Marele Stat Major. Colonelul Arădăvoaice se străduieşte să termine o carte. Sunt curios să ştiu despre ce e vorba, dar nu se cuvine să mă bag. Probabil o carte de psihologie. De la Timişoara colonelul Mirescu îmi telefonează că împreună cu Ticuşanii îi fac o „bucurie” generalului Brădiceanu – cu alte cuvinte îi fac o reclamaţie, căci motive au, slavă Domnului. Îi recomand să nu se preteze la lucruri ieftine.

Procesul celor patru foşti ofiţeri din Direcţia a V-a de securitate, garda de corp a lui Ceauşescu, devine palpitant. A dispărut unul dintre „actori” – căpitanul Marin Tudor. Respectivii ofiţeri sunt acuzaţi pur şi simplu că au făcut parte din garda de corp a cuplului Ceauşescu. Pentru ei asta era misiunea, pentru noi neştiutorii în altfel de probleme sentimentul este că trebuie să plătească şi ei ceva, cumva, pentru că doar au trăit lângă cel mai „iubit fiu” dintre pământeni. Dar numai ei ştiu cum au trăit, noi doar ne imaginăm.

„Se poate călători liber în străinătate în interes personal, de către cadrele militare (Decretul – lege nr. 10/08.01.1990)”. Ştirea reprodusă de ziarul Armata Poporului din 21.02.1990 precizează că este necesară o aprobare ierarhică şi două adeverinţe. Să vedem cine din unitatea noastră încearcă să facă primul pasul peste graniţă? Cine va fi militarul curajos să solicite aprobare pentru ieşirea „afară” în mod legal? 

27 Februarie 1990

„Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept. Pe ticălos îl poţi cunoaşte şi într-o singură zi” spune Sofocle. Revoluţionarii pot fi asemuiţi. Ei sunt cetăţenii care au riscat totul pentru libertate şi democraţie. Numai că revoluţionarii adevăraţi sunt puţini. 

Dimineaţă ploioasă, zi înorată, aşteptare încordată, stagnare în lucrări.

Primesc spre schimbare noi parole pentru alarma de luptă. La graniţă situaţia se schimbă total. Nu mai fug ai noştrii la sârbi sau la unguri... Acum fug ruşii în vest, făcând tranzit ilegal prin România. Informaţiile care ne parvin spun că din cei prinşi în zona Oradea, majoritatea sunt intelectuali, cu pregătire superioară. Proliferează atacul magazinelor în timpul nopţii atât în oraş cât şi la sate. Poliţiştii lipsesc cu desăvârşire. Indiferenţa sau poate frica lor este dezarmantă. Poate or să apară odată, că doar ghioceii au apărut... Din Bucureşti soseşte pe neaşteptate o veche cunoştinţă, colonelul în rezervă Petrescu. Stăm la poveşti în camera rece de la căminul garnizoană la o ţuică fiartă pe care o aduc în termos.

„Dom’ne l-am avut elev pe Ceauşescu la Academie prin ’52. Îl făcuseră general – maior şi noi trebuia să-l învăţăm militărie. Era în aceeaşi clasă cu Teclu, cu Sălăjan, cu Diaconu de la Marină. Şi vorbea rău dom’ne, era bâlbâit, nu le avea cu armata, de unde... Era să o’ncalţ, am ajuns să fiu dat pe mâna consilierului rus al Academiei – generalul Borisov. Ştii, la o aplicaţie mare, la Cincu, trebuia să vorbească codificat la staţia radio, da’ce să vorbească codificat că el nu ştia nici aşa să le zică. Şi m-a pus dracu să-i fac observaţie şi s-a simţit jignit şi m-a raportat consilierului rus... Rău e dom’ne să nu ştii meserie.”

Până la miezul nopţii citesc şi aflu de cele 4.574 văduve rămase după luptele purtate de celebrul Batalion de sacrificiu, de faptele soldatului Mircea, caporalului Stan Chercheliţă, sublocotenentului Quintus răniţi pe Valea Tariţei, de faptul că soldatul român e făcut să lupte sub drapelul ţării şi numai moartea îl poate opri să nu-şi îndeplinească misiunea.

28 Februarie 1990

Ceea ce se trăieşte, ceea ce se petrece jur – împrejur este istorie căci o receptăm şi o înregistrăm descotorosindu-ne de ceea ce a fost. Entuziasmul evenimentelor rămâne singurul lucru care ne rămâne între vechi şi nou, între trecut şi prezent. Şi asta te trimite la ideea că viaţa este ca o moară. Macină şi cerne şi tot cerne... de rămân tot mai puţini soldaţi, tot mai puţini revoluţionari, tot mai puţin entuziasm...  

