2018-12-13 20:01


Eurodeputatul PNL Ramona Mănescu: România are o imagine foarte proastă la Bruxelles

 |  21:00
Eurodeputatul PNL Ramona Mănescu: România are o imagine foarte proastă la Bruxelles

Europarlamentarul PNL Ramona Nicole Mănescu ne-a vorbit în exclusivitate despre cum este văzută România de la Bruxelles, cât de greșit este guvernată și la ce se poate aștepta țara noastră în viitor. Pentru că este cetățean al sectorului 6, demnitarul i-a făcut o scurtă radiografie și ne-a spus cam ce îi lipsește.

1. Cum se vede România de la Bruxelles?

De la Bruxelles, România pare o țarăneguvernată care generează îngrijorare în rândul autorităţilor europene. Una dintre cele mai mari probleme, amintitămereu de oficialii de la Bruxelles, se referă la rataextrem de scăzută a absorbției fondurilor europene. România a devenit rușinea UE la acest capitol, având cea mai mică ratăde absorbție din Europa: 6,56% la sfârșitul lunii martie 2012, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene. În plus, vestea proastăeste cădacă Guvernul nu va lua măsurile solicitate de Comisia Europeană, România va pierde 1,2 miliarde de euro, la finalul acestui an şi 5,2 miliarde de euro, la sfârșitul anului viitor.

Pentru cei mai mulți oficiali europeni este evident că ţaranoastră nu are o strategie europeană coerentă şi nici conducători capabili să pună în aplicare, la nivel național, deciziile care se iau la Bruxelles. Trist este că românii sunt cei care suferă din această cauză şi nu se pot bucura de beneficiile pe care le aduce statutul de membru UE.

2. Cum priviți/cum comentați situația actuală tensionatădin PNL, prin prisma recentului eveniment care l-a avut ca protagonist pe Andrei Chiliman? Credeți  că va afecta organizația PNL București în privința apropiatelor alegeri locale?

În primul rând, aş dori să precizez că nu putem vorbi despre organizația PNL București. Potrivit statutului Partidului Naţional Liberal, în Capitală sunt șase filiale, asimilate filialelor județene, care au autonomie. Există însă o structură denumită Comitetul de Coordonare al Municipiului București care are atribuții, în special, în perioada de campanie electorală atunci când este nevoie de organizare coerentă şi clară a acțiunilor de la nivelul Capitalei.

În ceea ce privește demisia domnului Andrei Chiliman din BPC, consider că este un gest normal în condițiile în care domnia sa a fost ales membru al acestui for de conducere al PNL, în echipa domnului președinte Crin Antonescu.

3. Ce planuri de viitor aveți pe plan politic? Veți mai candida pentru încă un mandat de europarlamentar?

Vorbind de viitor, în opinia mea, în orice meserie, continuitatea ar trebui să fie un aspect deosebit de important. În ceea ce mă privește, de-a lungul carierei mele, am căutat să mă ghidez după acest principiu, deoarece cred că acumulând experiență, într-un anumit domeniu care te reprezintă, devii un foarte bun profesionist şi la un om politic asta face diferența.

Îmi doresc să obțin un nou mandat de europarlamentar pentru că, de când sunt în PNL, mă ocup de domeniul relațiilor internaționale şi am acumulat experiența în acest sens. Îmi doresc să continui munca la Parlamentul European, fiindcă activitatea mea se concentrează pe trei domenii, foarte problematice pentru România: politica regională, ocuparea forței de muncă şi educație, iar în opinia mea, este extrem de importantă o mai bună reglementare a legislației în domeniu la nivel european şi apoi transpunerea acesteia la nivel național.

Parlamentul European reprezintă inima Europei, acolo este locul unde trebuie promovate interesele noastre, ale tuturor romanilor, iar ceea ce fac în Legislativul European îmi place foarte mult.

4. Ce a făcut europarlamentarul Ramona Mănescu pentru România? Ce vrea să facă în continuare?

Munca pe care o desfășor, la Bruxelles sau Strasbourg, a adus şi aduce beneficii în special în trei domenii de activitate: dezvoltare regională, ocuparea forței de muncă şi educație.

În ceea ce privește primul domeniu,am susținut, în Parlamentul European, în calitate de coordonator al liberalilor în Comisia REGI, mai multe proiecte care să vină în sprijinul României pentru îmbunătăţirea ratei de absorbție a fondurilor. Printre acestea aş dori să amintesc raportul, pe care l-am inițiat, în PE, ("Bună guvernanță în materie de politică regională a Uniunii Europene: procedurile de asistență şi control ale Comisiei Europene") şi care a fost votat în unanimitate de Comisia REGI a PE. Documentul prevede măsuri clare de eficientizare a modului de gestionare şi accesare a fondurilor UE. În plus, am votat un raport foarte important care prevede reducerea costurilor de cofinanțare de la 15 la 5% pentru șase state membre cele mai afectate de criză, printre care şi România. Noi, la nivel european, am înţeles nevoia unei astfel de măsuri  însă, din păcate, Executivul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a decis să aloce acești bani pe criterii exclusiv politice, pentru clientela PDL. De aceea, cred că ne putem aștepta să vedem cum se vor construi, în continuare, săli de sport în sate şi comune care nu beneficiază nici măcar de apă potabilă sau energie electrică. Eu cred că Guvernul României ar fi trebuit să exploateze altfel această oportunitate oferită de statutul de ţară membră a UE, aceea de a utiliza banii europeni, în beneficiul oamenilor, pentru proiecte de investiții, de dezvoltare, de reconversie profesională şi nu pentru campania electorală a PDL.

În ceea ce privește activitatea mea în perioada următoare, mă concentrez atât pe negocierile privind noul pachet legislativ privind politica de coeziune pentru perioada 2014-2020, precum şi pe cele două rapoarte legislative privind achizițiile publice.

