2019-01-20 01:48


Episodul 5. JURNAL IMEDIAT de Gelu Tudoroniu. Se ordonă „Faceţi ordine! Să ne apucăm de treabă”

 |  21:01
Episodul 5. JURNAL IMEDIAT de Gelu Tudoroniu. Se ordonă „Faceţi ordine! Să ne apucăm de treabă”

Ora 12.30. Pe alee se află încolonate două ARO 243 (A-1858 şi A-) şi autobuzul Statului Major (A-57264). Ne îmbarcăm rapid în maşini, cu armamentul uşor (numai pistoale mitralieră şi pistoale). Mica coloană rulează cu viteză mică la intervale de 100 metri între maşini. Serpentina Roşiori, Bulevardul Republicii, 6 Martie şi frânăm.

Ora 12.45. Suntem în faţa Consiliului Judeţean, înconjuraţi de o mare de oameni. Vacarm, flăcări şi fum. Fotografiez rapid. Ofiţerii din prima maşină au dispărut. Oameni pe acoperişuri, în balcoane, pe străzi în jurul nostru. Tineri, mulţi tineri, paradoxal, şi femei. Lângă mine locotenentul Fulga Gigi îşi aranjează pistolul mitralieră. Îl simt pe locotenent hotărât, decis şi ferm. Nea Vasile, şoferul, mă întreabă:

- Ce fac, deschid uşile?

Parcă nu aud întreabarea. Lozinci severe răzbat în interiorul autobuzului: „Jos comunismul”, „Libertate”, „Pâine, căldură”. Sute de mâini se sprijină pe maşina noastră. Fie ce-o fi!

- Deschide!

Cobor primul, locotenentul şi soldaţii în expectativă, la o secundă de acţiune. Sunt apucat de mâini, de picioare şi ridicat în aer. Ca atunci în 1979, când, cu echipă de fotbal a regimentului din Vânju Mare, câştigam campionatul şi mergeam la baraj pentru Divizia C. Deasupra - cerul plumburiu. Plutesc. „Fără violenţă. Armata e cu noi, armata e cu noi. Armata e... noi, armata...” şi ajung cu picioarele pe pământ. Din reflex îmi pipăi tocul pistolului. Arma e la locul ei.

- După mine...!

Pătrundem în valurile agitate.

„Soldaţi nu vă fie frică, Ceauşescu pică!”, „Ceauşescu judecat pentru sângele vărsat!”

Ajungem la intrarea din corpul A. Lume peste tot, geamuri sparte, ţipete... Grupul în kaki se adună pe holul de la etajul unu destul de greu. Fiecare soldat e întrebat ceva. O pancartă sprijinită de peretele sălii de şedinţă „Timişoara nu uita, Drobeta-i de partea ta!”.

Emoţie, entuziasm, harababură. Nici un miliţian. Forfotă, clocot, strigăte. „Jos Miliţia”, „Jos Securitatea”. „Libertate”. Euforie, nerăbdare, bucurie. Şi totuşi tensiune.

Pe intrarea B pătrunde în forţă un grup de civili între care recunosc pe procurorul Albu, pe Gurbina, procurorul Drăghici, profesorul Guţulescu şi Domulete, funcţionar la Consiliul Popular Judeţean. Deschid uşa sălii mici de şedinţe. Prin ferestrele mari văd flăcările unui rug imens ce se ridică până la etajul doi. În balcon, un alt grup poartă dialog cu cei din stradă. Îmi arunc privirea în piaţă. Un tip brunet, îmbrăcat sărăcăcios, la vreo 55 de ani mă strigă:

- Hei, dom'ne, eu sunt şofer cu Dorică la Î.J.T.L. Uită-te'n coa'! Mă uit, vede că l-am reperat...

Intrăm în biroul primului secretar al Comitetului Judeţean al PCR. Intru după ce pun o santinelă cu consemn la uşa secretariatului şi una la cea dinspre sala mică de şedinţe.

