2018-10-22 12:57


EXCLUSIV. A pilotat 13 ani avioane de linie fără licenţă. Uluitoarea poveste a „suedezului zburător”

 |  17:01
EXCLUSIV. A pilotat 13 ani avioane de linie fără licenţă. Uluitoarea poveste a „suedezului zburător”

Se spune că nimeni nu se naște pilot. Sau violonist. Sau inginer. Suedezul Thomas Salme e un argument împotriva acestei aserțiuni. A pilotat vreme de 13 ani avioane de linie pentru trei companii din Europa fără să fi avut vreodată licenţă. În toată această perioadă, a transportat peste 700.000 de oameni către destinaţii din întreaga lume, inclusiv România, cu un singur incident, şi a fost prins în 2010 de autorităţile din Amsterdam. Stabilit acum în Italia, a început o carieră în industria cinematografică şi de curând s-a aflat la Bucureşti pentru un documentar. În exclusivitate, pentru PUTEREA, Salme a vorbit despre cum a ajuns pilot de avion fără să fi făcut vreodată vreun curs autorizat şi despre cum i-a schimbat viaţa această situaţie.

Privind în urmă, Thomas povesteşte întotdeauna cu entuziasm despre perioada în care era mai aproape de Dumnezeu. De altfel, anul acesta va scoate o a doua sa carte, intitulată chiar „13 ani în rai”. „Pentru mine au fost cele mai fericite momente. Nu regret nimic din ceea ce am făcut. A fost exact ceea ce mi-am dorit”, spune bărbatul care va împlini 47 de ani luna viitoare. Mai bine de un sfert i-a petrecut în aer. „Am visat să fac asta, m-aş întoarce oricând la meseria de pilot, însă acum îmi este imposibil”, adaugă Thomas, a cărui viaţă nu a fost la fel de spectaculoasă ca şi a lui Frank Abagnale, însă titlul filmului biografic „Prinde-mă dacă poţi” i s-ar potrivi de minune. „Nimeni nu a ştiut că nu am avut niciodată licenţă. Soţia a aflat doar când am fost arestat. Am ascuns tuturor acest adevăr. Eram conştient că orice cuvânt spus m-ar fi putut compromite”, adaugă suedezul care a depăşit 10.000 de ore de zbor, majoritatea la bordul unui Boeing 737.

La 8 ani se visa deja căpitan

Primul său contact cu avioanele l-a marcat pe viaţă pe Thomas. Avea doar 8 ani. „Tatăl meu avea un loc de muncă suplimentar şi era fotograf la aeroportul de lângă Stockholm. Într-o zi de duminică m-a luat şi pe mine. Când am văzut cât de impunătoare erau avioanele, ceva s-a schimbat în subconştientul meu. De atunci, în fiecare zi mă gândeam cum ar fi să devin pilot de avion”, îşi aminteşte suedezul în a cărui ochi se citeşte bucuria de fiecare dată când readuce în actualitate subiectul. Drama pierderii mamei sale pe când el abia împlinise 17 ani, nu l-a descurajat pe Thomas. „Eram singur la părinţi, aşa că tata, după ce a murit mama, m-a ajutat cu bani să pot începe o şcoală de pilotaj pentru avioane uşoare, dar cam atât, nu putea mai mult. Aşa că am pilotat 50 de ore pe un Cessna. Atunci s-a încheiat şi cariera mea legală ca şi pilot”, adaugă acesta. S-a angajat ca fotograf şi a creat muzică în speranţa că va strânge suficienţi bani pentru a deveni pilot profesionist. „Tatăl meu s-a recăsătorit, aşa că eu am rămas cumva singur fiindcă nu mai eram acceptat. Nici cu banii nu o duceam foarte bine, însă la visul meu nu puteam să renunţ”, adaugă suedezul. Şi-a făcut curaj şi a improvizat un scenariu.

Simularea simulării

„A fost destul de simplu. Am sunat la Scandinavian Airlines şi i-am rugat dacă pot face nişte antrenamente în plus pe simulatoarele reale. Cred că au fost surprinşi, s-au gândit că sunt deja pilot, dar n-am încă un loc de muncă şi am nevoie doar de puţină pregătire. Aşa că seara, eram acolo şi mă antrenam pe un simulator de Boeing. Îţi dai seama că eu habar nu aveam ce se întâmplă acolo. Mai făcusem antrenamente doar pe nişte simulatoare Microsoft, dar fără nicio legătură. Eram doar eu acolo în cockpit. Visător, fără să ştiu absolut nimic despre un Boeing. Dar am început să învăţ încet, încet asta după ce acasă citeam diverse manuale pentru piloţi. Practic, făceam propria mea şcoală de pilotaj. A fost o împrejurare fericită pentru mine, nici nu mă gândeam că aş putea ajunge până la urmă pilot”, se amuză acum acesta.