Referitor la cel de-al doilea domeniu de activitate, ocuparea forței de muncă şi afaceri sociale, pe care l-am preluat recent (în prima jumătate a mandatului am fost membru în Comisia pentru Culturăşi Educație) prioritățile mele se referă la: formarea profesională și libera circulație a lucrătorilor, la protecția acestora, precum şi la promovarea măsurilor de stimulare şi susținere a IMM-urilor.

5. Foarte mulți români nu știu nimic despre UE, despre avantajele sau dezavantajele calităţii de membru al UE pe care o are România, iar mulți sunt dezamăgiți sau sceptici în privința acestei calităţi. Ce le puteți spune?

Cred că mulți dintre cetățeni se așteaptă la soluții salvatoare din partea Uniunii Europene din moment ce Guvernul de la București nu este în stare să ia niște măsuri eficiente pentru îmbunătăţirea vieții românilor. Aceste soluții au fost deja adoptate de Comisia Europeană şi de Parlamentul European, problema este căfoarte mulți români nu sunt informați despre ele. Este trist faptul că, în ţaranoastră, dezbaterile pe teme europene sunt foarte puține.

Ca atare, pentru că de șapte ani, sub conducerea lui Traian Băsescu şi a PDL, cetățenii doar au auzit despre reforma statului şi relansare economică, fără însa ca aceste vorbe să fie puse în practică, au impresia că şi la nivelul UE s-a întâmplat la fel, ceea ce nu este adevărat.

Aş vrea să atrag atenția, în acest context, că eficienţa masurilor anticriză, decise la nivel european, depinde în mare măsurăde capacitatea şi disponibilitatea guvernului de a crea cadrul național necesar punerii în aplicare, cu succes, a acestora.

6. Riscă România să ajungă în situația Greciei?

Indicatorii economici şi financiari demonstreazăcă România nu este departe de situația Greciei. Norocul nostru, în acest moment, este că nu facem parte dintre statele care au adoptat moneda unică. După cum se știe, ţările din zona euro sunt supuse unor altfel de reguli şi proceduri şi de aceea nu putem folosi aceiași termeni de comparație între România şi Grecia.

Însă, aş vrea să atrag atenția că,de fiecare dată când Comisia Europeană a prezentat rapoarte şi apoi a luat măsuri de ajutorare pentru statele membre cele mai afectate de criză economică, România a fost mereu menționatăprintre acestea. La nivelul Parlamentului European sunt foarte bine cunoscute aceste soluții, problema este că nu știm ce s-a întâmplat cu acești bani, deoarece în realitate nu se poate observa nici o îmbunătăţire a vieții cetățenilor. Şi cred că, în acest context, este justificată acuzația care se aduce mereu Guvernului României şi anume lipsa de transparenţă în privința cheltuirii banilor publici.

7. Pot spera românii la un trai mai bun, ca şi cetățeni europeni, ținând cont de actuala criză economică?

Cred ca românii pot spera la un trai mai bun doar atunci când vor avea un alt guvern din care să nu facă parte PDL, UNPR şi UDMR. Cred că acești lideri, care conduc România de 7 ani, au demonstrat că sunt incapabili să guverneze în beneficiul cetățenilor şi, implicit,  să folosească la maximum avantajele pe care România le are ca membru al UE.

8. Locuiți în sectorul 6 (este un fel de a spune, ținând cont de demnitatea dumneavoastră), alături de viitorul candidat la funcția de primar. Spuneți-ne, în calitate de cetăţean, ce-i lipsește acestui sector?

Este vizibil că, după două mandate ale primarului PDL, lipsesc foarte multe în sectorul 6 şi aş vrea să amintesc aici că nu avem un spital în acest sector, dar nici grădinițe suficiente, nici locuri de joacă şi nici spaţii verzi.

De asemenea, este foarte important ca locuitorii sectorului 6 să beneficieze de siguranță pe stradă şi în şcoli. În plus, sunt de părere că viitorul primar va trebui să reorganizeze serviciile locale de asistenţă socială pentru a asigura protecția familiilor şi a persoanelor aflate în nevoie.

9. Cum ar trebui să voteze locuitorii sectorului 6? De ce trebuie să ţină ei cont?

Eu cred că fiecare alegător trebuie să ţină cont de propriul său interes atunci când decide persoana căruia îi acordă un vot important, pentru a deveni primar în sectorul 6. În opinia mea, oamenii ar trebui să aibă în vedere faptul că deși este posibil să primească, în pragul alegerilor, 100 de lei pentru a vota cu un anumit partid sau candidat, ei ar trebui să compare această sumă cu cea pe care o vor pierde în patru ani de mandat al acelui partid sau candidat.

De aceea, îi încurajez pe cetățeni să îl voteze pe cel în care au încredere că îi va reprezenta cel mai bine.

10. La final, pentru cititorii care vor să știe unele lucruri şi despre omul Ramona Mănescu, spuneți ceva despre el.

În afara vieții politice, pentru mine, familia este cea mai importantă. De aceea încerc să păstrez un echilibru între viața personală și cariera. Sunt norocoasă pentru că am un soțcare este alături de mine și mă sprijină în toate proiectele, doi copii minunați și, ca într-o adevărată familie românească, ne putem bucura și de bunicii care ne sunt aproape. Acasă este locul unde îmi găsesc echilibrul. Experiența de a fi mamă este minunată, iar copiii îmi dau putere și energie. Mă străduiesc, oricât de des e posibil, să-i răsfățpe cei dragi cu bunătăți gătite de mine, să ieșim cu copiii în parc, să ne uităm împreună la filme.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-04-21

TAGURI: ramona manescu, bruxelles, rusine
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...