Primul secretar, Busui, stă pe un scaun în colţul biroului, resemnat, pierdut, încearcă parcă nişte scuze. Încă nu avem timp de el în următoarele minute. O fată şi doi băieţi de 20-22 ani se prezintă că fiind studenţi la Timişoara. Încă nu sesizez că este ultimul act al unui irezistibil proces revoluţionar. Nu mă întreb de ce noi, o parte din Armata română, suntem alături de mulţimea asta care calcă în picioare tablourile fuhrerului român. Mă mişc în modul cel mai firesc. Şi eu, şi toţi ceilalţi militari.

După cinci minute apare şi col. Brădiceanu, parcă nedumerit de situaţie, de ceea ce se întâmplă, de nefirescul momentului. „Vezi - îmi spune - cine nu vrea să rămână trimite-i la unitate”.

Stupefiat, mai că vreau să-l întreb dacă ceea ce vom face înseamnă cumva voluntariat.

- Faceţi ordine! Să ne apucăm de treabă.

Ora 13.00 În faţă sediului Comitetului Judeţean de partid, grupul de manifestanţi creşte rapid, cei veniţi forţează iniţial intrarea principală, sparg unul din geamurile mari, dar renunţă şi reuşesc să intre pe scara B, fără a întâmpina rezistenţă. Portarul Vasile Osiac îi roagă să nu producă stricăciuni, între timp miliţianul din post urcă în mare vitează la etajul 7, unde se dezbracă de uniformă. Revoluţionarul Ruset conduce un grup de circa 20 de oameni spre subsolul clădirii de unde sunt scoase tot felul de materiale folosite la sărbătorile festive ale partidului.

În piaţa centrală mulţimea este tot mai numeroasă cu fiecare minut. Flăcările prefac în scrum materialele de propagandă. De la etajele trei şi patru focul este alimentat cu sute de volume.

Balconul Palatului Administrativ este plin de revoluţionari. Emoţia, dăruirea şi încrederea în Revoluţie răzbat din cuvintele fiecăruia. Peste 10.000 de oameni sunt la unison cu reprezentanţii care le vorbesc. Iau microfonul şi preţ de câteva zeci de secunde îi asigur că noi, Armata, suntem cu poporul.

În Crihala prinde contur un detaşament puternic de sprijin. Muncitorii îşi părăsesc întreprinderile şi se îndreaptă spre centrul oraşului. Situaţia se precipită.

Ora 16.45 Apare primul pachet de banderole tricolore bine călcate şi împachetate câte zece, aduse de un necunoscut! Un tânăr care spune că este orşovean, muncitor la Combinatul Chimic, păzeşte biroul primarului Viziru. Tânărul pretinde că face parte dintr-un grup timişorean organizat şi pregătit pentru răsturnarea regimului şi că Revoluţia ar fi trebuit să înceapă pe 24 decembrie, nu azi.

Securitatea aşteaptă ordine, un singur ofiţer lipseşte din efective fiind trimis la Timişoara. Aşa ni se spune - Miliţia s-a evaporat, iar Armata staţionează în cazărmi de câteva luni pregătită să lupte cu un inamic, deocamdată ţinut secret. Se vorbeşte totuşi de vecinii unguri.

Ora 17.00 Terminăm cu evacuarea unor elemente turbulente şi organizăm paza obiectivului. Colonelul Manole, şeful Miliţiei, este adus, escortat de câţiva tineri revoluţionari, în biroul primului secretar. Colonelul Brădiceanu îi cere să coopereze fără rezerve, iar eu îi detaliez acţiunile în care vom implica Miliţia.

În stradă se cântă „Ole - Ole Ceauşescu nu mai e” şi „Noi de aicea nu plecăm, nu plecăm acasă”. Manifestanţii parcă se trezesc dintr-un coşmar. Atmosfera începe să fie extraordinară, inimile bat în acelaşi ritm. Tensiunea se descarcă în distrugerile ce urmează: tablouri, literatură ceuşistă, însemne ale regimului totalitar. În municipiu atmosfera devine tensionată, temperatura evenimentelor creşte. Vacarmul este amplificat de staţiile „plantate” de Adi Mitroi. Studenţii severineni, deja în temă cu revolta Timişoarei, se implică sprijinind fără frică acţiunile ce prind contur în piaţa centrală.

