2019-01-22 21:00


EXCLUSIV. Tiberiu Iacob-Ridzi: ''Vom petrece sărbătorile într-o clinică din Viena''. Suspectă de leucemie incipientă, fostul ministru al tineretului aşteaptă avizul pentru transplant de măduvă osoasă

 |  18:44
EXCLUSIV. Tiberiu Iacob-Ridzi: ''Vom petrece sărbătorile într-o clinică din Viena''. Suspectă de leucemie incipientă, fostul ministru al tineretului aşteaptă avizul pentru transplant de măduvă osoasă

Primaruldin Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi (39 de ani), ne-a acordat un interviu înexclusivitate, în care vorbeşte despre boala cu care se luptă soţia sa, fostulministru al tineretului, Monica Iacob-Ridzi (33 de ani). Deputata, care suferăde sindromul cunoscut în limbaj popular sub numele de “leucemie mocnită”, sesimte rău şi urmează un tratament la domiciliu, după ce a fost internată, decurând, la Spitalul Universitar din Capitală. Ea urmează să fie supusă unoranalize mai amănunţite în viitorul apropiat, în vederea unui transplant demăduvă osoasă, singura opţiune ce îi poate prelungi viaţa. Nici Andrei, fiulsoţilor Iacob-Ridzi, nu a scăpat de problemele de sănătate de la naştere,micuţul aflându-se în continuare sub observaţia medicilor. Deşi se apropieCrăciunul, familia Iacob-Ridzi nu are planuri de sărbători, căci le vorpetrece, cel mai probabil, în spital.

Cum se simte doamna Iacob-Ridzi după externare?

Se simte rău... Nu eprea bine. Este sub tratament şi urmează să facem nişte investigaţii.

Dar dacă medicii auhotărât să o externeze, nu înseamnă că starea i s-a îmbunătăţit?

Faţă de cum a fost, s-amai îmbunătăţit puţin, pentru că ea a avut infecţia aceea a măduvei osoase. Acumface tratament pe cale orală, acasă.

Am citit că sindromul decare suferă este sinonim cu preleucemia.Este adevărat?

Da, este adevărat, dinpăcate aşa este...

Să înţeleg că boalapoate evolua spre leucemie?

Noi nu ne gândim aşa dedeparte, dar există acest risc.

Tratamentul dă speranţede vindecare sau doar ţine sub control evoluţia bolii?

Din punct de vederemedical, nu ştiu ce să vă spun. Lucrurile sunt mult mai complexe şi trebuiefăcute multe... Este un tratament de durată.

Acasă se poate deplasa,îşi desfăşoară activităţile obişnuite?

Nu chiar... E slăbită,nu se simte bine.

Urmează şi un regim alimentarspecial?

Nu, în privinţa mâncăriinu există restricţii. Marea problemă o reprezintă stresul, oboseala,supărările, aceştia sunt factori agravanţi. Trebuie să stea liniştită şidesigur, urmează să facem o serie de analize mai complexe în viitorul apropiat.

Veţi merge la Vienapentru transplant?

Probabil că da, însăaceasta va fi decizia doctorilor care o ajută. Acolo se va ocupa de ea un medichematolog foarte bun.

Ştiu că doamnaIacob-Ridzi era la curent cu afecţiunea dumneai. Faptul că a făcut un copil i-aagravat în vreun fel boala?

Nu vreau să spun lucrulăsta, aici doar opinia medicilor e relevantă.

Cu bebeluşul cine stă acum,cine are grijă de el?

Soacra şi mama mea, faccu schimbul.

Andrei se simte maibine?

Face şi el tratament şiîmi doresc să fie bine.

De sărbători v-aţi făcutvreun plan?

Nu, nu... Cred că atuncivom fi la clinică în Viena, deci nu avem planuri de sărbătoare.

Ce înseamnă mielodisplazia

Mielodisplazia, sindromulmielodisplazic sau aşa-numita “leucemie mocnită” se referă la un grup deafecţiuni ale măduvei osoase sau ale celulelor stem hematopoietice (care seaflă la originea celulelor sangvine). Mielodisplazia secaracterizează prin producerea insuficientă a unuia sau mai multor tipuri decelule sagvine, din cauza unei disfuncţii a măduvei osoase şi prin numărulscăzut de globule roşii (anemie), de globule albe (leucopenie) cu predispoziţiespre infecţii şide trombocite (trombocitopenie).Este considerată o afecţiune premalignă, la un grup de pacienţi evoluândfrecvent spre acută mieloidă. Pacienţii maitineri, care au o stare de sănătate în general bună, pot fi candidaţi la untransplant de măduvă osoasă, care le poate prelungi viaţa. Rata de succes aintervenţiei este de 60%, iar costurile sale se ridică la aproximativ 100.000de euro. Mielodisplazia afectează în cel mai mare procent persoanele vârstniceşi pe cele de sex masculin.