Şi-a falsificat actele în Office

După aproximativ un an şi jumătate în care s-a pregătit pe simulator, Thomas Salme a încercat marea cu degetul. „Eu mă simţeam pregătit, simulatorul nu mai avea niciun secret faţă de mine, aşa că m-am gândit că pot aplica la o companie. Am trimis un CV la compania italiană Air One. Bineînţeles că am introdus o mulţime de informaţii neadevărate, nu aveam licenţă, nu aveam experienţă, nu aveam nimic. Culmea, m-au anunţat că sunt gata să mă testeze. A fost din scurt, eram emoţionat, nici nu ştiam cum să procedez. Cum să le zic că eu nu am licenţă? Aşa că am făcut una repede la Microsoft Office. Îţi dai seama cum arăta? Am ajuns în Italia, am trecut testele şi m-au angajat. Probabil faptul că m-am descurcat excelent la proba practică i-a făcut să treacă cu vederea faptul că licenţa părea făcută de un copil de 10 ani”, povesteşte suedezul despre primul său loc de muncă, acolo unde a devenit şi căpitan după doi ani. În total, 13 ani ca şi pilot pe avioane de linie, perioadă în care a lucrat şi pentru Corendon Airlines şi English Jet 2. Ultimul său zbor a fost înregistrat în martie 2010, atunci când a fost descoperit de autorităţile din Olanda pe aeroportul Schipol din Amsterdam. „Am fost arestat chiar înainte de un nou zbor. Poliţiştii mi-au spus ulterior că au primit un apel anonim că e o problemă cu licenţa mea, dar nu se gândeau că eu de fapt nu aveam deloc. S-au comportat incredibil cu mine. Mă aşteptam să intru la puşcărie, însă am primit doar o amendă de 2.000 de euro. Am avut mare noroc”, rememorează cu zâmbetul pe buze Salme, a cărui poveste a făcut înconjurul lumii la momentul respectiv.

A avut un singur incident

De-a lungul celor 13 ani, Salme recunoaşte că a fost norocos şi a avut parte de un singur incident. „Din cauza unei păsări, am pierdut un motor, însă am reuşit să aterizez în siguranţă. În rest, nu am avut niciun fel de probleme. Cred că am transportat peste 700.000 de persoane de-a lungul timpului”, afirmă Salme, care îşi aduce aminte că a aterizat de mai multe ori şi la Bucureşti. „În perioada 2008-2009 din câte ştiu. Am pilotat în toată lumea, a fost un vis împlinit pentru mine". Acum, la aproape 6 ani de când a fost prins, suedezul stabilit în Italia recunoaşte că nu regretă alegerea făcută, însă a ţinut să le ofere un sfat tinerilor. „Să credeţi întotdeauna în visele voastre şi să nu renunţaţi la ele. Totul e posibil dacă îţi doreşti cu adevărat, iar eu sunt dovada vie. Dar...să nu minţiţi şi să faceţi lucruri ilegale, fiindcă altfel o să aveţi de suferit. Eu am avut noroc”, a fost îndemnul suedezului, care în aceleaşi cuvinte parcă şi-a caracterizat întreaga viaţă.

E fotograf şi realizator de documentare

EXCLUSIV. A pilotat 13 ani avioane de linie fără licenţă. Uluitoarea poveste a „suedezului zburător”
zoom

Odată cu incidentul de pe Schipol, viaţa lui Thomas Salme s-a schimbat. A fost nevoit să renunţe la pilotaj şi a revenit la pasiunea sa mai veche, fotografia. De asemenea, a început să producă şi documentare, iar anul acesta va lansa „Salvat din Iad”, un film despre unul dintre membrii Cartelului Medellin, Jota Cardona. Ca şi fotograf, a lucrat inclusiv pentru gruparea Internazionale Milano, iar în toamnă a început să filmeze pentru un documentar despre promoţia Superkombat condusă de românul Eduard Irimia, acesta fiind şi motivul pentru care a ajuns la Bucureşti. „Mi s-a părut un proiect foarte interesant, iar oamenii implicaţi sunt calzi, dornici de afimare. Asta e tot ce contează atunci când vrei să devii un om de succes, să fii hotărât atunci când visezi la ceva”, afirmă Salme.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-11

TAGURI: exclusiv, pilot, avion, licenta, suedez, puterea, thomas salme
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ADRIAN
14 Ian 2016

”Ca şi fotograf,”
SERBAN
25 Ian 2016

..."ca şi pilot"; saraca limba Romana !
Random imageUltimele stiri


loading...