În judeţ oamenii aşteaptă Sărbătorile de iarnă. Vor fi însă nişte sărbători neobişnuite, pe alocuri în ţară, însângerate. Entuziasmul manifestanţilor se transformă în interiorul clădirii în dezordine. Încercăm să ordonăm acţiunile ce ni se par mai importante.

Ora 17,35 Se constituie un Comitet Provizoriu de acţiune. Miricela Pârvulescu, o fată plăcută, vioaie, stenografiază prima şedinţă a acestui comitet.

ROMÂNIA

Comitetul Provizoriu al Revoluţiei

Turnu Severin

22 Decembrie 1989; 18.00

PROCES VERBAL - încheiat cu ocazia desfăşurării şedinţei de lucru a Comitetului Provizoriu al Revoluţiei.

Participanţi: Civili şi militari de diverse categorii şi profesii

Ordinea de azi: Măsuri urgente pentru menţinerea unei stări cât mai normale în municipiu şi judeţ. Guţulescu (profesor) propune următoarele:

Până duminică, 24 decembrie 1989, orele 12.00 să nu se distribuie băuturi alcoolice; se vor menţine cartelele de pâine; benzina se va menţine la fel, să nu mai existe interdicţii la circulaţie, preţurile să rămână aceleaşi; în cazul în care apar disensiuni între unităţile economice şi cetăţeni să se anunţe imediat la Comitetul Provizoriu; pentru mâine la ora 18.00 în toate întreprinderile vor avea loc adunări generale ale oamenilor muncii, se va citi aici un document ce ne va parveni de la Bucureşti, noi am elaborat unul pentru linişte, securitate, pentru îndeplinirea sarcinilor de plan şi pentru alegeri libere. Acestea se vor ţine sub conducerea preşedintelui de sindicat sau a directorului întreprinderii. Să se facă control la porţile instituţiilor, să fie dublată paza, pentru eliminarea sabotorilor pentru obiectivele economice. Să fie doi portari şi ofiţeri de serviciu. Le dă cuvântul specialiştilor.

Ileanu Gheorghe:

Să dăm voie să vorbească şi să ia cuvântul cetăţeanul Geană Ioan, care a fost cooptat în comitetul nostru provizoriu şi este alături de noi, pentru a nu se întâmpla probleme deosebite în oraşul nostru, în România.

Geană Ioan (fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean):

Să se ia toate măsurile în unităţi pentru desfăşurarea în condiţii normale a activităţii. Atenţie mare pentru asigurarea alimentelor, a apei potabile, a securităţii captărilor de apă, a puţurilor, pentru punctele termice, a transportului în comun, a aprovizionării oraşului. Pentru a preîntâmpina problemele la distribuirea pâinii, asigurăm un plus de 20%. Programul (la centrele de pâine) va începe la ora 06.00. Privind transportul în comun, ITA va asigura transportul în cele mai bune condiţii. Î.R.E. va asigura energie fără întrerupere. De la Piteşti a plecat un vagon cu păcurină şi ajunge aici până la 23.12. ora 24.00. Noi suntem la dispoziţia oamenilor pentru problemele care se ridică. Orice dereglare a acestor lucruri nu poate decât să ne coste. Avem toate condiţiile pentru derularea activităţii în bune condiţiuni. La unităţile industriale, vă rog, să menţinem gradul de profesionalism pentru a arăta că suntem alături de populaţie.

Ileanu Gheorghe:

Vă rog, la ora actuală cunoaştem foarte bine situaţia economică, situaţia aprovizionării municipiului. Noi, cetăţenii din Comitetul de organizare, cunoaştem foarte bine unde trebuie să dăm căldură, unde trebuie să facem aprovizionare.

(Va urmă)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-26

TAGURI: decembrie, 89, revolutie, gelu, tudoroniu, severin, tudor, ratoi, militar, ofiter, arhive, mehedinti, garnizoana, timisoara, macri, general, mihalcea, revolutie, mihalache, bosoanca, dascalescu, ceausescu, bradiceanu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...