Operaţia de transplant, în stand-by

La sfârşitul luniitrecute, Monica Iacob-Ridzi a ajuns de urgenţă la secţia de Terapie Intensivă aSpitalului Universitar, din cauza unui episod infecţios al bolii de care suferăde mai multă vreme. Deşi starea fostului ministru s-a mai ameliorat graţietratamentului, medicii sunt în continuare rezervaţi în ce priveşte evoluţiabolii. Cât despre opţiunea unui transplant de măduvă osoasă, aceasta estedeocamdată pusă în stand-by, până ce starea pacientei se va stabiliza. Abiadupă ce va depăşi în totalitate episodul infecţios, medicii îi vor recomandafostului ministru o serie de teste de evaluare pentru intervenţia chirurgicală.Când analizele Monicăi Iacob-Ridzi vor fi pozitive, iar medicii austrieci vorhotărî că îi pot efectua un transplant de măduvă osoasă, se va căuta un donatorcompatibil în rândul membrilor familiei sau, dacă va fi cazul, prin intermediulRegistrului Internaţional al Donatorilor.

Naştere cu probleme, din cauza bolii

Soţii Iacob-Ridzi au devenitpentru prima dată părinţi în luna aprilie, când fostul ministru al tineretuluişi sportului a adus pe lume un băieţel, Andrei Carol, într-o clinică din Viena.Monica Iacob-Ridzi a avut o sarcină cu probleme încă de la început, din cauzaafecţiunii sale hematologice. De altfel, şi naşterea a reprezentat o piatră deîncercare pentru fostul ministru PDL, care a suferit complicaţii după operaţie,confruntându-se cu hemoragii puternice timp de mai multe zile. Nici bebeluşulsoţilor Ridzi nu a fost scutit de probleme de sănătate: o perioadă, el a fostţinut în incubator, medicii monitorizându-i cu atenţie funcţiile vitale, maiales în primele clipe de viaţă.

Stresul cel mai mare, dosarul în care este cercetată deDNA

Fostul ministru al tineretuluişi sporturilor Monica Iacob-Ridzi are şi probleme penale care, în mod cert,i-au cauzat mult stres în ultima perioadă. În urmă cu două zile, Comisiajuridică a Camerei Deputaţilor a avizat negativ, prin vot secret, cererea procuroruluigeneral de extindere a urmăririi penale şi de încuviinţare a percheziţieiinformatice în dosarul în care Monica Ridzi este cercetată de DNA pentru abuz înserviciu contra intereselor publice, în formă continuată, uz de fals şiparticipaţie improprie la fals intelectual. Ea este acuzată de aceste lucruri într-un dosar în careprejudiciul calculat de anchetatori se ridică la peste 100.000 de euro, caurmare a achiziţionării de către ministerul tineretului şi sportului a unorproduse electronice, printre care laptopuri, un frigider şi o scenă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-12-06

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Tiberiu Iacob-Ridzi: ''Vom petrece sărbătorile într-o clinică din Viena''. Suspectă de leucemie incipientă, fostul ministru al tineretului aşteaptă avizul pentru transplant de măduvă osoasă
zoom
EXCLUSIV. Tiberiu Iacob-Ridzi: ''Vom petrece sărbătorile într-o clinică din Viena''. Suspectă de leucemie incipientă, fostul ministru al tineretului aşteaptă avizul pentru transplant de măduvă osoasă
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GABELUTA
09 Dec 2010

In ciuda vinovatiei Dnei Ridzi, ii doresc tot binele , si sa se insanatoseasca atat ea cat si bebebusul....multa sanatate si putere
NEA FANE
09 Dec 2010

ii doresc INSANATOSIRE grabnica sa poata spune la cine au ajuns BANII FURATI cand era ministru.
GEORGETA
11 Dec 2010

da, sa se insanatoseasca si sa nu uite ca Dumnezeu nu bate cu parul; in alta ordine de idei,la tineretea lor au multi bani daca isi permit sa se trateze la viena,nu? cine poate oase roade!
Random imageUltimele stiri

Braconier ucis de un porc MISTREŢ Acum 5 ore | (3)
Eveniment

loading...