2017-01-19 15:28

SPECIAL


Exerciţiile fizice moderate îmbunătăţesc memoria persoanelor de peste 55 de ani

 |  18:12
Exerciţiile fizice moderate îmbunătăţesc memoria persoanelor de peste 55 de ani

Exerciţiile fizice deintensitate moderată care sunt practicate în mod regulat, precum mersul pe jos,îmbunătăţesc memoria persoanelor în vârstă de peste 55 de ani şi împiedicăfenomenul de deteriorare a capacităţilor mintale, asociat procesului deîmbătrânire.

Acestaeste primul studiu realizat pe adulţi în vârstă de peste 55 de ani, cu o bunăstare de sănătate, care prezentau semne normale de atrofiere a hipocampusului,o regiune a creierului ce joacă un rol major pentru memorie, au precizatcercetătorii de la Universitatea Pittsburgh din statul Pennsylvania,Universitatea Illinois, şi Universitatea Rice din statul Texas, care au realizat acest studiu. Materialul a fost publicat înrevista americană Proceedings of the National Academy of Sciences. Studiileprecedente au relevat faptul căaceastă zonă cerebrală se micşorează înmod naturalpe parcursul vieţii adulte, afectând memoria şi contribuind lacreşterea riscului de apariţie a demenţei.

Laacest studiu au participat 120 de persoane cu vârstele cuprinse în intervalul55 - 80 de ani, sedentare şi care nu sufereau de demenţă. Jumătatedintrevoluntariau fost incluşi într-un program ce includea mersulpe jos, cu o viteză moderată,timpde 40 de minute pe zi, trei zilepe săptămână. Ceilalţi voluntari au practicat doar câteva exerciţii uşoare.

UntestIRM(imagistică prin rezonanţă magnetică) al creierelor lor a fost efectuat înaintede începerea studiului, apoi după şase luni şi din nou, la sfârşitul studiului,după 12 luni.

Savanţiiamericani au constatat căvoluntarii care au practicat mersul pe jos aubeneficiat de o creştere a hipocampusului stâng şi drept cu 2,12%, respectiv1,97%, după un an.

Înschimb, voluntarii din grupul-ţintă au suferit o scădere cu 1,4% respectiv1,43% a celor două regiuni cerebrale, acest fenomen fiind considerat normal, pemăsură ce oamenii înaintează în vârstă.

Înopinia cercetătorilor, exerciţiile fizice contribuie la creşterea concentraţieiîn organism a unei proteine ce aparţine unei familii de factori neurotroficiesenţiali pentru supravieţuire şi pentru regenerarea neuronilor - etapă vitalăpentru formarea unor noi capacităţi de memorare.

Ocreştere în volum a hipocampusului este asociată cu o creştere a concentraţieidin sânge a acestei proteine.

Studiula fost finanţat de National Institute of Aging din Statele Unite ale Americii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image