2017-01-23 04:42


EUobserver: Poziţia lui Băsescu privind Libia l-a enervat pe Sarkozy

 |  18:32
EUobserver: Poziţia lui Băsescu privind Libia l-a enervat pe Sarkozy

România s-a declarat şi împotriva recunoaşterii Consiliului Naţional deTranziţie constituit la Bengazi. Franţa, în schimb, s-a grăbit să-i recunoascălegitimitatea. Poziţia preşedintelui român l-ar fi enervat pe Sarkozy, scrieEUobserver, care reaminteşte că şi Bulgaria are aceeaşi poziţie ca ţaranoastră, iar cele două state sunt supărate din cauza opoziţiei Franţei de a sealătura la spaţiul Schengen, transmite Realitatea.net.

Poziţiapreşedintelui Traian Băsescu la summitul european de vineri, consacratsituaţiei din Libia, ar fi determinat o ieşire nervoasă din parteapreşedintelui francez, Nicolas Sarkozy,ceea ce a făcut-o pe cancelarul germanAngela Merkel să intervină şi să facă un apel la calm, relatează EUobserver.

Germania şiFranţa s-au situat pe poziţii divergente la summitul de vineri în privinţamodului în care blocul european ar trebui să reacţioneze la criza din Libia. Înaceastă polemică, România pare să se fi raliat poziţiei germane. "Î", a spus preşedintele Traian Băsescu,la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European. România s-a declarat şi împotrivarecunoaşterii Consiliului Naţional de Tranziţie constituit la Bengazi. Franţa,în schimb, s-a grăbit să-i recunoască legitimitatea. "Amconsiderat că rangul maxim pe care îl poate avea acest consiliu este deinterlocutor", a spus preşedintele Traian Băsescu. El s-a întrebat cât decredibilă poate fi această structură atâta vreme cât în fruntea acestuiconsiliu se află ministrul justiţiei al lui Gaddafi.

Întrebatdacă România este pregătită să primească refugiaţi din nordul Africii,preşedintele Băsescu a răzpuns zâmbind: "Este o problemă a statelor dinSpaţiul Schengen".

Opoziţie similară a avut şi premierul bulgar, care, potrivit EUobserver şipresei bulgare, a fost deranjat de presiunile lui Nicolas Sarkozy de arecunoaşte consiliul rebelilor. Acest consiliu, a explicat Boiko Borisovfără a da nume, are printre membrii-cheie oameni care au fost implicaţi întorturarea infirmierelor bulgare.

Consiliuleste condus de fostul ministru al justiţiei din regimul lui Gaddafi, cel care avegheat asupra justiţiei libiene în perioada procesului infirmierelor bulgare. Cinci infirmierebulgare şi un medic palestinian au fost condamnaţi la moarte şi au fost ţinuţiîn detenţie opt ani în Libia sub pretinsa acuzaţie că ar fi infectat cu HIV sutede copii libieni.

"Le-amexplicat liderilor UE că reprezentanţii acestui consiliu din Benghazi suntoameni care au torturat cadrele medicale bulgare timp de opt ani şi aceastane-a costat aproape 60 de milioane de dolari", le-a spus Borisovjurnaliştilor la încheierea summitului de vineri.

Lunatrecută, fostul ministru al justiţiei, Mustafa Abudel-Jalil, care acum conduceConsiliul Naţional libian, mişcarea sub care s-au grupat rebelii, a declarat căMuammar Gaddafi este responsabil pentru infectarea cu HIV a celor aproape 400de copii, şi nu cadrele medicale bulgare.

Pe de altăparte, Boiko Borisov a făcut o paralelă cu situaţia din Libia şi cădereacomunismului în propria sa ţară. "Vă aduceţi aminte ce s-a întâmplat în1998-1999, cine a luat puterea în Bulgaria? Oamenii din conducerea PartiduluiComunist, a Ministerului de Externe şi armatei", a spus el.

AtâtRomânia, cât şi Bulgaria sunt supărate din cauza opoziţiei Franţei de a sealătura spaţiului Schengen, reaminteşte EUobserver. Relaţiile reci dintrepreşedintele român şi cel francez sunt de notorietate. Î

Pe de altăparte, tensiunile dintre Franţa şi Bulgaria în legătură cu subiectulinfirmierelor bulgare nu sunt noi, adaugă publicaţia. În 2007, fosta primădoamnă a Franţei, Cecilia Sarkozy, a mers în Libia pentru a negocia eliberareacelor şase cadre medicale, în ceea ce s-a considerat a fi o lovitură de imaginepentru Nicolas Sarkozy, pe atunci proaspăt instalat la Elysee. UE şiautorităţile bulgare duceau deja de săptămâni întregi negocieri cu Tripoli, pecare le administrau foarte atent. Bulgaria a trebuit să renunţe la 60 demilioane de dolari din datoria Libiei către Sofia pentru a obţine eliberareainfirmierelor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GHERGU
15 Mar 2011

cred ca Franta are oarece interese in zona. Imi aduc aminte ca despre revolutia din Iran care l-a detronat pe sahul Pahlavi Ariamer , un proamerican notoriu, a avut ceva sprijin francez. Deeeh....petrolul.... !!!!?? Personal am unele retineri in legatura cu supararea provocata de infirmierele respective. poate fi un argument in plus....

Adauga un comentariu

Random image