Colonelul Arădăvoaice îmi spune că doreşte să meargă la conferinţa pe ţară a reprezentanţilor delegaţi din toate unităţile militare, acţiune organizată de Marele Stat Major. Interesant cât de reprezentativ poate fi pentru noi. De la Slatina se înapoiază Cionoiu şi Nicolovici, care au anchetat aspectele deosebite de indisciplină manifestată în Secţia Gărzi Naţionale din Cdm.M.J. Olt. Cu ei vine şi maiorul Petruş care îşi exprimă nemulţumirea pentru faptul că nu a fost numit el comandant al acestui comandament. La nivelul Armatei funcţionează deja un Comitet de acţiune pentru democratizarea armatei. Componenţa comitetului (C.A.D.A.) apare ca eterogenă din toate punctele de vedere.

Lucrez la Service-ul de pe calea Timişoarei câteva ore la „Samanta” care are bătăi la trenul din faţă. Înghesuială mare acolo! Trebuie să o segmentez (are de abia 50.000 km), dar cuzineţii au atins pe piaţa neagră 2.000 lei.

 În sfârşit primesc de la CAR împrumutul de 10 000 lei.

Începe campionatul mondial de handbal masculin. Batem Coreea de Sud cu 26-24. Greu! Oltenii noştri de la Ştiinţa (U) Craiova se califică în extremis (5:4) în sferturile cupei la fotbal în faţa Strungului Arad. În sport ca şi în viaţă cei mai buni înving. Asta sună a lozincă, dar uneori este mobilizatoare. 

01 Martie 1990

„Generos este cel care oferă”. Expresia semnată – Aristotel, trebuie să suporte unele întrebări precum: de ce, unde, pentru ce? Bine, te întrebi, atunci de ce căsnicia este sfârşitul iubirii? Filosofiile aceste complică viaţa şi eu unul le-aş face uitate. Cu atât mai mult cu cât adevărul ca şi neadevărul ţin de conjunctură.

Turneul colonelului Arădăvoaice prin unităţile noastre începe la Cdm.M.J. Dolj, unde căpitanul Vasilescu îl atacă direct, fără ocolişuri, şi continuă la Cdm.M.J. Gorj, unde sunt câteva probleme delicate, legate de noua organizare. Curierii care ne aduc o parte din corespondenţa din teritoriu ne mai lasă la o cafea şi câte o informaţie. Astfel aflăm că în timpul revoluţiei locotenent colonelul (atunci maior şi comandant al Regimentului Artilerie) Lepădat a ascuns pur şi simplu pe fostul prim secretar al judeţului Olt – Carp, în incinta unităţii pe care o comanda, chestiune care confirmă raportul maiorului Petruş, iar domnul general Roşu se pare că a procedat la fel cu fostul prim secretar al judeţului Dolj – Ion Traian Ştefănescu. Nici nu ştii ce să mai crezi şi cum să apreciezi asemenea aspecte: acte umanitare, acte de prudenţă inteligente, interesate, întâmplătoare, ordonate de cineva...

Situaţia actualului ministru al apărării se înrăutăţeşte. Nu o să reziste mult în funcţie, deşi este un tip cu vederi şi relaţii largi. Printr-un ordin suntem încunoştiinţaţi că începând cu 1 martie 1990 în fiecare lună (probabil până în luna septembrie) vom avea două sâmbete libere. Comentariile sunt de prisos şi totuşi unii se bucură că în sfârşit va exista un timp pentru rezolvarea problemelor personale, familiale, iar alţii se întreabă cum vom putea rezolva multitudinea sarcinilor şi misiunilor dacă se reduce timpul oficial de lucru. Cred că prin o mai bună organizare a acestuia.

Oricum până la sfârşitul programului planificarea pe martie e gata.

Pentru aprecierea contribuţiei întregului personal al unităţii la îndeplinirea misiunilor pe timpul revoluţiei se numeşte o comisie compusă din: - Preşedinte – Colonelul Nicolau Guţă; - Membrii  -  Colonelul Simionescu Florin, Lt. col. Tudoroniu, Căpitan Prica Marian, Plutonier major Colţa Nicolae. Problema asta, repetată obsesiv, o face neproductivă. Poliţia este în căutare de cadre. Fostul mare şi tare Gheorghe Dincă apreciază într-un interviu că Elena Ceauşescu era cu adevărat „geniu al răului, un demon”. Mai zice că asculta şi el pe furiş postul de radio „Europa Liberă”. Chestie care mă face să zâmbesc.

Prima zi de martie are un cer variabil, temperatura este în creştere, o jovialitate tinerească cuprinde străzile, dar patimile continuă să se manifeste inclusiv în demonsraţia ţiganilor din Mehedinţi care se desfăşoară în centrul oraşului. În urma unui zvon – cum că ar veni minerii să-i bată, ţiganii, veniţi în marea majoritate cu autoturisme, o şterg către Strehaia.

(VA URMA)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-12

TAGURI: episodul 39, jurnal imediat, gelu tudoroniu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...